Piksi razmišlja o promenama za meč u Mađarskoj: Dali smo ljudima materijal za kritiku, mislim da oni neće ništa menjati 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Reprezentacija Mađarske je trijumfalno napustila Beograd (1:2), a da bi „orlovi“ 14. oktobra napravili sličan podvig, selektor Dragan Stojković razmišlja i o kadrovskim promenama.

Od Svetskog prvenstva u kataru, selektor Dragan Stojković retko kada je menjao sistem igre kao i odluke u vezi sa kadrovskim rešenjima. Ipak, loše partije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ubedile su ga da bi možda trebalo nešto da iskoriguje pripremajući se za duele sa Mađarskom i Crnom Gorom.

– Razmišljam o promenama. Zato i kažem da se radujem zbog viška vremena, probe taktičkih varijanti i sistema. Da li ćemo promeniti ili ne, to stvarno ne mogu sada da kažem. Na stolu je nekoliko stvari, ali najbitnije je šta je u mojoj glavi. Bićemo spremni u svim segmentima, tehničkom, taktičkom, fizičkom – ubeđen je selektor Dragan Stojković.

Svestan je Piksi da je javnost sa punim pravom očekivala kvalitativan iskorak u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.

– S pravom se stvorila takva slika, kritikovani smo za nastupe u Kataru. Dali smo ljudima materijala za kritiku. Onda moraš biti jak u psihološkom smislu. Nisam nikome ništa zamerio. To je negativan efekat nakon Mundijala gde smo razočarali. Sledeća šansa za povratak na pravi kolosek su bile upravo ove kvalifikacije, mart mesec… Navikli smo javnost da igramo fudbal koji svi vole, a sada smo u situaciji kada nam je rezultat prioritet. A opet, ne možeš bez igre doći do rezultata. Moraš da ga zaslužiš, da se žrtvuješ, da daš sve od sebe. Ne vidim nikakav problem u tome da li se nekom sviđa igra Srbije ili ne. Verovao sam da možemo da imamo koji bod više, ali i ovako je situacija jasna. Imajoš  devet bodova u igri. Ovo je najvažniji period. Budimpešta je važna… Crna Gora je takođe važna. Očekujem da sve sami zaradimo.

Analizirajući igru reprezentacije Mađarske, šef struke „orlova“ smatra da naše severne komišije neće ništa menjati ili ne nešto previše u odnosu na duel u Beogradu.

– Mađari će igrati u istom sistemu u kojem su igrali. Imali su grobnu tišinu u Beogradu… Plus za njih, minus za nas. Bolje su odigrali prvo poluvreme. Nisu nas bacili na glavu da ne znamo gde smo. Imali su određenu dominaciju na sredini terena. A drugo poluvreme – druga slika, sa našim izmenama i idejama koje smo primenili. Promenili smo igru i stvorili dosta šansi. Lopta nije ušla u mrežu. Nismo zaslužili da pobedimo, ali ni da izgubimo. Mađari su u dobrom momentumu, pobedili su u Beogradu iako mislim da nisu očekivali da mogu da pobede. Mi smo srećni što ćemo biti deo takvog ambijenta. Oni imaju svoje računice i mogu da obezbede plasman na Euro u subotu, mi imamo svoju matematiku. Učinićemo sve da do njihovog slavlja ne dođe.

Samokritika je neophodna kako bi reprezentacija Srbije kvalitativno unapredila igru pred najvažnije mečeve u kvalifikacijama. Malo koji igrač je ispunio zadatke i pokazao formu dostojnu izazova u nadmetanju za mesto na prvenstvu Starog kontinenta.

– Naš tim mora da se bazira na timskoj igri, a ne individualnoj. Tadić je vrhunski igrač, nećemo trošiti reči. Tadić je protiv Mađara imao ulogu iza napadača i u tih prvih pola sata, 45 minuta, imali smo problema. Zato razmišljamo o taktičkim varijantama za našu bolju, efikasniju igru. Jedno je šta nacrtate na tabli, a druga slika je šta će se dešavati na terenu. Gde god da igra, bitno je da se igra za tim i da tim na kraju bude na nivou. Može bolje i on svakako, ali ne samo on. Sergej može i mora bolje, Kostić može bolje. Mislim da ovo trenutno nije dovoljno.

Zanimljivu paralelu napravili su novinari na konferenciji, upitavši selektora Stojkovića ko bi u njegovom timu mogao da bude fudbalski Aleksa Avramović.

– Meni je mnogo drago da su košarkaši napravili veliki uspeh i odličan ambijent. Nije samo petorka zaslužna, tu je petnaestak ljudi. To ja želim da imam u svom timu. Ambijent, takmičarski duh. Oni znaju važnost utakmice, koliko one u Budimpešti, toliko i protiv Crne Gore. Ratnički mentalitet mora da bude prisutan, borba za svaku loptu, ispunjavanje svih taktičkih zadataka… Nema ‘nisam mogao’ – moraš. U fudbalu svaka utakmica može da izrodi heroja. Nije bitno ko će dati, ko će namestiti gol. Ako su Mađari toliko bolji od nas i pobede nas, čestitaću, ne bežim od toga. Ali videćemo u subotu. Moramo da budemo na mlazni pogon… Dizel me ne interesuje, samo kerozin – to je poruka igračima! – na slikovit način završio je sa obraćanjem selektor Dragan Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari