Pauza kao gladna godina 1Foto: Starsport

Dan posle premijere branilac titule i lider srpskog fudbalskog prvenstva Crvena zvezda ugostiće fenjeraški Novi Pazar, a njen prvi pratilac i večiti rival u borbi za domaće trofeje Partizan 24 sata kasnije probaće da na terenu Rada, u malom beogradskom derbiju, zadrži korak u šampionskoj trci.

– Očekujemo da nastavimo u pobedničkom ritmu iz prvog dela sezone. Novi Pazar je ekipa koja je u vrlo nezavidnom položaju i zato će sigurno dati sve od sebe da napravi iznenađenje, ali nadam se da smo spremni i da ćemo na kraju sezone stići do cilja, a to su prvo mesto i pobeda u Kupu Srbije – nišani duplu krunu Miodrag Božović, trener crveno-belih koji su prezimili sa šest bodova prednosti u odnosu na komšije.

Crnogorski stručnjak nema manir da saopštava imena startera dan uoči mečeva, ali je podvukao da su za meč 22. kola Superlige „svi živi, zdravi i registrovani“, uz bonus informaciju da jedan od osmorice novajlija Nemanja Milić ne može biti u konkurenciji zbog parnih žutih kartona, a starosedelac Mihailo Ristić zbog ranije povrede. Uz odbacivanje šanse da „zeleni“ Vanja Vučićević bude na suprotnoj strani od oca Nebojše, nekada igrača Partizana a sada trenera pazarskog tima, čije je komande preuzeo tokom takmičarske pauze.

– Svaka promena trenera donosi nešto novo, a i prvo kolo je kolo u kome mogu da se dešavaju iznenađenja. Potrudićemo se da se to ne dogodi – kaže Božović, a ni sam ne veruje da je moguće da Zvezda bude uhvaćena na krivoj nozi protiv ekipe sa samo 12 skupljenih bodova u 21. utakmici.

Partizanov rival je daleko opasniji u ovom trenutku. Rad je deseti u SL, ima više uspeha kod kuće nego na strani, sastav mu je izbalansiran miks talentovanih i iskusnih igrača, predvođenih nekadašnjim majstorom za slobodnjake „parnog valjka“ Nikolom Drinčićem, a uz sve to crno-bele žulja podatak da nisu slavili na prethodna dva otvaranja prolećnog dela prvenstva.

– Pratio sam šta smo pričali i ja i moje kolege prethodnih dana. To su uglavnom bile šablonske izjave o tome kako smo imali vrhunske uslove i odličan rad na pripremama. Sve to pada u vodu, jer će za dve do tri sedmice neki od nas da se hvataju za glavu. Zbog čega je bitna mentalna priprema za ono što sledi. Obzirom na ogromnu pauzu ovo je praktično nova sezona, a Partizan kao uvek traži put do dobrog rezultata i dobre igre – u pravu je Partizanov šef stručnog štaba Marko Nikolić.

S njegovim povratkom počeo je rezultatski oporavak od trauma s početka sezone, pa osvajač poslednjeg Kupa drugi deo SL počinje sa 15 vezanih mečeva bez poraza.

– Ne posmatram stvari tako, jer se praktično i ne sećam toga, kao što se ne sećam i seriji od 11 mečeva bez poraza. A verujem da se i vi ne biste sećali ako bismo, ne daj Bože, izgubili od Rada. Ipak, verujem u trijumf.

Božinov napustio Humsku

Posle godinu i po dana turbulentnog fudbalskog braka, 67 nastupa i 23 gola bugarskog napadača, Partizan i Valeri Božinov su se razišli. Razvod je bio sporazuman, jer se klub odrekao obeštećenja i dao čiste papire, još tokom priprema, otpisanom centarforu zanimljive internacionalne karijere, a ovaj je to platio odustajanjem od nenaplaćenih ugovornih rata i plata.

FSS pomilovao neplatiše

Odavno nije vest da fudbalski klubovi u Srbiji ne izmiruju redovno obaveze prema igračima i trenerima, nije tajna ni da posle izgubljenih sporova pred Arbitražnim sudom dugo izbegavaju sprovođenje izvršnih odluka, ali način na koji su Novi Pazar i Borac izbegli da isplate nekadašnje članove, dobiju dozvolu da registruju novajlije i počnu prolećni deo prvenstva je tragikomičan presedan. Prvi su se žalili na srpski jezik iz spisa, odnosno tražili njihov prevod na bošnjački, a drugi su dokazali da im nisu stigla poštom poslata rešenja, a da zlo bude još veće ova argumentacija je prošla na Komisiji za žalbe Fudbalskog saveza Srbije, pa je i jednim i drugima ukinuta suspenzija od strane disciplinaca FSS.

Raspored i tabela

Mladost – Radnički (Niš) sinoć

subota

Borac – OFK Bačka 14.00

Napredak – Voždovac 14.00

Crvena zvezda – Novi Pazar 15.00

Čukarički – Javor 17.00

nedelja

Metalac – Radnik 14.00

Rad – Partizan 14.00

Spartak – Vojvodina 14.00

Tabela: Crvena zvezda 54, Partizan 48, Vojvodina 45, Napredak 35, Mladost 34, Javor 32, Radnički Niš 30, Spartak 30, Voždovac 27, Rad 24, Metalac 22, Čukarički 20, Radnik 20, OFK Bačka 18, Borac 15, Novi Pazar 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari