Pikeovo "ugrađivanje" od 24 miliona evra 1EPA-EFE/Alejandro Garcia

Fudbaler Barselone mogao bi da odgovara za nedozvoljeno učestvovanje u izmeštanju Superkupa Španije u Saudijsku Arabiju.

Pobednici prvenstva Španije i tamošnjeg Kupa kralja od 2020. godine meč nacionalnog Superkupa igraju u Saudijskoj Arabiji, koja je to debelo platila, ali tek sada su isplivali mogući dokazi korupcionaškog skandala sa Đerarom Pikeom kao glavnim akterom.

„Rubi, da vidimo, kad je u pitanju novac, ako bi Realu išlo osam miliona, onda isto toliko ide i Barseloni. Ostali su plaćeni dva miliona i miliona evra. To je ukupno 19. Ti savezu daješ šest miliona i tebi ostaje šest. Izbacimo Saudijsku Arabiju i ostane nam možda i više. Ako neće, reći ćemo da Real neće doći – rekao je Pike predsedniku FS Španije, Luisu Rubijalesu, a snimke spornog razgovora objavio „El Konfidencial“.

Problem je što je ceo posao išao preko Pikeovog „Kosmos holdinga“, koji je od istog inkasirao proviziju od šest miliona evra, iako se tvrdilo da je to angažovanje bilo besplatno.

Španski savez će za šest godina održavanja atraktivne utakmice u Rijadu zaraditi 40 miliona evra, dok će Pikeov Kosmos pokupiti 24 miliona u istoj valuti, od saudijske državne firme „Sela“.

Rubijales je posle sklapanja posla tvrdio da Savez nije ništa uplatio Pikeovoj firmi i da je ista samo posredovala u pregovorima. Međutim, danas objavljena saznanja bacaju novo svetlo nas slučaj, jer bi u slučaju njihove istinitosti to značilo da je sjajni štoper u sukobu interesa i da je prekršio etički kodeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari