Partizan veruje u brejk protiv "ranjivog" Fenerbahčea 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Evroligaški eliksir dobili su košarkaši Partizana pobedom nad Efesom u poslednjem kolu. Nakom što su matirali aktuelnog i poslednjeg dvostrukog šampiona Evrope, crno-beli su se uputili u Istanbul namereni da iskoriste osetan pad u formi košarkaša Fenerbahčea u poslednje vreme. Sutrašnji duel od 18.45 biće ujedno i prvi gostujući za Željka Obradovića na klupi Partizana protiv nekadašnjeg kluba.

Prema poslednjim informacijama, Joanis Papapetru otputovao je sa saigračima u Istanbul; njegov nastup u 15. kolu bio je upitan zbog problema sa kukom, međutim, sama činjenica da se pridružio saigračima pokazuje da će biti spreman.

Gostovanje Fenerbahčeu trebalo bi da predstavlja i priliku za ovosezonski debi Alekse Avramovića, nakon višemesečne pauze prouzrokovane prelomom ruke.

Ujedno, prvi put nakon što je rešio da 2020. napusti Fenerbahče, posle sedmogodišnje uspešne saradnje, ovenčane evroligaškom titulom 2017, Željko Obradović nastupiće na meču protiv Fenera kao šef struke nekog drugog tima – Partizana.

Dodatnu važnost, ali i specifičnost predstavljaće i podatak da će to biti duel ekipa koje će sa klupa predvoditi prijatelji, kumovi i decenijski saradnici u Panatinaikosu.

Faktički, učenik, Dimitris Itudis, nameriće se na učitelja, Željka Obradovića.

Partizan dolazi na megdan Feneru u vrlo specifičnom trenutku u kojem se nalazi velikan iz Istanbula. Naime, opterećeni povredama bitnih igrača, pre svih, Skotija Vilbekina i Džonatana Motlija, Fenerbahče je u seriji od četiri uzastopna poraza, tačnije pet na poslednjih sedam utakmica.

Sve do 2. decembra i poraza od Reala kod kuće, puleni Dimitrisa Itudisa bili su u izvanrednoj seriji rezultata od 17 pobeda na 18 utakmica.

Sa povredom Vilbekina, potom i Motilija, Fener je pogubio napadačke niti i od najboljeg evroligaškog napada, pretvorio se u tim koji opasno trokira i nije u stanju da dobaci do 80 poena.

U porazima od Rela i Baskonije postizao je tek 70, dok je debakl u Atini od Olimpijakosa zaokružio sa 67 poena (94:67).

Upadljivo je da je na tim mečevima imao ispodprosečan broj asistiranih poena (14,3, naspram prosečnih 19 uspešnih dodavanja), kao i da su procenti šuta za tri bili neuporedivi sa 39 odsto uspešnosti sa distance na utakmicama na kojima je Fener izlazio kao pobednik.

Svestan limitiranosti centarske linije u odsustvu sjajnog Džonatana Motlija, Itudis je posegao za rešenjem na tržištu i pronašao ga je u liku Kostasa Adetokumpa, mlađeg brata Janisa i Tanasisa, košarkaša Milvoki Baksa.

Uprkos očiglednom padu u formi, u poslednjih mesec dana, Fener je po bazičnim statističkim parametrima i dalje u samom evroligaškom vrhu.

Ima treći najefikasniji napad (84,4 poena), četvrtu najčvršću odbranu (77,4 poena) i tako je ofanzivno potentan da 23 odsto produktivnosti ostvaruje usled timskih rešenja.

Nik Kalates je ubedljivo najbolji asistent ekipe sa prosečnih 5,7 uspešnih dodavanja. Letošnjim dolaskom u Fener čini se da je povratio košarkašku prepoznatiljivost oličenu u sjajnoj „pik“ igri, odličnom pregledu i vrhunskoj odbrani na perimetru.

Grčki reprezentativac peti je najbolji asistent u Evroligi ove sezone. Ipak, u odsustvu Vilbekina Fener je izgubio najboljeg igrača u izolacijama i najpreciznijeg trojkaša.

U njegovom odsustvu, veću odgovornost je preuzeo Marko Gudurić koji je drugi najbolji asistent sa 3,2 asistencije po meču, kao i strelac sa 12,2 poena.

Od sedam odigranih mečeva kod kuće, Fener je izgubio samo dva i to u poslednjih dvadesetak dana.

Partizanu, pak, ne ide u prilog činjenica da je uz Makabi i Albu tim sa najlošijim učinkom u gostima; na sedam utakmica ostvario je svega jedan trijumf i u seriji je od četiri poraza izvan Beogradske arene.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari