Pobeda "dobrog duha" u ekipi Tonija Đerone 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Rukometna reprezentacija Srbije napravila je veliki korak ka plasmanu na Svetsko prvenstvo 2023. godine, pošto je u prvom meču baraža pobedila Sloveniju u Celju sa 34:31. Revanš meč igra se u subotu u dvorani „SBB Jezero“ u Kragujevcu (18.00), a plasmanom na šampionat koji se igra u Poljskoj i Švedskoj dobija se i prilika da se izbori odlazak na Olimpijske igre u Parizu.

U duelu sa jednom od najboljih ekipa u Evropi, koja je na prvenstvu Starog kontinenta 2020. zauzela četvrto mesto, Srbija je prvi put povela u petom minutu (3:2) i do kraja nije dozvolila rivalu da preokrene. Poslednji put kad su Slovenci bili u rezulttskom egalu bilo je kod rezultata 14:14, a tada je ekipa selektora Tonija Đerone napravila seriju 6-1, kojom je pitanje pobednika bilo rešeno.

Najbolji period igre gostujuća ekipa imala je u prvih 15 minuta drugog poluvremena, kada je golom Đorđića iz penala došla do vođstva od sedam golova prednosti (26:19, 39. minut). Ipak, nakon što je Abutović treći put zaradio isključenje, igra u odbrani je malo pala, što su domaći iskoristili i u poslednjih pet minuta sa nekoliko lakih golova spustili zaostatak na tri gola razlike.

– Veoma težak meč. Imali smo prednost skoro sve vreme, ali oni su se pred kraj utakmice oporavili i zaigrali bolje. I mi smo napravili neke greške, posebno šuterske u poslednjih desetak minuta. Na kraju smo došli do pobede koja jeste veoma važna, ali imamo još 60 minuta da igramo i to protiv jakog tima kakav je Slovenija. Igrali smo dobro u napadu pre svega, nismo pravili mnogo grešaka. Bili smo veoma dobri i u odbrani. Moramo malo još da radimo na nekim situacijama u odbrani, ali to nikada nije lako. Pobeda je pobeda, posebno protiv sjajnog tima kakav je Slovenija – izjavio je posle meča selektor Toni Đerona.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Petar Đorđić, koji je od svojih osam golova šest postigao u prvom poluvremenu, u trenucima kada je njegov tim pravio odlučujuću prednost.

– Ponosan sam na ekipu. Od prvog minuta, svi smo stali jedan uz drugog, bio mi je najbitniji taj osećaj. Ta emocija, taj duh zajedništva, discipline nas je krasio do poslednje sekunde igre. Kad sam to osetio, znao sam da ne možemo da izgubimo, bez obzira što je Slovenija veoma jaka reprezentacija. Znao sam da ćemo dobiti i to smo uradili. Imamo dosta kvaliteta, kao i Slovenija, ali u ovakvim duelima gde su šanse 50-50, razlika se pravi u tim detaljima, zajedništvu, veri, to donosi prevagu – izjavio je Đorđić, koji je uz svog klupskog druga iz lisabonske Benfike Lazara Kukića, bio najbolji igrač Srbije u napadu na meču u Celju.

Đorđić: U revanšu teže nego u Celju

Bek srpske reprezentacije Petar Đorđić izjavio je da očekuje da će u revanšu Slovenija prikazati bolju partiju nego na prvoj utakmici u Celju. On je dodao da i srpska reprezentacija može da odigra bolje i da prednost od tri gola neće promeniti pristup revanš utakmici.

– Naravno, nema opuštanja. Biće u Kragujevcu i teže nego u Celju. Sada oni znaju da nemaju više šta da izgube, tako da moramo dobro da se spremimo – rekao je Đorđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari