Počinje Superliga Srbije u fudbalu: Zvezdin motiv u prevlasti za domaću upotrebu – nadmašiti Partizan po broju uzastopnih titula prvaka 1Foto: FK Crvena zvezda

Kolubara je odstranjena iz najboljeg društva kao čir koji je tištio našu fudbalsku organizaciju između dve sezone, Spartak se provukao kao pas kroz rosu samo s novčanom kaznom od tri miliona dinara (i za nameštanje je potrebno dvoje – 3:0 u Lazarevcu za Subotičane), a sudije obaveštavaju da su im donekle uvaženi zahtevi za povećanje taksi po utakmici – Superliga Srbije, osamnaesta od razlaza s Crnom Gorom u Državnoj zajednici, može da počne.

Sistem takmičenja je isti kao u prethodne dve sezone. Posle 30 kola u jesenjem i prolećnom delu dvokružno, osam prvoplasiranih nastaviće borbu za titulu prvaka, a osam iz donje polovine tabele igraće u plej-autu, i jedni i drugi jednokružno. Dva poslednja tima ispadaju, prva dva iznad njih idu u baraž za opstanak s trećim i četvrtim iz drugog razreda.

Zbog „slučaja Kolubara”, koji je našu ligu žigosao za ružan primer na fudbalskoj karti Evrope, prvo kolo je jednom pomereno. Umesto da je već odigrano prošlog vikenda, kreće se danas.

Rekord s obe strane plota na Topčiderskom brdu

Iako je po propozicijama takmičenja direktor Superlige trebalo da utvrdi raspored odigravanja utakmica najkasnije 20 dana pre početka jesenjeg polugođa, parovi su određeni u predvečerje šampionata i to ovog koji pada na stogodišnjicu prvog državnog prvenstva u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

U prvom kolu u subotu se sastaju Čukarički – Radnički (N), Spartak – IMT (18.55 časova), TSC – Partizan i Voždovac – Javor (21), u nedelju igraju Novi Pazar – Radnički (K), Napredak – Železničar (18.55) i Crvena zvezda – Vojvodina (20), a u ponedeljak Mladost – Radnik (19).

Da Voždovac nije šokirao Zvezdu u doigravanjima za šampionsku titulu 2017, kad ju je na svom igralištu s veštačkom travom na krovu tržnog centra savladao s 3:2, darujući Partizanu prvo mesto i otvoren put ka tronu u preostala tri kola, crveno-beli bi u ovoj sezoni bili potpuni favoriti i za deveti trijumf uzastopce.

U maratonskoj trci za prestiž s večitim rivalom motiv im je da uzmu lovor i sedmi put uzastopno, jer su i crno-beli bili šestostruki uzastopni prvaci (2008-2013). Taj rekord našeg fudbala sada je s obe strane plota na Topčiderskom brdu.

Kad evropskim iskušenjima dođe kraj i kad se utule razgorela očekivanja dve armije navijača za domete u evrokupovima, vadi se kantar za unutrašnju upotrebu koji meri samo Zvezdu i Partizan u svetlu izanđale fraze „okrećemo se domaćim takmičenjima”.

Fiorentina – stvarna slika ili iluzija?

Kuka za teret šampiona je uoči ove sezone podešena na težinu crveno-belih možda izraženije nego ikada u godinama njihove prevlasti. Tim s Marakane, nema govora, jeste i najbolji i najskuplji u našoj avliji, krojen za veću konkurentnost u Ligi šampiona nego prva dva puta (2018, 2019).

Zvezdino rukovodstvo je uvertiru za sezonu neskrivenih ambicija u Evropi načinilo svojim potezom leta. Ne, nisu to dovođenje stranca za trenera, Izraelca Baraka Bahara koji se preporučio pošto je pre godinu dana uzeo meru crveno-belima s Makabijem iz Haife na pragu glavnog klupskog takmičenja UEFA, ni nekoliko atraktivnih pojačanja, jer svi oni tek treba da se dokažu u takmičarskim okršajima, već je to prijateljski meč s Fiorentinom.

Koristeći slobodno vreme kao benefit od direktnog plasmana u Ligu šampiona, udešeno je da u Beograd posle mnogo vremena na letnju utakmicu dođe tim iz jedne od vodećih liga Starog kontinenta, tim s dugom tradicijom i s imenom za ponos. Zvezda je ispisala pozivnicu navijačima jer se dokazala na prethodnim pripremnim mečevima, a naročito trijumfom na turniru u Sankt Peterburgu, gde je savladala i domaći Zenit i Neftči i Fenerbahče.

Dajući poverenje Baharovom metodu rada, sleglo ih se više od 35.000, a sa stadiona su pošli kućama razgaljeni ubedljivom pobedom s 5:0. Gosti iz italijanske Serije A su samleveni a nije prošlo ni pola časa igre.

Đerdan od titula, a u Humskoj bledo

Crveno-beli u domaćem prvenstvu ponovo računaju na povoljan razvoj događaja od samog starta – da se drugi iz „višeg doma”, a pogotovo Partizan, sapliću dok oni grabe da steknu neuhvatljivu zalihu koja bi im donela i mirnoću u posvećivanju evropskim obavezama. Ali, blistavo prvo poluvreme protiv Fiorentine, koje ne sme u lepršavosti da zavara jer taj tim nije merilo za Ligu šampiona, rodilo je kod navijača jedno očekivanje na domaćem terenu mimo podrazumevane nadmoći.

Hoće li Zvezda najzad, pitaju se opijeni njenim letnjim nagoveštajima, igrati u visokom ritmu, dopadljivo, napadački i efikasno kad bude Partizanov gost? Za pobedu ne zna u poslednjih osam večitih derbija u Humskoj, od kojih su šest bili remiji, pa i poslednja četiri, jer na megdan u komšiluk, iako nesumnjivo ima bolji tim „na papiru”, ide kalkulantski – ne da pobedi nego da ne izgubi, pošto računa da joj je taj bod kao kuća kad se već učvrsti na čelu.

Nisu od takvog rezonovanja umakli ni Milojevići, Vladan i Miloš, ni Dejan Stanković pa su i ubedljive titule ponele beleg nedorečenosti. Zvezda nijednom nije tukla svog najljućeg rivala, a kamoli da ga je dotukla.

Kasne li crno-beli?

Jedan od dva derbija prvog kola, koji se u Bačkoj Topoli igra između vicešampiona TSC i Partizana, pokazaće dokle je Igor Duljaj stigao sa formiranjem tima. Iza crno-belih je razočaravajuća sezona, po plasmanu (četvrto mesto) najlošija posle 1990.

Njihovi navijači nisu optimisti. Pre svega se pitaju kako nadoknaditi golgeterski nerv Rikarda Gomesa, napadača sa Zelenortskih Ostrva, koji je otišao u Katar. Obeshrabrila ih je neizvesna situacija oko krila iz Malija Fusenija Dijabatea, kome se posle prošle sezone gubi svaki trag.

Što se tiče pojačanja, a stranci su počeli da stižu posle prvog dela priprema u Sloveniji, tek treba da se vidi da to nisu mačke u džaku već nosioci igre.

Za sigurne učesnike plej-ofa su viđeni i Vojvodina i Čukarički, koji će opet imati ambicije da se domognu karte za evrokupove. Pridružiće im se ko odskoči među ostalima.

Biće zanimljivo videti kakav je Spartak s trenerom Aleksandrom Keržakovom, bivšim ruskim reprezentativcem, koliko mogu debitanti IMT s Novog Beograda i pančevački Železničar, da li se popravio niški Radnički…

Njegov imenjak iz Kragujevca i dalje će domaćin biti na gradskom „Čika Dači”, bar do zime, uprkos gromoglasnim najavama s kraja prošle sezone da u junu kreće rušenje stadiona i izgradnja novog na istom mestu.

Sve u svemu, srpska liga je kao blizanac hrvatske. Tamo je Dinamo neprikosnoven u poslednjih šest godina, a bio bi i punoletno nadmoćan da se 2017. u nadahnuću nije uzdigla Rijeka.

Zagrebački modri su u prvom kolu pretrpeli poraz na Maksimiru protiv Hajduka (2:1). Loš dan, s obzirom na to da su se na svom stadionu iskupili s 4:0 na meču sa Astanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ili je vreme za buru s Jadrana…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari