Pele to od gore vidi sve: Santosove najgorče kafe u poslednje četiri decenije 1

Brazilski as Pele, počivši kralj fudbala, učinio je u svoje igračko vreme da Santos bude ne samo nacionalni prvak i šampion Južne Amerike već i da stekne ugled u svetu i postane globalno poznat i prihvaćen sa simpatijama, a naročito u Evropi.

Najveći svih vremena je veći i od vekovne tradicije crno-belih iz države Sao Paulo. Jedina je asocijacija na to ime (kafa ipak nije tema ovog teksta) pa i onda kao sada kad klubu koji ga je stvorio da on stvori njega ne cvetaju ruže.

Santos ne zna za pobedu na 12 mečeva uzastopce (po šest poraza i remija). Poslednji put se radovao pre skoro dva meseca, pošto je u Riju s 1:0 savladao Vasko da Gamu u državnom šampionatu (Serija A). U međuvremenu je i trenera promenio. Ima samo dva boda više od prvog u opasnoj zoni, ali nije vreme za odsudnu uzbunu jer je prošla tek prva trećina lige s 20 timova (igra se do 3. decembra).

Pele to od gore vidi sve: Santosove najgorče kafe u poslednje četiri decenije 2
Foto: santosfc.com.br

U najlošijoj seriji posle 1982, kad je pobeda bila sanak pusti u 14 uzastopnih utakmica, jesu i dva remija s Baijom u osmini finala Kupa Brazila. Prvi susret je završen bez golova, a u revanšu u Salvadoru Santos je izjednačio na 1:1 debelo u nadoknadi vremena preko Bruna Mezenge, koji je ušao u igru kao poslednja nada gostiju. Brazilski napadač, igrač Crvene zvezde u prvom polugođu sezone 2011/12 (pozajmica njegovog matičnog Flamenga), koji uskoro puni 35, pristupio je Peleovom klubu u aprilu do kraja godine.

Golom na izdisaju meča beše junak, a zatim na penale tragičar. Imao je priliku da kao poslednji izvođač u petoj seriji sa 4:4 ostavi Santos u igri, ali mu je šut odbranjen. Zato su se Santosovi navijači bele puti obrušili na njega s rasističkim porugama.

Čaše žuči u crnom nizu su ispijene i s dva poraza i jednim remijem u Južnoameričkom kupu, drugom po značaju klupskom takmičenju na kontinentu (pandan Ligi Evrope). Učešće je završeno na trećem mestu u grupi.

Pored 1982. pobeda je slavnom klubu izmicala na 14 mečeva i 1921, a više – na 16 – samo 1922/23. Santos, osnovan 1912, sledeći duel ima kod kuće u nedelju. Gost u prvenstvu mu je Gojas, onaj lošiji za dva boda (susret 14. i 17. na tabeli).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari