Piksijevi “orlovi” ispod svog nivoa, norveška osveta za poraz u baražu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je večeras u Beogradu od Norveške sa 0:1, u utakmici prvog kola Grupe 4 u Ligi nacija B.

Srbija je u selektorskoj eri Ljubiše Tumbakovića nanela bolniji potaz Norveškoj, jer je tih 2:1 iz Osla izbacilo ovu skandinavsku selekciju iz baraža za poslednje prvenstvo Evrope, međutim valja se Draganu Stojkoviću, njegovim saradnicima i igračima dobro pozabaviti večerašnjom serviranom osvetom sa severa Evrope – 0:1. Što zbog nastavka novog izdanja Lige nacija, što zbog činjenice da su Orlovi ove godine izgubili i prijateljski duel sa Danskom, a ide Svetsko prvenstvo na kom žele daleko da doguraju i veruju da imaju pravo na taj optimizam posle fantastično odrađenih kvalifikacija za takmičenje u Kataru.

Veći deo prvog poluvremena lopta je bila među nogama domaćinovih igrača, nije ni ovog puta Piksi odustao od napadačke filozofije, međutim takva orjentacija nije donela šuteve u okvir gola. Orlovi su trčali sporije nego inače, nije bilo organizovanosti, raznovrsnosti i tečnosti u dodavanjima kao u kvalifikacijama za Mundijal, pa nisu ni zaslužili ono što je pripalo gostujućim fudbalerima u 27. minutu, kada je Erling Haland uradio ono što nije uspeo malo pre toga.

Novi špic Mančester sitija nije materijalizovao zicer, ali je zato na popravnom iskoristio to što se Pedersen probio pored „uspavanog“ Filipa Kostića i udarcem iz prve, sa male udaljenosti, savladao golmanskog „trećepozivca“ Vanju Milinković-Savića. Bilo je dileme da li je robusni centarfor bio u ofsajdu, ali su arbitri iz VAR sobe glavnom sudiji Pavelu Račkovskom sugerisali da prizna pogodak, iako su naknadni TV snimci pokazali da je bio „sitno“ ispred najbližih momaka u crvenim dresovima.

Minus posle 45 minuta naterao je naše reprezentativce da pojačaju agresivnost, a njihovog šefa da redom uvodi nova lica na teren: da podršku najboljem strelcu ekipe Mitroviću u liku Jovića, istumba vezni red davanjem minutaže Grujiću, Radonjiću i Živkoviću, te omogući Erakoviću debi na mestu, povredom načetog, štopera Veljkovića. U nameri da se ubrizgavanjem sveže energije i korekcijama rasporeda na travi „izbunari“ makar izjednačenje.

I, zaista se puno toga popravilo u igri Orlova, međutim, ne dovoljno da se probije blok protivnika i iskoristi neka od prilika. One najidealnije, sa penala, izostale su jer su glavni arbitar i video tehnologija procenili da nije bilo faula nad Tadićem ni Strendbergovog svesnog igranja rukom. Protiv Slovenije, u nedelju na istom mestu, moralo bi sve mnogo bolje nego ove noći. 

Preskromna poseta

Običaj je da se mečevi reprezentacije igraju na najvećim stadionima, ali da se sinoćnji desio na nekom skromnijeg gabarita manje bi „pekle“ oči od pogleda na praznjikave tribine Zvezdinog „Rajka Mitića“. Kao da se Orlovi nisu direktno plasirali na SP i nabildovali očekivanja nacije, večeras ih je uživo pratilo svega desetak hiljada navijača.

 

Liga B nacija – grupa 4

Slovenija – Švedska 0:2

Srbija – Norveška 0:1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari