Pero Kameron bolji od klona Kobija Brajanta: Cela hala skandirala "Kobi, Kobi, Kobi" (VIDEO) 1foto:FIBA basketball

Zanimljiv i neizvestan meč odigrali su Novi Zeland i Jordan. Na kraju je slavila reprezentacija nesuđenog člana OKK Beograda i to posle produžetka – 95:87.

Povratak u košarkašku prošlost, tačnije Svetsko prvenstvo u Indianopolisu neretko se dešava revnosnim ljubiteljima narandžaste lopte, kad god se na Mundobasketu pojavi reprezentacija Novog Zelanda.

Njihov selektor Pero Kameorn, te 2002. godine bio je prava atrakcija pojavom, harizmom ali i košarkaškim znanjem. Novi Zeland je tada oduševio košarkašku javnost zauzimanjem četvrtog mesta. U polufinalu su pošteno namučili i Jugoslaviju, a Kameron je bio svrstan u idelanu petorku kao jedini član koji nije nastupao u nekom NBA timu.

Kružile su tada priče da je Kameorn trebalo da pojača OKK Beograd. Čak je jedno vreme boravio u prestonici Srbije ali do saradnje nije došlo.

Danas uspešno kao selektor predvodi svoju zemlju, koja i dalje neguje tradicionalnu igru „haka“ pred svaku utakmicu baš kao i te 2002. godine. Nakon poraza u provm kolu od SAD, uz veoma dobru igru, Novozelanđani su danas uspeli da zabeleže prvu pobedu na Mundobasketu, doduše neuporedivo teže od očekivanog. Jordan je kapitulirao tek posle produžetka u koji ih je odveo sjajni Rondi Holis-Džeferosn.

Dvadeset i treći pik na draftu 2015. godine, Holis-Džeferosn je ovog leta odlučio da nastupa za reprezentaciju Jordana. Na sjajan način je predvodio saigrače na današnjem susretu, ubacivši ukupno 39 poena, zaključno sa onima posle kojih je i izboren produžetak.

Holis-Džeferson je više od pet godina nastupao u NBA. Najbolje partije pružao je u Nju Džersi, potom i Bruklin Netsima i to kao član startne petorke. Kasnije je nešto krakto igrao za Toronto, odnosno Portland.

Uprkos tome što je u najboljim igračkim godinama (28) u poslednje dve sezone nije uspeo da se izbori za NBA ugovor. Trenutno nastupa u prvenstvu Portorika.

Da je i dalje igrač koji pravi razliku, pokazao je na meču sa Novim Zelandom. Publika u Manili možda i nije dovoljno upućena u njegov lik i delo, ali je u njegovom stilu igre ali i izgledu povukla paralele sa neponovljivim Kobijem Brajantom.

Još u prvom meču sa Grčkom počeli su povici „Kobi, Kobi“ kad god bi imao loptu u rukama. Dres sa brojem 24, neverovatna sličnost po konturama lica ali i pojedini pokreti, pogotovo leđni pivot asocijativno su i danas delovali na publiku u Manili koja je konstantno skandirala ime jednog od najboljih košarkaša svih vremena, kada je na koš šutirao momak iz Čestera.

Snimci na kojima se vidi kako Holis Džeferson podseća na Brajanta postali su viralni i zato je susret Kamerona i „Brajantovog klona“ privikao mnogo veću pažnju nego da je azijski tim bio bez tog vrednog pojačanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari