Pitanje svih pitanja - ko će da sudi "derbi" 1Dobar za Evropu, ne valja za po kući: Srđan Jovanović foto: Srđan Stevanović /Starsport

Ne treba ni pominjati da su ovakve „igranke“ strogo zabranjene „čak“ i propisima FSS, i da su za to predviđene kazne koje u slučaju ponavljanja prekršaja mogu da znače i oduzimanje bodova, ali to se u srpskom fudbalu desilo samo jednom i to groteskno.

Tri dana pred utakmicu koja bi mogla da odluči ko će biti prvak Srbije u fudbalu, ali pri svakom ishodu može biti presudna za rasplet. Predigra za „večiti derbi“ koji se igra u subotu 16. aprila u 18 časova na stadionu „Rajko Mitić“ traje već par meseci, tačnije, najmanje od početka prolećnog dela sezone.

Crvena zvezda nije prestajala sa ofanzivom prema FSS, sudijama i rivalu nijednog trenutka, tadašnjih pet bodova zaostatka davali su „odrešene ruke“ za gomilu saopštenja, iz Partizana su dok su bili na čelu uglavnom mudro ćutali, da bi sada i oni ušli u ring „bez rukavica“.

S jedne strane, iz tabora crveno-belih napad svim oružjima i kalibrima uperen je na selektora fudbalera Srbije Dragana Stojkovića, sve ostalo i svi ostalo su tu kolateralne žrtve. Rukovodstvo FSS pokazalo je svo to vreme svu suvišnost svog postojanja, mlako reagujući na teške optužbe, ni ne pokušavajući da zaštiti makar integritet selektora, ako su se svog već odavno odrekli.

Ni sto VAR-a i isto toliko stranih sudija ne može ovo takmičenje učiniti regularnim, kad propisi ništa ne znače, liga nije profesionalna sa svojim nezavisnim telima. Od sudijskog do disciplinskog.

Tako se dolazi u situaciju, nezamislivu čak i u većini zemalja regiona a o ozbiljnim ligama da ne govorimo, da se nedeljema i danima priča o potencijalnim sudijama koje bi mogle da budu delegirane da sude taj „presudni“ derbi. Crvena zvezda je obnovila svoju staru kampanju „izuzeća“ u Evropi najcenjenijeg srpskog sudije Srđana Jovanovića, koji je recimo sinoć bio četvrti arbitar u meču Reala i Čelsija, a pre samo sedam dana bio je glavni sudija derbija četvrtfinala Lige Evrope između Ajntrahta i Barselone.

Kažu iz Zvezde da je on „deklarisani“ Partizanovac, a da niko i ne pita ko takve „deklaracije“ sastavlja i potpisuje. Bila je Zvezda svojevremeno i protiv Milorada Mažića (i Partizan u jednom periodu), tako da u srpskom fudbalu etiketa zalepljena pljuvačkom ima veću težinu nego međunarodno dokazani kvalitet.

Partizan je, s druge strane, „ostao u čudu“ šta im se sve „izdešavalo“ u poslednje vreme i pred odlazak na „Marakanu“ posle meča sa Čukaričkim shvatili da su „kasno na Kosovo stigli“.

Bilo je čak priča da je trener crno-belih Aleksandar Stanojević čekao ispred sudijske svlačionice arbitra Novaka Simovića, što je ubrzo demantovano, a službena lica, pa ni Simović, to nisu uneli u zapisnik, a morali bi da se išta desilo.

Ukratko, Stanojević je naknadno objasnio da su sasvim normalno razgovarali o sporni situacijama tokom meča, a posebno jednoj, dodavši da se senzacionalizmom nanosi šteta svima i bespotrebno podižu tenzije.

Arbitar iz Lovćenca pojasnio je da nije imao nikakav signal iz VAR sobe, automatski ni razloga da preispituje sopstvenu odluku da start poslednjeg igrača odbrane Čukaričkog nad Rikardom kazni samo žutim, a ne crvenim kartonom.

Tvrdeći da se po novim instrukcijama“ prekršaj na više od 40 metara od gola ne tretitra kao faul u izglednoj prilici za gol. Kakogod, pomenutom Simoviću se iz Partizana spočitava nekoliko „bitnih“ odluka na štetu crno-belih u poslednje vreme, ali i „zemljačka“ bliskost sa direktorom Crvene zvezde Zvezdanom Terzićem. Te i crno-beli neformalno traže njegovo izuzeće sa predstojećeg derbija.

Ne treba ni pominjati da su ovakve „igranke“ strogo zabranjene „čak“ i propisima FSS, i da su za to predviđene kazne koje u slučaju ponavljanja prekršaja mogu da znače i oduzimanje bodova, ali to se u srpskom fudbalu desilo samo jednom i to groteskno, kad su i jednima i drugima oduzeli po šest poena, da bi bilo „nikom ništa“.

Ko god bude određen da sudi tu utakmicu u subotu u kojoj će fudbal, jasno je unapred, biti u desetom planu, imaće na grbači ogroman pritisak, a ujedno, neće biti ni od koga u tom smislu zaštićen. I zato je priča o stranim arbitrima obični spin, ko bi u ovim okolnostima i za koji honorar došao ovde da sudi i sebe izloži opasnosti. A spinovanje o „izuzećima“ je još opasnije.

„Deklarisani“ Srđan Jovanović sudio je prethodni derbi koji je Zvezda dobila sa 2:0, i nikakvih „primedbi“ ni sa jedne strane nije bilo. Primedbi na posao koji je odradio tom prilikom – nije bilo. Delio je pravdu na tri duela Partizana i Zvezde, u Superligi po jednom su slavila oba tima, dok je poslednje finale Kupa završeno nerešeno, pa su odlučivali penali.

„Nepoželjni“ Novak Simović je vodio šest duela Zvezde i Partizana poslednjih godina. Četiri u prvenstvu, gde je bilans dve pobede crveno-belih i dva remija, kao i dva u Kupu Srbije, koja su dobili crno-beli. Od aktivnih sudija sa superligaške liste jedino je još Lazar Lukić vodio večiti derbi. Na 162. prvenstvenom odmeravanju snaga rezultat je bio 0:0. I on, inačem ima navijačku „deklaraciju“ koja se za sada čuva u fijoci.

Najvažnije pitanje pred tu utakmicu koja je nekad bila „praznik“ fudbala je definitivno ko će suditi. To je, ustvari, izgleda i jedino bitno pitanje. U duelu dve najbolje ekipe s ovog prostora, sve drugo je očigledno nevažno. Iako je srpskom fudbalu odavno „presuđeno“.

Peti sudar u plej-ofu

Predstojeći 167. okršaj Zvezde i Partizana biće ukupno peti koji je odigran u plej-ofu, od kad je uveden aktuelni sistem takmičenja 2015/2016.  Svi dosadašnji derbiji u plej-ofu igrali su se na stadionu „Rajko Mitić“, jer je Crvena zvezda pre plej-ofa bila bokje plasirana. U dosadašnja četiri derbija dva su u svoju korist rešili crveno-beli, nerešeno je bilo u 151. večitom derbiju (1:1), dok je jedini put Partizan slavio u sezoni 2016/2017. kada je bilo 3:1 za crno-bele, koji su potom u dramatičnoj završnici osvojili titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari