Pilić: GOAT je samo imao jedan loš dan 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Kada jednog dana, u teniskoj penziji, bude sumirao turnirske utiske iz 2021. godine Novaku Đokoviću će sigurno zaigrati oko srca od pomisli na tu epizodu svoje grandiozne karijere, jer je za prvih osam meseci druge sezone u doba pandemije korona virusa nastavio vladavinu na Australijen openu, drugi put osvojio Rolan Garos, novom titulom na Vimbldonu stao uz rame Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu po broju uzetih grend slemova (20), „usput“ oborivši rekord u broju nedelja provedenih na vrhu svetske rang liste „reketaša“.

Ali će mu sigurno zastati knedla u grlu kada se seti izgubljenog finala US opena protiv Danila Medvedeva. Jedino on će znati da li više zbog neiskorišćene prilike da kalendarskim nizanjem šampionskih trofeja u borbi za obezbedi sebi zlatnu stranicu više u istoriji „belog sporta“ ili zato što je nije ni u čemu (is)parirao mladom kolegi iz Rusije, iako je javno obećao da će meč sa prvim pratiocem na ATP listi odigrati kao da mu je poslednji u životu.

– Novak je ono što je bio i pre tog meča – najbolji teniser sveta svih vremena, samo će još neki mesec morati da pričeka na rekordnu 21. grendslemovsku šampionsku titulu. Zbog čega nije već u Njujorku nastavio da pomera granice sporta? Odgovor je prost, zato što je Medvedev imao divan dan i odigrao jednu genijalnu partiju, a Đokoviću je bio loš. Nije bio svoj i stvari mu nisu išle od ruke. Takve stvari se dešavaju i treba ih prihvatiti kao deo života. Ako, iko može da ih „svari“ i nastavi dalje, onda je to Nole. Mi sa strane, samo možemo da mu poručimo „majstore, glavu gore“ i sačekamo da nama, poštovaocima njegovog lika i dela, priređuje neke nove radosti – kaže za Danas nekadašnji Đokovićev trener Nikola Pilić, čiju su akademiju pohađali mnogi teniski velikani.

Čak i stalni kritičari pobednika devet Otvorenih prvenstava Australije, šest Engleske, tri Sjedinjenih Američkih Država i dva Francuske, očekivali su da 34-godišnji Beograđanin „pokori“ Njujork, ali su sve prognoze pale u vodu. Baš kao prošlog meseca, na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde je takođe bio viđen za čoveka čija će ruka „ugasiti svetlo“.

– Ljudi zaboravljaju da je uspeh i doći do finala jednog grend slema. Čak i za nekoga ko ih je toliko puta osvojio. Da nije imao onako iscrpljujuće polufinale protiv Zvereva… Ovako, od početka se videlo da nema svežine i da je protiv Nemca potrošio previše energije. Nije bilo do njegove glave i moći nošenja sa takmičarskim pritiskom, jer već 15 godina niko nema tako jaku psihu i sposobnost mentalnog reseta kao on, već do jake fizičke iscrpljenosti. Samo donekle do želje da napravi još jednu grandioznu stvar, možda je malo sagoreo u istoj… Sve to ga je sprečilo da bude u njegovoj šestoj brzini.

Naš sagovornik ponavlja raniju ličnu konstataciju da je Srbin uradio za tenis, pa i sport u celini, više nego što su njegovi večiti rivali i istinski velikani iz Švajcarske i Španije, kao i prognozu da će vladati sve dok ga služi zdravlje i ima motiva da drži reket.

– Možda bude imao još loših dana kao ovaj, možda će Danil i neki drugi, mlađi momci češće osvajati grend slemove, ali Novak će nastaviti da probija granice. S oreolom najvećeg u teniskoj istoriji, tu više nema mesta polemikama, jer brojke ne lažu. Godinama su me srpski novinari davili s pitanjem da li je Đoković GOAT, a ja sam čekao trenutak da to postane neupitno. Jutro nakon poslednjeg Vimbldona ustao sam i stavio na papir sve kategorije u kojima je ispred svih. Ima ih pet različitih, a važnih. Tačka. I, da…. Malo morgen će iko ikada provesti tolike nedelje na vrhu ATP liste, a on je to uradio u eri jednog Fedrera i jednog Nadala – tvrdi Pilić.

Amerikanci navijali za istoriju

Nikada pre se nije desilo da publika na US openu bude uz Novaka Đokovića ili ne u tolikom broju, pa im se naš as u suzama zahvalio na podršci, pogotovo u trenucima kada se činilo da može da uspori zahuktalog protivnika i produži za još neki set.

– Hteli su i oni da budu deo istorije, da mogu jednog dana reći da su uživo gledali kako Novak Đoković čini toliko nevertovatni stvari u jednom danu. Drugo, sa druge strane mreže je bio jedan Rus.

Boris Beker: Neiskontrolisane emocije

Nekada prvi reket sveta smatra da njegov bivši „đak“ nije mogao ni protiv Medvedeva ni protiv sebe.

– Danil je zaslužio da pobedi, da osvoji turnir. Bio je najbolji igrač u ove dve nedelje, izgubio je ukupno samo jedan set na putu ka prvoj grend slem tituli… Što se tiče Novaka, bio je to jedan meč previše za njega. Mentalno nije bio u stanju da kontroliše emocije. Želeo je da ispiše istoriju.

Nije Đoković hteo da bude jedan od najboljih svih vremena, hteo je da postane najuspešniji grend slem igrač svih vremena – izjavio je trostruki šampion Vimbldona, pod čijim nadzorom je Đoković uzeo (ukupno) četiri grend slema tokom 2015. i 2016. goddine.

Miša Zverev: Samo ljudsko biće

Stručni konsultant „Eurosporta“ Miša Zverev istakao je jednu posebnu dimenziju Đokovićevog poraza.

– Na kraju, Novak je pokazao da je samo čovek. Prvi put sam video da plače na terenu. Nije važno da li pobeđuje ili gubi, obično je čovek od čelika. Fokusiran je, kao mašina, ali je sada pokazao da je ljudsko biće. Nije pobedio, ali je osvojio srca Njujorčana – rekao je ovaj bivši teniser.

338. nedelja na ATP vrhu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković započeo je 338. nedelju na vrhu ATP liste sa 12.133 boda. Šampion US opena, Rus Danil Medvedev, ostao je na drugoj poziciji, sa 10.780 bodova. Grk Srefanos Cicipas i dalje je na trećem mestu, a sledi ga Nemac Aleksandar Zverev, a među Top 10 igrača bilo je nekoliko promena. Rus Andrej Rubljov popeo se dve pozicije više i od juče je peti igrač sveta.

Španac Rafael Nadal pao je na šeto mesto, dok je Italijan Mateo Beretini izbio na sedmu poziciju. Austrijanac Domink Tim otišao je dva koraka nazad, pa je osmi na listi, Švajcarac Rodžer Federer je ostao deveti, dok je Norvežanin Kasper Rud 10. igrač sveta.

Kazna od 5.000 dolara

Poraženi finalista zadnjeg GS u ovoj sezoni moraće da plati 5.000 dolara za „nesportsko ponašanje“ tokom finala US opena, preneli su mediji u Sjedinjenim Američkim Državama, bez navođenja razloga za izricanje takve kazne od strane organizatora. Međutim, najverovatnije se radi o Novakovom razbijanju reketa na početku drugog seta. Đoković nije uspevao da iskoristi brejk lopte na startu tog dela meča, pa je razbio reket.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari