"Pitam se da li ćemo u subotu šetati i zbog ovog nasilja": Vladimir Vuletić u Novom Sadu podneo krivične prijave protiv sudija sa meča TSC - Partizan 1Foto: A. L./Danas

Nekadašnji potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić podneo je danas Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, krivičnu prijavu protiv pet osoba za koje sumnja da su učestvovale u oštećivanju Partizana na utakmici sa TSC-om iz Bačke Topole.

Taj meč prvog kola Superlige završen je 3:3, a iz Partizana ranije saopštili kako su oštećeni i tražili su smenu Dejana Filipovića, predsednika Sudijske komisije.

Vuletić je u pratnji advokata Vladimira Terzića, predao krivičnu prijavu protiv Dejana Filipovića , Milana Mitića, Momčila Markovića, Stevana Vojnića i ostalih koji su učestvovali u ovom kako je rekao, belodanom nepočinstvu na utakmici TSC-a i Partizana.

„Ne podnosimo prijavu samo zbog ove utakmice, nego niza fudbalskih sezona u kojima je ne samo Partizan, nego čitav fudbal u Srbiji doživeo potpunu devastaciju. Mi smo sada u situaciji da bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije koji je medijima optužen za planiranje atentata na predsednika Republike Srbije i krađu više stotina miliona evra, danas uopšte ne odgovara, niti je pokrenut bilo kakav postupak za nekoliko kriminalnih sezona u srpskom fudbalu“, rekao je Vuletić.

Prisetio se i situacije kada je bio potpredsednik Partizana iz sezone 2019/20 kada je preko 60 utakmica bilo namešteno i predmet UEFE, zbog umešanosti kladionica u odigravanje utakmica u prve dve domaće lige. Izveštaj UEFE je tada alarmirao da su ove utakmice predmet kladioničarskih poslova.

„Podnosimo prijavu jer jednostavno treba stati na put višegodišnjem uništavanju, gaženju i getoizaciji FK Partizan, ali i fudbala u Srbji koji doživljava danas svoju kranju i najnižu tačku. Tu govorimo o činjenici da je pre samo dva dana generalini direktor FK Crvena Zvezda, Zvezdan Terzić, posle 13 godina oslobođen prvostepeno, jednom presudom u kojoj se oslikava sva vrsta nasilja nad pravosuđem u Srbiji. Pitam se da li ćemo u subotu šetati i zbog ovog nasilja. Ovo je nasilje nad fudbalom, nad sportom, nad pravosuđem. To je danas potpuno ignorisano nasilje o kome niko ne želi da vodi računa“, nastavio je Vuletić.

"Pitam se da li ćemo u subotu šetati i zbog ovog nasilja": Vladimir Vuletić u Novom Sadu podneo krivične prijave protiv sudija sa meča TSC - Partizan 2
Foto: A. L./Danas

Ističe i da je ovo prvi put da neko podnosi krivičnu prijavu protiv konkretnih osoba koje su zloupotrebile službeni položaj, ne samo predsednika sudijske organizacije, ne samo čoveka koji se ovde pojavljuje kao glavni fudbalski sudija ili sudija iz VAR sobe, nego je ovo situacija u kojoj bi VJT moralo hitno da reaguje. Ne gaji nade da će ta hitnost biti učinjena ili da će ova prijava trunfovati.

„Ali jedna prijava, a ja najavljujem sada, biće ih stalno svaki put kada naiđemo na ovakva nepočistva i kriminal, jednom će se i ovo lane zvati i doći ćemo u poziciju da krivična prijava ostaje, a neke stvari ćemo promeniti“, izjavio je Vuletić.

Sve osobe koje su naveli u prijavi smatraju da su deo dogovora da bi se jedan klub ili više klubova doveli u podređeni položaj, dok neki drugi klubovi u nadređeni, ali i da bi se određeni kladioničarski poslovi u tom pogledu definisati kao uspešni. Kao svedoci navedeni su i igrači oba tima.

Vuletić smatra i da sistematsko uništenje Partizana ima veze sa vrhom vlasti.

„Sprega kriminala i sporta postoji na više osnova, a jasno je i da je upliv politike potpuno nedozvoljen. UEFA je svojev remeno definisala nultu toleranciju na politiku u sportu, ali danas je u ovoj „balkanizovanoj“ UEFI došlo do toga da smo mi u poziciji da je bukvalno politika sport i sport politika. To je nešto što moramo razvdvojiti. Zakoni i takmičenja moraju biti jednaki za sve i bodovi se mogu osvajati samo na terenu, a ne za stolovima“, zaključio je Vuletić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari