Pobede šahistkinja i šahista 1

U trećem kolu šahovske Olimpijade u Bakuu, muška reprezentacija Srbije pobedila je Izrael sa 2,5:1,5, dok su šahistkinje savladale Slovačku sa 3:1, pa su tako obe naše selekcije zadržale stopostotan učinak.

Posle dva lakša protivnika na startu turnira, šahisti su se danas sastali sa Izraelom, koji je osam mesta bolje rangiran od našeg tima, pa je utoliko pobeda još značajnija. Meč je odlučen na četvrtoj tabli, gde je Aleksandar Inđić efektnom kombinacijom doveo Tala Barona pred mat.

Preostale tri partije završene su podelom poena, a satali su se Maksim Rodštajn – Ivan Ivanišević na prvoj, Robert Markuš – Jevgenij Posni na drugoj i Tamir Nabati – Nikola Sedlak na trećoj tabli.

Šahistkinje su i danas bile veoma sigurne i efikasne i opravdale su ulogu blagog favorita protiv Slovakinja. Ekipu i dalje vuče fantastična Jovana Vojinović, koja je danas protiv velemajstora Eve Repkove zabeležila treću pobedu.

Drugi poen našem timu donela je Irina Čeljuškina, koja je na drugoj tabli crnim figurama savladala Veroniku Maslikovu. Pobeda je mogla da bude i ubedljivija da je Jovana Erić na trećoj tabli realizivala verovatno odlučujuću prednost protiv Niki Vrbove. Taj duel završen je podelom poena, kao i partija na četvrtoj tabli, gde je Ljilja Drljvić crnim figurama uspela da održi nešto slabiju poziciju protiv Monike Moticakove.

U konkurenciji šahista 16 selekcija ima maksimalnih šest bodova, a reprezentacija Srbije se nalazi na 15. mestu, pa je zahvaljujući tome u četvrtom kolu izbegla najjače timove i sastaće se sa Slovenijom, koja je kao 29. po prosečnom rejtingu pet mesta lošije rangirana od naše reprezentacije.

U konkurenciji šahistkinja maksimalan učinak ima 13 reprezentacija, a Srbija se nalazi na šestom mestu. Izabranicama Branka Damljanovića žreb je bio naklonjen, pa će se sutra u četvrtom kolu sastati sa Švedskom, koja je 43. po prosečnom rejtingu, 16 mesta lošija od našeg tima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari