Pobeda pod moranje 1Foto: STARSPORT

Do plej-ofa prvenstva ima još osam kola posle nastupajuće zimske pauze, dakle dovoljno prostora i vremena da se svačiji učinak popravi ili pokvari, ali Partizanu ne bi valjalo da polovljenje bodova sačeka na sadašnjih devet koraka zaostatka u odnosu na Crvenu zvezdu, a kamoli 12, što ionako veliki rezultatski pritisak u večitim derbijima pojačava do maksimuma.

– Mi moramo da idemo na pobedu, jer smo u bodovnom zaostatku, dok Zvezda može da kalkuliše. Mada, mislim da to neće raditi, jer je pobednička ekipa – jasno je treneru Miroslavu Đukiću šta se u ovih 90 minuta traži od njega i njegovih pulena, mada uprava više insistira na uspesima u nastavku Ligi Evrope nego na domaćoj sceni.

Avgustovski duel učesnika šesnaestine finala LE, na „Rajku Mitiću, prošao je bez golova i zanimljivog fudbala.

– Svi se nadamo da će kvalitet igre biti bolji nego u prethodnom meču, ali svaki derbi nosi dosta tenzije, jer niko ne želi da izgubi. Mislim da će ovaj biti drugačiji, pošto u njega ulazimo posle plasmana u prolećni deo LE.

„Parni valjak“ već 20 meseci nije ispao iz šina protiv Zvezde, ali je zato za brigu podatak da je u poslednjih desetak dana dva puta poražen (Dinamo Kijev, Napredak) i jednom remizirao (Vojvodina).

– Ne mogu da kažem da li smo u dobroj formi ili ne, kad ne igramo na dobrim terenima, pošto su bili loši i protiv Vojvodine (sneg) i Napretka (blato). Zalaganje je uvek bilo na vrhunskom nivou.

Ono što dodatno bode oči kada je u pitanju ovosezonski superligaški učinak branioca titule jeste da je od sedam kikseva čak pet napravio kao domaćin.

– Trebalo je da ovo bude neosvojiva tvrđava, ali nismo uspeli da rešimo problem dodatnog rezultatskog pritiska kod kuće. A, moramo da budemo superiorniji, jer se prvenstva osvajaju kod kuće. Pogotovo naše – zna „foru“ Đukić, koji za Zvezdinu ekipu kaže da je „odlična“ i „zasluženo prva“, dok od svoje traži da bude „čvrsta u defanzivi“ i ne prima lake golove.

Zoran Tošić je u svom prvom mandatu u Humskoj odigrao četiri večiti derbija, u dva slavio, a u dva podelio plen, pa priželjkuje da nastavi taj pozitivan skor, dok navijači crno-belih od iskusnog krilnog veziste očekuju da iskoristi neki slobodan udarac ili na bilo koji drugi način savlada Milana Borjana ili makar centaršutem namesti pogodak nekom saigraču.

– Nije dobro za Partizan da vezni igrač rešava derbije. Imamo napadače kojima je to dužnost i koji su „postili“ u poslednje vreme i nadam da će to naplatiti sada. Trudiću se da budem konkretan, da doprinesem rezultatu golom ili asistencijom – kaže povratnik među crno-bele, čija igra najviše zavisi od njega, golmana Vladimira Stojkovića, zadnjeg veznog Luiza Evertona i (po potrebi) špica ili organizatora akcija Leandrea Tavambea.

Ognjen Ožegović uvek je inspirisan kada igra protiv svog bivšeg kluba, čiju je mrežu već tresao u dresu Čukaričkog.

– Jedan od ciljeva koje sam sebi zacrtao po dolasku u Partizan jeste da pomognem ekipi da pobedi u derbiju. Isto kao što sam rekao pred Jang Bojs da ću dati gol i da ću pružiti svoj maksimum… – kaže centarfor crno-belih.

Ni štoper Nemanja R. Miletić ne prihvata poraz kao opciju.

– Pobeda u derbiju leči sve rane i ako dobijemo imaćemo miran period za pripreme – tvrdi član zadnje linije Partizana, koji je u 21. kolu SL primio 17 golova ili 10 više od Zvezde, a dao 13 manje (41/54).

Superliga – 22. kolo

Bačka – Zemun 13.00

Čukarički – Rad 15.00

Radnik – Radnički 15.00

Borac – Mladost 15.00

Javor – Napredak 15.00

Spartak – Vojvodina 15.00

Mačva – Voždovac 17.00

Partizan – Crvena zvezda 18.00

Tabela: Crvena zvezda 56, Partizan 47, Spartak 39, Radnički 36, Voždovac 35, Čukarički 35, Vojvodina 32, Napredak 31, Mladost 27, Radnik 25, Mačva 23, Zemun 21, Bačka 18, Borac 15, Javor 15, Rad 14.

Dominacija zvezdaša

U organizaciji Zajednice klubova Superlige, kapiteni i treneri 16 klubova najvišeg ranga takmičenja u Srbiji sastavili su najbolji tim u jesenjem delu šampionata: golman Vladimir Stojković (Partizan), bekovi Filip Stojković (Crvena zvezda) i Nemanja Vučić (Zemun), štoperi Saša Ivković (Voždovac) i Vujadin Savić (Crvena zvezda), vezisti Dušan Jovančić (Vojvodina), Nemanja Radonjić (Crvena zvezda), Đorđe Ivanović (Spartak) i Zoran Tošić (Partizan), špicevi Leandre Tavamba (Partizan) i Aleksandar Pešić (Crvena zvezda). Za MVP-a odnosno najkorisnijeg igrača izglasan je Đorđe Ivanović iz Spartaka, dok je u konkurenciji trenera pobedio Zvezdin strateg Vladan Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari