Fudbalska reprezentacija Srbije juče je počela pripreme za odlučujuće mečeve u borbi za plasman na Euro 2008. Neočekivani poraz od Belgije umnogome je umanjio šanse naše selekcije da se nađe među putnicima za završni turnir u Austriji i Švajcarskoj i učinio da popularni „orlovi“ u duelima sa Finskom, 8.

Fudbalska reprezentacija Srbije juče je počela pripreme za odlučujuće mečeve u borbi za plasman na Euro 2008. Neočekivani poraz od Belgije umnogome je umanjio šanse naše selekcije da se nađe među putnicima za završni turnir u Austriji i Švajcarskoj i učinio da popularni „orlovi“ u duelima sa Finskom, 8. septembra, i Portugalom, četiri dana kasnije, imaju imperativ pobede.
– Šta je tu je, sada moramo da se prilagodimo situaciji. Nemamo prava na kiks. Finsku moramo da pobedimo, jer u slučaju neuspeha možemo da se oprostimo od učešća na EP. Imamo vremena da se dobro pripremimo i nadam se da će ovog puta sve biti kako treba – ocenio je defanzivac Verdera, Duško Tošić.

Hodžson odabrao igrače za meč sa Srbijom

Selektor reprezentacije Finske Roj Hodžson saopštio je spisak fudbalera koji će igrati u kvalifikacionim utakmicama za prvenstvo Evrope protiv Srbije 8. septembra u Beogradu i protiv Poljske četiri dana kasnije.

Na spisku Hodžsona nalaze se: Golmani: Jusi Jaskelainen (Bolton), Miko Kaven (Tampere), Niki Maenpa (Den Boš) Igrači: Sami Hipija (Liverpul), Hanu Tihinen (Cirih), Petri Pasanen (Verder), Toni Kuivasto (Đurgarden), Ari Nijman (Tun), Sampsa Timoska (QPR), Jari Ilola (Elfsborg), Aleksej Eremenko (Saturn), Roman Eremenko (Udineze), Jarko Vis (Tampere), Markus Heikinen (Rapid Beč), Jonas Kolka (Breda), Mika Nurmela (HJK), Mika Vairinen (PSV), Temu Tainio (Totenhem), Jari Niemi (Tampere), Jonatan Johanson (Malme), Šefki Kuči (Fulam), Mikael Forsel (Birmingem), Mika Aritalo (TPS), Toni Kalio (Jang Bojs), Daniel Sjolund (Đurgarden).

Napadač „orlova“ Marko Pantelić zna kako bi naš tim trebalo da pristupi predstojećim mečevima.

Krstajić se oporavlja

Defanzivac „orlova“ Mladen Krstajić, zbog povrede, neće moći da pomogne svojim reprezentativnim kolegama u narednim mečevima. Prema prvim prognozama, povreda kolena koju je doživeo na meču koji je njegov Šalke odigrao protiv Bajera iz Leverkuzena, uzrokovala je šestonedeljnu pauzu za iskusnog štopera. Direktor reprezentacije Zoran Mirković razgovarao je minulih dana sa Krstajićem, koji se mnogo bolje oseća, pa će možda ranije biti u mogućnosti da pomogne našoj selekciji.

– Krstajić je dosta bolje. Predstoji mu još jedan pregled posle kog će se videti koliko će trajati oporavak. Postoji mogućnost da se vrati na teren brže nego što je to prvobitno bilo najavljeno. To bi bilo veliko „pojačanje“ za našu reprezentaciju – istakao je Mirković.

– Svaka utakmica je teška, a ove posebno jer su odlučujuće. Treba imati hladnu glavu i žestok temperment. Za ove mečeve odlučujuća će biti dobra psihička pripremljenost – naglašava centarfor berlinske Herte.
Direktor reprezentacije Zoran Bata Mirković je kao igrač mnogo puta imao priliku da igra mečeve ovakve važnosti.
– Izlišno je govoriti o važnosti ovih utakmica. Sami smo sebi zakomplikovali situaciju. U ova dva meča neophodno je da osvojimo bar tri boda kako bismo ostali u igri za plasman na EP. Fince dobro poznajemo. Odlično su fizički pripremljeni i gaje dobro poznati stil igre – preskaču sredinu terena i igraju na duge lopte. Bitno je da budemo jaki „u vazduhu“, dok ćemo u napadu morati da im nametnemo svoju igru – konstatuje Mirković.
Pripreme za duele sa Finskom i Portugalom dodatno je zakomplikovala nezgoda koju je pre nekoliko dana doživeo selektor Havijer Klemente. Baskijski stručnjak je na svoju odgovornost napustio bolnicu i danas će kolima krenuti put Beograda, dok se njegov dolazak u Kovilo očekuje u sredu ujutru. U Klementeovom odsustvu, treninge će voditi njegov prvi asistent i prevodilac – Risto Vidaković.
– Klemente se javio, povreda plućne maramice mu je zalečena, dobro se oseća i danas kreće za Beograd. Insistirao je da ga puste iz bolnice, tačnije rekao im je da „nema šanse da ostane u Španiji i ne bude sa svojim timom u ovako bitnim mečevima“, preneo je Vidaković.
Većina reprezentativaca Srbije juče je pristigla u Kovilovo, a za danas se najavljen dolazak fudbalera Fiorentine, Zdravka Kuzmanovića i Vlade Avramova, čiji tim je sinoć igrao prvenstveni meč protiv ekipe Milana. Ekspedicija selekcije Finske u petakdolazi u Beograd i vremenu odigravanja meča odradiće trening na „Marakani“. Subotnji duel Srbije i Finske na stadionu Crvene zvezde počinje u 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari