Pike i Hamilton u rasističkom obračunu 1 EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Bivši prvak Formule 1 uvredio sedmostrukog šampiona F1, reagovali i čelnici „najbržeg cirkusa“.

Komentarišući incident između Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena, u prvom krugu prošlogodišnje trke za Veliku nagradu Velike Britanije, a u susret njenom ovonedeljnom izdanju (3. jul), Nelson Pike je izgovorio teške reči na račun još aktivne legende trkanja bolidima.

„Mali crni tip je ubacio auto i nije bilo načina da prođu obojica u tom uglu. Napravio je problem i sj*bao Ferstapena“, izjavio je poznati Brazilac u jednom sportskom podkastu u svojoj zemlji, ali se njegov rasistički izliv tek sada prelio na drugu stranu Atlantskog okeana.

Čelnici Formule 1 reagovali su pisanim putem na reči šampiona iz 1981, 1983. i 1987. godine.

„Jezik diskriminacije i rasizma je neprihvatljiv u bilo kom obliku i nema mesta u društvu. Luis je ambasador našeg sporta i zaslužuje poštovanje. Njegovi napori da poveća različitost i uključivost su lekcija za mnoge i nešto čemu smo posvećeni u Formuli 1“, navodi se u saopštenju.

Oglasio se i Mercedes, koji „najoštrije osuđuje svaku rasističku uvredu“ na račun svoje vedete iz Engleske.

„Luis vodi naš sport u borbi protiv rasizma, i on je pravi šampion različitosti na stazi i van nje“, stoji u saopštenju nemačkog tima povodom govora mržnje Pikea, inače oca Ferstapenove devojke Keli.

Uvredu, naravno, nije prećutao ni verbačno napadnuti Hamilton.

„To je više od jezika. Taj arhaičan sistem vrednosti mora da se menja i nema mesta tome u našem sportu. Okružen sam takvim stavovima i bio meta istih čitav život. Bilo je i previše vremena za učenje, sada je vreme za akciju“, napisao je on na Tviteru.

Nakon devet trka u ovosezonskom šampionatu Formule 1 vodi aktuelni svetski šampion Ferstapen sa 175 bodova, drugi je njegov timski kolega Serhio Peres sa 129 bodova, treći je vozač Ferarija Šarl Lekler sa 126, dok je Hamilton na šestom mestu sa 77 bodova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari