Piksijeva četa skoro bez svedoka 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Kada u velikom stilu odete na Svetsko prvenstvo, pre jednog Portugala i preko leđa Kristijana Ronalda i ekipe sa Pirineja u njihovom Lisabonu, pa stalno ponavljate da ćete u Kataru biti sve samo ne epizodisti, kao što je to uradila fudbalska selekcija Srbije, onda ste sami podigli lestvicu očekivanja svoje nacije, ionako sklone da jednako brzo pada u sevdah i bedači zbog svega, pa i zbog njenog dežurnog predmeta za obožavanje i olajavanje.

I napravili savršenu podlogu za pad opšteg entuijazma posle dva vezana poraza u 2022. godini, iako se 0:1 protiv Norveške može lako „pokriti“ u daljem toku Lige nacija, a 3:0 za Dansku ne boli kao izgubljene utakmice takmičarskog karaktera.

– U prvom poluvremenu bilo je više loših nego dobrih stvari u našoj igri, ali smo u drugom bili mnogo bolji i zaslužili makar 1:1 – siže je razmišljanja kapitena Dušana Tadića na temu duela sa Skandinavcima, dok je detaljnija analiza ostavljena za razgovore u četiri zida, sa kolegama i strukom.

I ne sumnjamo da će na sto ili video bim biti stavljeni, pa jedan po jedan raščlanjeni, svi faktori lošeg ishoda tih 180 minuta iz Beograda i Kopenhagena, pošto svaka dobijena lekcija traži neodložnu i adekvatnu reakciju. Zbog čuvanja stečenog imidža, projektovanog osvajanja grupe LN, samopouzdanja za Mundijal, mada ima dovoljno vremena do novembra, kao i poruke rivalima na SP.

Čak i da dvomeč sa Slovenijom (5. juna na „Rajku Mitiću“ i 12. juna u Ljubljani) i sučeljavanje sa Švedskom (9.6, na severu Evrope) potpuno promene učinak i utisak, a kriza rezultata i igre bude ekspresno pečatirana, ne bi valjalo da pod tepih budu gurnuti viđeni problemi. Oni važniji, jer očigledan umor od klupskih sezona i sulud tajming junske ture mečeva Lige nacija (u vreme letnjih odmora igrača) ne mogu biti jedino i dovoljno objašnjenje za to što su Orlovi protiv Norveške i pre toga u duelu sa Dancima, zatajili tamo gde su bili najjači. U kombinatorici na sredini terena i realizaciji.

Nije razlog za razmišljanja tipa „ovo ništa ne valja, ipak je ono bio samo privid“, ali jeste jak  povod za ozbiljno seciranje činjenice da naši ofanzivci u ovim porazima nisu davali golove, kao u kvalifikacijama kada su bili najefikasniji tim u grupi, pa ni dovoljno često i opasno pretili golmanima. Izostanak povređenog Dušana Vlahovića jeste deo problema, ne i alibi za popuštanje napada.

U isto vreme, raduje pomak u defanzivi, jer su i pored tri primljena „komada“ od Danaca i povlačenja Norvežana u drugih 45 minuta, naši momci delovali otresitije i sigurnije pred svojim golom nego u trci za SP kada su kapitupirali najmanje jedan put u svakoj etapi, bez obzira što je i pogotku Erika Halanda prethodila loša procena pojedinca (u ovom slučaju veziste).

Ono na šta se teže može uticati, jer dobri rezultati iz bliske prošlosti očigledno nisu dovoljan mamac, jeste vrlo loš odziv publike na meču sa Norveškom. Surovo realan Aleksandar Mitrović rekao je posle meča da ne očekuje više publike u nedelju i da je bolje da i protiv Slovenije bude manje ljudi, odnosno samo verna i pozitivno nastrojena publika, nego da se njemu i njegovim kompanjonima dese „puna Marakana i zvižduci“.

Jeste ovde patriotizam sezonska i kvarljiva roba, međutim ne bi bilo zgoreg da je marketinška služba FSS bolje odradila svoj posao, tj. pumpala atmosferu pred prve domaće nastupe učesnika Mundijala u 2022. godini, a vrh Saveza sa više žara branio selektora Dragana Stojkovića od  kontinuiranih i žestokih optužbi rukovodstva Crvene zvezde i njenih pristalica da radi u korist Partizana, u sezoni u kojoj je ovaj peti put zaredom izvisio za titulu.

Jun u grupi 4 Lige B nacija

  1. kolo

Srbija – Norveška     0:1

Slovenija – Švedska 0:2

  1. kolo (5. jun)

Srbija – Slovenija     20.45

Švedska – Norveška 20.45

  1. kolo (9. jun)

Norveška – Slovenija           20.45

Švedska – Srbija       20.45

  1. kolo (12. jun)

Norveška – Švedska             18.00

Slovenija – Srbija     20.46

Tabela: Švedska 3, Norveška 3, Srbija 0, Slovenija 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari