Partizan u finalu Kupa Srbije i (najmanje) kvalifikacijama za Ligu Evrope 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ako ne preokrenu šampionsku trku sa Crvenom zvezdom, fudbaleri crno-belih posle pobede nad Vojvodinom (2:1) idu u borbu za drugo po jačini UEFA takmičenje.

Osvajač sedam izdanja najmasovnijeg takmičenja u samostalnoj eri Srbije put do svog 11. finala počeo je da krči u 4. minutu, kada je vodeći superligaški golgeter Rikardo Gomeš, u drugom susretu sa Lalama za pet dana, prvi matirao Emila Rockova.

Lazar Marković se probio kroz odbranu gostiju, odigrao povratni pas ka centarforu sa Zelenortskih ostrva, a on sa peterca, lagano zabio loptu pod prečku. Za svoj, ukupno na svim frontovima, 35. pogodak ove sezone i izjednačavanje „poenterskog“ skora legende crno-belih Mateje Kežmana.

Posle toga su pljuštale sjajne prilike za domaćina, međutim Marković, Bibras Natho, Saša Zdjelar, Miloš Jojić, Gomeš… su ili šutirali preko i pored stativa i prečke ili pravo u čuvara mreže ili je on fantastičnim reakcijama sprečavao dupliranje minusa.

I izdržao je do majstorije Kvinsija Meniga malo pre završetka poluvremena (43). Krilni vezista iz Holandije prvo je mirno primio loptu izvan kaznenog prostora, pa ušao u 16 metara, oslobodio se Milana Lazarevića i šutem sa leve strane u suprotni gornji ugao skinuo deo tereta sa leđa ekipe, jer nepisano pravilo kaže da posle previše promašaja stigne kazna niotkuda.

A, mogla je već na kraju jednog kontranapada, da Veljko Simić iz sjajne pozicije nije tukao preko okvira gola (21).

Izabranici Dragana Radojičića imali su sreću da im već na polovini duela bude zapečaćena ambicija da se makar preko Kupa domognu Evrope, ali nisu ni odustajali od borbe i to im se brzo isplatilo u nastavku meča.

Vojvodinu u život je vratio Dejan Zukić (53). Jojić i Marković izgubili su loptu u međusobnom dodavanju na sredini terena, što je pokrenulo munjevit prelaz Novosađana na suprotnu stranu terena; Simić je laganim probojem do šesnaesterca crno-belih odradio gro deo posla, a njegov saigrač udarcem pod prečku vratio rezultatsku neizvesnost.

Na iznenađenje malo manje od 4.000 gledalaca, „parni valjak“ je ispao iz ritma u drugom poluvremenu, odjednom je pogubio konce igre i posustao sa ofanzivom, pa je trener Aleksandar Stanojević izmenama nastojao da trgne momke u crno-belim dresovima. A da ne bude ugrožen prolaz dalje.

Rotirao je i Radojičić, međutim njegov plan je pao u vodu, jer je Partizan tim iz Humske sačuvao minimalnu zalihu, s tim da je Nikola Terzić u finišu mogao da natera Rockova na treću kapitulaciju.

I bacio rukavicu večitom rivalu i braniocu trofeja Crvenoj zvezdi, koja večeras na svom delu Topčiderskog brda čeka autsajderski Novi Pazar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari