Partizan u "evroligaškoj" grupi 1Foto: STARSPORT

Nakon što su na volšeban način prošlog leta „izigrali“ Đordija Bertomeua, crno-beli će od naredne sezone ponovo biti deo takmičenja pod ingerencijom EKA.

Partizan je dobio mesto u Evrokupu, izvojevanim adekvatnim plasmanom u regularnom delu ABA lige, a do druge faze takmičenja boriće se u Grupi C u konkurenciji Lokomotive Kuban, Albe, Limoža, Lijetuvosa i Bilbaa.

Zbog dvogodišnjeg odsustva, Partizan je pre jučerašnjeg žreba, svrstan u poslednju, šestu grupu, baš kao i Budućnost, dok je treći reprezent ABA lige, zagrebačka Cedevita „žrebana“ iz trećeg šešira. Evrokup će naredne sezone brojati standardna 24 tima, koji su svrstani u četiri grupe od po šest timova. Uslediće Top 16 faza, a od četvrtfinala igraće se na dve pobede, zaključno sa finalom.

Partizan će biti u grupi sa veoma kvalitetnim timovima, zaključno sa Limožom, koji je poslednje dve sezone trenirao Duško Vujošević. Lokomotiva će svakako biti jedan od pretendenata na titulu; ekipa našeg trenera Saše Obradovića raspolaže budžetom većim od 10 miliona evra i pokušaće da se preko Evrokupa domogne Evrolige. Alba je relativna nepoznanica. Ekipa iz Berlina razočarala je prošle sezone na svim takmičarskim poljima, tako da je za očekivati da formira kompetitivniji tim, iako je Dragan Milosavljević već na početku prelaznog roka prešao u Unikahu. Dolaskom Aita Renesesa, čuvenog španskog stručnjaka, Alba će sasvim sigurno igrati modernu, brzu košarku, u kojoj bi trebalo da dominiraju mladi igrači, atletski potentni.

Limož je u cugu doveo šestoricu novajlija, uglavnom do 23 godine starosti, uz Amerikance DŽeroma Rendla i DŽozefa DŽonsa. Jasno je da će, odlaskom Vujoševića, formirati potpuno nov sastav, teško predvidivog kvaliteta. Posle dve, rezultatski loše godine, pokušaće da budžetom od pet miliona evra, opravdaju specijalnu pozivnicu za učešće u Evrokupu. Lijetuvos je, uz Žalgiris, najorganizovaniji i najgledaniji litvanski klub, pristojnog evroligaškog staža. Čuveni Rimas Kurtinaitis preuzeo je klub ovog leta i odmah angažovao DŽimija Berona, dokazanog šutera i Australijanca Bena Madgena. Nukleus tima sigurno će činiti litvanski košarkaši, tradicionalno atletski potentni, dobrih košarkaških mogućnosti. Bilbao je prošle sezone potpuno podbacio u španskom prvenstvu zauzimanjem tek 11. mesta. Ekipa će doživeti brojne kadrovske promene koje bi trebalo da doprinesu značajnom povećanju kvaliteta.

Uspeh Partizana zavisiće, pre svega, od toga kako će se razrešiti situacija u klubu nakon odlaska Nikole Pekovića sa mesta predsednika. Klub trenutno nema legitimno izabrane predstavnike, a poslovne poteze vuku Mlađan Šilobad i Dragan Todorić, koji su i dogovorili dolazak Miroslava Nikolića na mesto trenera, nakon odlaska Aleksandra DŽikića. Ekipu je pojačao Australijanac Tom Vilson, a pominju se i pojačanja u vidu mladog Marka Pecarskog, Ivana Marinkovića, kao i trija iz Dinamika: Andrija Stevanović, Strahinja Gavrilović, Aleksandar Lazić. Izborna skupština trebalo bi, prema Statutu, da se održi do 14. jula. Klub su napustili Vil Hečer (Sasari), Uroš Luković (Mornar), njihovim stopama će i Stefan Birčević (Galatasaraj ili Bon), a ugovori su istekli Novici Veličkoviću, Stefanu Potu i Adinu Vrapcu.

Sastav grupa

Grupa A: Uniks Kazanj (Rusija), Darušafaka (Turska), Cedevita (Hrvatska), Fiat Torino (Italija), Morabank Andora La Velja (Španija), Levaloa Metropolitan (Francuska).

Grupa B: Galatasaraj (Turska), Bajern Minhen (Nemačka), Hapoel Jerusalim (Izrael), Grisin Bon Ređo Emilija (Italija), Lijetkabelis Panevezis (Litvanija), Budućnost (Crna Gora).

Grupa C: Lokomotiva Kubanj (Rusija), Alba Berlin (Nemačka), Lijetuvos Ritas (Litvanija), Bilbao (Španija), Limož (Francuska), Partizan (Srbija).

Grupa D: Gran Kanarija (Španija), Zenit St. Peterburg (Rusija), Tofas Bursa (Turska), Trento (Talija), Ulm (Nemačka), Asvel (Francuska).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari