Partizanu već visi plej-of 1Foto: Arhiva

Pribojavali su se u Partizanu najgoreg epiloga, priželjkivali barem jedan trijumf na dva uvodna gostovanja na startu takmičarske godine u ABA ligi, međutim subotnji meč sa FMP dočekaće bez pobede i sa opravdanom strepnjom da bi „panteri“ mogli da im nanesu ožiljke veličine potencijalnog izostanka iz plej-ofa.

Ispoljili su crno-beli na gostovanjima MZT i Mornaru gotovo iste boljke; oba meča su mogli da dobiju, ali su, kao što je i sam kapiten Novica Veličković rekao, zasluženo poraženi, usled prevelikih oscilacija. Tek se sada vidi koliki je propust napravila uprava dozvolivši Miroslavu Nikoliću da se priključi ekipi na deset dana od početka ABA lige, odnosno da čitavo leto posveti reprezentaciji, umesto crno-belima, koji su pokušali da naprave temeljnu rekonstrukciju tima. Ekipa je trenutno bez „glave i repa“, naznaka koncepcije igre i pravca u kojem tim može da se razvije. Nejasno je kako je popularni Muta dozvolio da Partizan startuje u ABA ligi sa centrima koji nemaju kvalitet ni za KLS, a kamoli za regionalno takmičenje. Novac jeste bio važan faktor, ali sigurno ne i presudan, s obzirom na to da ni veći deo ekipa u ABA ligi ne može da se pohvali bogatijim budžetima osim Cedevite, Zvezde i Budućnosti.

Kada ekipa u Baru primi 36 poena u prvoj četvrtini, odnosno 54 za poluvreme, dozvoli Mornaru da ubaci 10 trojki, onda je i laiku jasno da odbrana na perimetru nije ni postojala. O centrima je izlišno i govoriti; njihov defanzivni kapacitet je veoma skroman (Tomić, Šalić), rad nogu gotovo na amaterskom nivou, zbog čega i konstantno kasne u branjenju visokog pika, ostavljajući rupu u reketu.

– Čestitam Mornaru na zasluženoj pobedi. Ušli smo slabo, mlako u meč, iako sam upozoravao svoje igrače da moramo pojačati odbranu u odnosu na meč u Skoplju. Očigledno je da ćemo u ovom šampionatu imati problema u odbrani i na to ćemo morati da obratimo posebnu pažnju. Na kraju smo se vratili u utakmicu, imali otvoren šut za tri poena i, verovatno, pobedu, ali je Čakarević promašio trojku. Takva je košarka, odlučila je jedan lopta. Interesantno je da se meni često dešava da moj tim promaši odlučujući šut, a da na drugoj strani rival pogodi, kao Mornar – nije imao trener Nikolić nikakvu dilemu u kojim segmentima su njegovi puleni bili posebno loši.

Ni napad nije bio posebno harmoničan u prva dva kola. Uprkos mladosti i solidnom atleticizmu ekipa teško razvija kontranapade, poprilično se muči u dolaženju do lakih poena. Iako je Mornar proučen pošto je crno-bele nedavno izbacio u četvrtfinalu Superkupa ABA lige, Partizan nije pokazao umešnost da kažnjava rivala tamo gde je najslabiji. Šut je i definitivno promenljiva kategorija crno-belih; Mileru je prodor bolja karakteristika, ali samim tim „spejsing“ u napadu veoma trpi, jer se pri širenju igre sve svodi na umešnost Marinkovića i Andrića. Veličković je maltene usamljen na četvorci, Pecarski je premlad (17 godina), a Gavrilović limitiran u pogledu šuta i napada iz driblinga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari