"Sve je na mnogo višem nivou nego kod nas": Kako je Zaječarac Pavle Veljković postao košarkaški trener u Kini 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Pavle Veljković (32) je jedan od prvih Zaječaraca koji je otišao na privremeni rad u Kinu. Nakon par godina vratio se u Zaječar, i odnedavno je prvi trener Košarkaškog kluba „BIN“ iz Zaječara.

Prema njegovim rečima, pre Zaječara, dve godine dok je radio kao trener u Kini, najviše je bio u Šangaju, ali je bio i u drugim gradovima ove velike zemlje.

„Bio sam u Sudžou, Jangdžou. Pored toga što sam bio trener, igrao sam i turnire jedan na jedan, i tri na tri. To mi je bio dodatan posao“, objašnjava ovaj Zaječarac šta je radio u Kini.

Sagovornik Danasa, Pavle Veljković,  kaže da nije zadovoljan nivom košarke u Kini, ali ističe da se puno ulaže u košarku, ali i druge sportove.

"Sve je na mnogo višem nivou nego kod nas": Kako je Zaječarac Pavle Veljković postao košarkaški trener u Kini 2
Foto: Pavle Veljković

„Treninzi su se održavali jednom nedeljno, što nije dovoljno. Znači jedna grupa, jedan trening nedeljno. Imao sam više grupa, ali kao što sam već kazao, viđali smo se samo jednom za sedam dana. Što se uslova tiče, oni su fenomenalni. Hala i tereni su odlični. Sve je na mnogo višem nivou nego kod nas, ali njihov sistem i rad nije dostigao sistem i rad u drugim košarkaškim zemljama, među kojima mislim i na Srbiju. Imaju sve preduslove da budu košarkaška sila, ali….“. ističe Pavle Veljković.

Što se tiče zarade, sagovornik Danasa kaže, da su najveće plate u Šangaju, ali da se svuda zarađuje više nego pristojno.

„Šangaj je internacionalni grad i tamo je sve futuristički. Tamo ima puno stranaca, i mislim da je prosečna plata tamo, pre par godina kada sam bio, bila oko 1.200 evra. Moja zarada je bila dosta viša od toga, i bio sam prezadovoljan. Plaćen mi je bio stan i troškovi stanovanja, tako da mi je plata ostajala cela, pošto troškove osim hrane nisam imao“, objašnjava on.

"Sve je na mnogo višem nivou nego kod nas": Kako je Zaječarac Pavle Veljković postao košarkaški trener u Kini 3
Foto: Pavle Veljković

Što se cena tiče, Pavle Veljković kaže, da cena hrane varira od mesta do mesta, od lokala do lokala.

„Može se naći nešto preskupo, ali možete jesti i za male pare. Zapadna hrana je dosta skuplja, dok hrana iz Kine je dosta jeftinije nego kod nas. Mene je primera radi, u nekim kineskim restoranima, obrok koštao 50 ili 60 dinara“, objašnjava Pavle Veljković razliku u cenama.

Posle Kine, Pavle Veljković se vraća u Zaječar

Naš sagovornik, Pavle Veljković, ističe da je u Kini bio dve godine, a nakon toga se vraća kući u Zaječar, gde postaje trener lokalnog košarkaškog kluba.

"Sve je na mnogo višem nivou nego kod nas": Kako je Zaječarac Pavle Veljković postao košarkaški trener u Kini 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„Prošle godine sam bio pomoćni trener u KK „Bin“ iz Zaječara, a nedavno sam dobio ponudu predsednika kluba, da postanem glavni trener, što sam i prihvatio“, objašnjava Pavle kako je postao trener u rodnom gradu.

On ističe, da je ove godine klub ostao bez tri ili četiri važna igrača.

„Oni su otišli na studije, neki su se preselili, tako da je sada ekipa dosta slabija nego prošle godine. Zbog toga najviše ću raditi na napretku igrača, i to nam je cilj broj jedan. Što se tiče tabele, ne mogu garantovati ništa, pošto imamo dosta mladih igrača, kojima je potreban trening, i meni je cilj, kao što sam već rekao, da iz utakmice u utakmicu napreduju“, objašnjava on.

Pavle Veljković kaže da oni igraju treću ligu po rangu, a da je liga ove godine dosta jača, pošto su se skoro svi klubovi pojačali.

„Trudićemo se da igramo što bolje, a pored toga da igramo lepo, da ljubitelji košarke uživaju u našoj igri. Takođe igraćemo specifično, što u našem gradu nije viđeno, to je koncepcijski način igre, koji je jako popularan u Evropi, ali u Srbiji nije dostigao neki nivo. Trudiću se da to potenciram u klubu, pa da vidimo kako će to izgledati“, kaže naš sagovornik.

Pavle Veljković je ponikao u KK „ŽAK“ iz Zaječara. Bili su prvaci Srbije kao mlađi pioniri, a zatim prelazi u Crvenu Zvezdu gde se zadržao godinu dana. Nakon toga prelazi u OKK Beograd, pa odlazi za Švedsku. Zatim se vraća u Srbiju. Igra za lokalne klubove, a zatim odlazi na Island.

„Zbog povrede na Islandu, vratio sam se u Srbiju, a zatim kao što već znate, odlazim za Kinu. Tako je izgledao moj put od igrača do sadašnjeg trenera“, ističe on.

Pavle Veljković o košarci u Srbiji

Na naše pitanje šta misli o Kariju Pešiću, i da li košarka u Srbiji ima budućnost, Pavle Veljković kaže:

„Mislim da je Kari uradio fantastičan posao. Na dva takmičenja on osvaja medalje -šta viče očekivati? Nemam ideju ko će biti novi selektor, i nije mi jasno zašto Kari nije više. Mislim da Saša Obradović može biti dobra opcija, kao i Alimpijević“, zaključio je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari