Plej-of saga u Minhenu 1Foto: STARSPORT

Još šest kola ostalo je do kraja regularnog dela Evrolige. Fenerbahče, CSKA i Real kaparisali su karte za četvrtfinale, a za pet preostalih mesta još uvek konkuriše najmanje osam ekipa.

S tim u vezi, večerašnje gostovanje Panatinaikosa Darušafaki biće veoma važno za izabranike Rika Pitina, baš kao i i za košarkaše Žalgirisa u Kaunasu protiv otpisane Gran Kanarije, odnosno Bajerna i Makabija u Minhenu. Derbi kola, pre svega bitan zbog prestiža i uspostavljenog rivalstva u erama Pabla Lasa i Željka Obradovića na klupama Reala i Fenerbahčea, odigraće se u Madridu.

PAO je uspeo u prethodnom kolu da na Kanarskim ostrvima ostvari tek drugu pobedu u gostima ove sezone. Nešto povoljniji raspored Atinjani bi trebalo maksimalno da iskoriste; na trenutnom skoru 11-13 imaju pobedu zaostatka u odnosu na rivale koji se nalaze u zoni plej-ofa. Darušafaka je odavno izgubila sve šanse u vezi sa doigravanjem; u seriji je od četiri poraza i uprkos talentima Ozmizraka, Bajgula, Demira i Ozdemiroglua, trener ekipe Ernak Selčuk ne uspeva da materijalizuje prednosti ekipe koja je trenutno sa skorom 3-21 najlošija u Evroligi.

Izuzetno važan meč za obe ekipe odigraće Bajern i Makabi u Minhenu. Biće to direktan duel timova koji se bore za mesto u plej-ofu. Bajern ima trijumf više u odnosu na Makabi i biće u prilici da se revanšira rivalu za ubedljiv poraz u prvom meču (95:71). Od poslednja četiri meča kod kuće Bavarci su slavili na tri; u poslednje vreme imali su težak raspored – pet gostovanja na poslednjih šest utakmica. Makabi je u 2019. pretrpeo samo tri poraza u Evroligi, uz šest pobeda, od kojih čak pet u Tel Avivu i trijumf na strani protiv CSKA. Defanzivno su sedma ekipa u Evroligi, dominiraju u skoku (31 u proseku), ali su zato među najsebičnijim, tačnije na pretposlednjem su mestu po broju asistiranih poena (15,8). Posle poraza u Baskoniji Žalgiris je najverovatnije izgubio realne šanse za plasman u plej-of. Prošlosezonski učesnik fajnal-fora trenutno je na tri pobede zaostatka u odnosu na ekipe koja se nalaze u zoni doigravanja i meč sa Gran Kanarijom trebalo bi da predstavlja njihov poslednji pokušaj da eventualno iskoriste kikseve takmaca do kraja regularnog dela.

Za košarkaške sladokusce meč u Madridu mogao bi da predstavlja pravi užitak. Biće to duel prošlosezonskih finalista fajnal-fora u Beogradu koji su obezbedili učešće u plej-ofu. Real je u poslednje vreme u rezultatskoj krizi; vezao je poraze u „El Klasiku“, nedavno izgubio u finalu kupa od Barselone, i na polju samopouzdanja sigurno bi eventualni trijumf nad Fenerom imao uticaja. Obe ekipe su u samom vrhu u gotovo svim statističkim parametrima i razliku može napraviti jedino inspiracija u suštini odličnih individualaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari