Gianni Infantinofoto EPA-EFE/MOAHAMED MESSARA

FIFA je dobila predsednika koji će na tom mestu vezati mandate. Đani Infantino, nakon dobijenog drugog mandata, govorio je o planovima u narednom periodu.

FIFA nije u skladnim odnosima sa UEFA; obe fudbalske kuće razmišaju o tome kako da uvećaju profit, ulazeći u interesnu sferu onog drugog.

Đani Infantino je, nakon ponovnog imenovanja na čelo FIFA, govorio o narednim planovima, poručivši da će se broj utakmica uvećavati u budućnosti.

Infantino je istakao da je ponosan na proširenje Mundijala na 48 reprezentacija i novo Svetsko klupsko prvenstvo sa čak 32 učesnika.

Prigovori takvim projekatima, od strane samih fudbalera, da je broj utakmica prevelik, Infantina očigledno ne zanimaju.

– Kada čujem da ima previše fudbala… Da, možda na nekim mestima, ali ne svuda. U stvari, u većini delova sveta fudbal se ne igra dovoljno. Potrebno nam je mnogo više, a ne manje takmičenja. Želimo da se fudbal razvija širom sveta. Razmišljamo o organizaciji Svetskog klupskog prvenstva za žene i Fifine Svetske serije u martu, na svake dve godine, kada su ekipe slobodne od kvalifikacija.

Infantino je, možda i nenamerno, zaboravio da u tom periodu fudbaleri igraju u UEFA Ligi nacija.

Pomenuo je švajcarski fudbalski pregalac i da će se sigurno na dnevni red staviti mogućnost uvođenja „seleri kepa“ tačnije, ograničenog budžeta koji će klubovi smeti da koriste na plate igrača – model koji odavno funkcioniše u američkom profesionalnom sportu.

– Moramo da unapredimo naša pravila i Fifin status. Nastavićemo da razvijamo našu vladavinu dobrih principa. Pazićemo na sistem transfera, možda razgovarati o unapređenju transparentnosti kada su u pitanju obeštećenja i plate za igrače. Možda će biti neophodno uvesti ograničenje, moramo da počnemo da mislimo o načinima na koji bismo to mogli da izvedemo. Razgovaraćemo sa svim akterima i videćemo šta možemo da uradimo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari