Partizan Mozzart Bet Belgrade v Fenerbahce Beko Istanbulfoto STARSPORT

Pobedom u Monte Karlu, košarkaši Partizana, kolo pre kraja ligaškog dela, obezbedili plasman u TOP 8 Evrolige (84:88). Trijumf nad Monakom dokaz dobrih partija u gostima, koje su crno-belima bile od kapitalne važnosti.

Nije bilo košarkaša Partizana punih osam godina u evroligaškom društvu.  Odmah po povratku, crno-beli su uspeli da se plasiraju u TOP 8, što je rezultat za svaku pohvalu, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da su poslednji put bili deo same završnice Evrolige pre 13 godina, kada su se našli i na Fajnal-foru u Parizu.

Mnogo je faktora koji su uticali na to da izabranici Željka Obradovića, kolo pre kraja, obezbede mesto u plej-ofu, a jedan od ključnih odnosi se na veliki broj pobeda u gostima.

Iako sam početak evroligaške sezone, u datom kontekstu, nije delovao obećavajuće, naprotiv, u 2023. Partizan je nizom uspeha van Beogradske arene kapitalizovao odličnu timsku formu.

Negde do kraja januara, Partizan je imao samo dve pobede na strani – protiv Panatinaikosa u Atini i Fenerbahčea u Istanbulu.

Bilo je utakmica na kojima srpski velikan nije ličio na sebe, neubedljivih izdanja, međutim, na polju samopouzdanja, ključnom se, možda, ispostavila utakmica u Kaunasu.

Partizan je prethodno „brejknuo“ Crvenu zvezdu, međutim, u Žalgirio areni, jednoj od najtežih za igranje, nagovestio je da uspon forme nije samo refleksija odličnih partija kod kuće.

U Kaunasu su crno-beli odigrali izvanredan meč; za tri su šutirali izvanrednih 60 odsto, a čak šestorica igrača imalo je dvocifren košgeterski učinak.

Pre tog meča, Žalgiris je imao svega dva poraza kod kuće od Efesa i Panatinaikosa. Način na koji je Partizan matirao litvanskog velikana predstavljao je, ispostaviće se, najavu još boljih evroligaških izdanja na gostovanjima.

Faktički sve do kraja, crno-beli će se slavljanički vraćati iz Minhena, Bolonje, Istanbula i Monaka, a jedino su kapitulirali u Milanu protiv Armanija.

Na svim tim mečevima, Kevin Panter i saigrači, uglavnom su rivale terali na kaputulaciju impresivnim izdanjima u napadu.

Ni na jednom od tih mečeva nisu ubacili manje od 82 poena, i jedino su u Bolonji šutirali sa distance daleko ispod svojih standarda (28 odsto).

U Monte Karlu, Partizan je samo pružio još jedan dokaz da će u TOP 8, bez obzira na to sa kime će se sastati, biti izuzetno neugodan na strani.

U skladu sa trenutnom formom, teško je uopšte zamisliti tim koji je kadar da dva puta uzastopce dobije pulene trenera Obradovića u kratkom vremenskom razmaku od svega dva dana ( plej-of se igra po sistemu 2-2-1).

Pre meča 33. kola, Monako je imao svega tri evroligaška poraza kod kuće (Barselona, Real, Fenerbahče). Bio je u seriji od osam trijumfa na poslednjih devet utakmica, međutim, navedeni podaci nisu predstavljali nikakav onespokojući faktor za crno-bele.

Baš kao i na većini utakmica, Partizan je za tri šutirao sjajnih 45 odsto, ni u jednom trenutku nije ostavljao utisak ekipe koja je pogubila smernice i taktičke postavke, naprotiv.

Datih 88  poena, potvrda je izvanredne napadačke produktivnosti koja kontinuirano ne spada ispod 80 ubačenih poena još od 27. januara i gostovanja Crvenoj zvezdi, izuzev pomenutog meča u Milanu.

Krajnji skor u gostima 8-9, svrstao je Partizan u društvo najboljih ekipa van domaćeg terena. Crno-beli su sa Monakom na deobi četvrtog mesta, dok su Barselona i Olimpijakos samo sa pobedom više, a prvoplasirani Real dva trijumfa.

Koliko je od februara meseca Partizan bio dominantan u gositma svedoči i podatak da je posle Efesa, drugi najefikasniji napad na utakmicama koje nije igrao kod kuće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari