PIMS pre čaja i šampanjca 1Foto: Free Images

Po bodovima svi grend slemovi vrede jednako. Po tradiciji, simbolici i onom što je iznad proste matematike Vimbldon je nekoliko stepenica iznad svih.

Potroši se 55.000 loptica, popije se 28.000 flaša šampanjca, konzumira se 28 tona jagoda i sve to u toku dve nedelje proprati 1,2 milijarde ljudi preko malih ekrana. Specijalna trava marke RYE mora da bude 8 milimetara, bar na startu turnira, a kako turnir odmiče milimetri se lagano tope. Ukupan nagradni fond je 43 miliona funti a pobednici, muškarci i dame, dobijaju po 2, 35 miliona funti.

Šta je predviđeno za gledaoce u pauzi kada nisu pored teniskog terena? Omiljeno piće za osveženje je PIMS. Sredinom devetnaestog veka, vlasnik bara u kome su se servirale ostrige, gospodin DŽejms Pims, odlučio je da u letnjim mesecima servira neku vrstu likera pomešanu sa voćem i nekim začinima. Piće je postalo omiljeno u Londonskom poslovnom centru, a kasnije je prihvaćeno i na konjskim trkama, regatama a posebno na Vimbldonu. Servira se u bokalima i plastičnim čašama.

Posle laganog „zagrevanja“ s Pims-om prelazi se na barove sa šampanjcem koji su montirani na teniskom kompleksu. Nekoliko restorana dopunjuju ovu ponudu, od hamburgera i kobasica do azijske hrane. Popodnevni čaj je obavezan i uz nekoliko kako bi mi rekli „sitnih kolača“ ispostavi se račun na funti 50 po osobi. Jagode sa šlagom su iza svakog ugla.

Nekoliko prodavnica prodaje robu isključivo dizajnera Ralf Lorena, a posebno su popularni šeširi, osim majica, sportske opreme i peškira koji su istog izgleda i kvaliteta koje koriste i igrači. Šešir treba da bude dovoljno mali da ne ometa pogled drugih gledaoca. Rasprava sa okolnim gledaocima nije preporučljiva, jer se ne nalazite na fudbalskom Vembli stadionu.

Mnogi posetioci iz celog sveta ne žele da putuju kroz London i umesto da budu u udaljenim hotelima iznajmljuju kuće i stanove u blizini kompleksa. I većina igrača, da bi bila što bliže teniskom kompleksu takođe iznajmljuje kuće. Za vreme turnira cene su jako visoke i dnevno rentiranje je i do 5.000 funti. Ove kuće su potpuno sređene i adaptirane, većina ima bazene, saune, prostorije za poslugu. I mnogi igrači to isto rade pa su u blizini, u iznajmljenim kućama. Neki hoteli koji nisu predaleko a visokog su kvaliteta rentiraju sobe a uz to se dobiju i 2 karte za Vimbldon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari