Počinje pohod na dva rekorda 1Novak Đoković EPA-EFE/JASON SZENES

Od momenta kada je stigao u Njujork, Đoković je ostavljao utisak apsolutno spremnog tenisera, kako fizički tako i psihički. Njegov ulog na Flešing Medouzu je toliko veliki da bi sa određenih aspekata mogao da se sagleda kao igra „na sve ili ništa“.

Jednostavno, u 34-godini života, u okolnostima kada se Rodžer Federer, a pogotovo Rafael Nadal neće ni pojaviti na poslednjem grend slemu u sezoni, kao aktuelni šampion Australijan opena, Rolan Garosa i Vimbldona, Novak je, ne samo u istorijskoj poziciji, već možda i poslednjoj prilici da takmičarsku godinu zaokruži titulama sa četiri najveća svetska turnira osvojenih u jednoj sezoni (što je u open eri jedino uspelo Rodu Lejveru pre 40 godina).

Istovremeno, duplirao bi dobitak, s obzirom na to da u Njujorku ima prvu šansu da po broju grend slem titula na večitoj listi prestigne Nadala i Federera i osami se na samom vrhu sa potencijalnim 21. trofejem.

Za početak, na samom startu, u noći između utorka i srede, Novak će se nameriti na danskog tinejdžera Holgera Runea (18 godina) silno motivisanog da svom uzoru barem bude adekvatan „sparing partner“.

Iako tek 145. na ATP listi, Danac je neko sa čijim je talentom Đoković veoma dobro upoznat.

Novak je neko ko voli da sparinguje sa mladim teniserima, da trenira sa njima i deli im savete.

Tako je bilo i ove sezone, tačnije pred masters turnir u Monte Karlu.

Rune je zamolio srpskog asa da zajedno treniraju, što je Đoković i prihvatio.

Uglavnom je, kao i nedavno sa Šapovalovim, tada uvežbavao servise i razmenu sa osnovne linije.

Holger je, inače, najbolji junior sveta, osvajač Rolan Garosa u juniorskoj konkurenciji, sa iskustvom pojavljivanja na najvećim svetskim turnirima i u seniorskom „uzrastu“.

Prvi put se na jednom profesionalnom turniru pojavio sa 16 godina; u septembru 2020. osvojio je  prvu ITF titulu.

Trenutno je u seriji od 13 pobeda; do glavnog žreba došao je uspešnim nastupom u kvalifikacijama.

– Uvek sam u situaciji gde se očekuje da pobedim svaki meč i sve turnire. Svaki poraz je neuspeh u očima mnogih, jer sam podigao standarde na visok nivo. Ali jeste malo drugačiji osećaj u odnosu na druge godine, pošto imam priliku da uradim nešto što je pošlo za rukom samo Rodu Lejveru. To me izuzetno motiviše, a s druge strane, predstavlja malo i breme – iskren je Đoković bio pred sam početak turnira koji je u karijeri osvajao tri puta.

Novak je još pet puta stizao do finala US opena; iako je podloga nešto brža u odnosu na prošlosezonski turnir, što bi odličnim serverima moglo da stvori jasan benefit, srpski as u činjenici da može postaviti nove istorijske rekorde pronalazi najveću motivaciju.

– Zbog ovakvih situacija i turnira ja i treniram, želim da ispisujem istoriju svog sporta. Imao sam dobre treninge. Uzeo sam malo više vremena za odmor i oporavak i pripremu, posle olimpijskog turnira koji je bio iscrpljujući u svakom pogledu, ali i inspirativan – naglasio je Novak.

Istog dana i Laslo Đere odigraće prvi meč na US openu.

Njegov rival biće iskusni Denis Kudla, rođeni Ukrajinac koji nastupa pod zastavom SAD.

Iako su obojica veoma iskusni teniseri, nikada se ranije nisu sastajali na zvaničnim turnirima.

Kudla je na US openu najdalje dogurao do druge runde 2013. što je rezultat identičan najsupešnijem Lasla Đerea na Flešing Medouzu.

Novak bezbrižan na vrhu

Iako je izgubio 1000 bodova osvojenih prošle sezone, jer se nije pojavio u Sinsinatiju da brani titulu, Đoković je u ponedeljak započeo 336. nedelju na vrhu ATP liste. On će na toj poziciji biti bezbrižan sve do 18. oktobra, sve i da ništa ne uradi na turnirima koji slede, počevši od US opena. Srpski teniser ima 11.113 bodova, ispred drugoplasiranog Rusa Danila Medvedeva sa 9.980 i Grka Stefanosa Cicipasa sa 8.350. U Top 10 nije bilo promena, Nemac Aleksandar Zverev je četvrti, peti je Španac Rafael Nadal, a šesti Austrijanac Dominik Tim. Slede ih Rus Andrej Rubljov, Italijan Mateo Beretini, Švajcarac Rodžer Federer i Kanđanin Denis Šapovalov. Što se tiče ostalih srpskih tenisera, Filip Krajinović je ostao na 38. poziciji, Dušan Lajović je 40. u poretku. Laslo Đere je nazadovao za jedno mesto i sada je 51. teniser sveta, kao i Miomir Kecmanović, koji je sada 63. na listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari