Počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu 1Foto: EPA-EFE/Leonardo Munoz

Za nešto manje od 10 sati počinje 21. Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se od danas do 15. jula održati u Rusiji.

Na šampionatu će ukupno biti odigrane 64 utakmice i to u 11 gradova na 12 stadiona.

Žreb za Mundijal održan je 1. decembra u Moskvi i svi timovi su imali više od pola godine da se pripreme za svoje utakmice u grupnoj fazi takmičenja.

Još tada je, tokom, a pogotovo nakon žreba, bilo jasno da na Prvenstvu neće biti izrazite „grupe smrti“, ali da će biti mnogo neizvesnih duela i velikih derbija.

Utakmice kao što su Španija – Portugal, Belgija – Engleska ili Argentina – Hrvatska svakako će probuditi pažnju miliona pasioniranih ljubitelja „najvažnije sporedne stvari na svetu“, mada su sva predviđanja takva da nijedna od pomenute 64 utakmice neće biti ispod očekivanja.

Grupa A

Za grupu A slovi teza da je možda i najslabija na čitavom turniru, mada su na najvećim svetskim smotrama velika iznenađenja već priređivana, pa će se možda nešto slično dogoditi i ovoga puta.

Urugvaj je reprezentacija koja je apsolutni favorit grupe i koja je dva puta osvajala Svetsko prvenstvo (1930. i 1950. godine) i tim koji u svom sastavu ima zvezde kao što su Luis Suarez, Edinson Kavani i Dijego Godin, te ponovo, kao i pre četiri godine u Brazilu spada u krug reprezentacija koje šansu za iznenađenjem vrebaju iz prikrajka.

Sa druge strane autsajder grupe je selekcija Saudijske Arabije, a najveća borba za drugo mesto i prolaz u osminu finala vodiće se između Rusije i Egipta.

Rusija je domaćin i samim je veoma neugodan rival, ali Egipat u svojim redovima ima jednog od najboljih fudbalera današnjice, Mohameda Salaha, koji izlazi iz povrede koju je doživeo u finalu Lige šampiona, pa postoje indicije da će iz predostrožnosti preskočiti prvi meč u grupi, koju „Faraoni“ igraju protiv Urugvaja.

Ukoliko na golu Egipta bude stajao Esam El Hadari, ući će u istoriju kao najstariji igrač u istoriji Svetskih prvenstava.

On bi, naime, sa 45 godina, nadmašio rekord koji je u Brazilu postavio 43.gošnji čuvar mreže Kolumbije, Farid Mondragon.

Raspored utakmica:

14.06. Rusija – Saudijska Arabija 17:00 Lužnjiki stadion (Moskva)

15.06. Egipat – Urugvaj  14:00 Centralni stadion (Jekaterinburg)

19.06. Rusija – Egipat 20:00 Krestovski stadion (Sankt Peterburg)

20.06. Urugvaj – Saudijska Arabija 17:00 Rostov Arena (Rostov)

25.06. Saudijska Arabija – Egipat 16:00 Volgograd Arena (Volgograd)

25.06. Urugvaj – Rusija 16:00 Kosmos Arena (Samara)

Grupa B

Bilo bi veliko iznenađenje da iz grupe B „ne izađu“ u osminu finala reprezentacije Španije i Portugala, koje su za „dva koplja“ kvalitetnije ekipe od Irana i Maroka. Fudbaleri Španije „sanjaju“ 2010. godinu i Južnu Afriku kada su prvi i jedini put u svojoj istoriji podigli „Zlatnu boginju“, dok bi Portugalci posle osvajanja Evropskog prvenstva pre dve godine u Francuskoj hteli da „pokore“ i svet, ukoliko im se takva prilika ukaže.

Ipak, samo dan pre početka Mundijala vest koja je došla iz tabora „Crvene furije“ šokirala je svet. Selektor te reprezentacije Hulen Lopategi dobio je otkaz zato što je tajno pregovarao proteklih nedelja sa Realom iz Madrida, a onda se „kraljevski klub“ i oglasio potvrdivši da će Lopategi preuzeti tim nakon Svetskog prvenstva. To se nimalo nije dopalo čelnicima Fudbalskog Saveza Španije, koji su istakli da se Lopategi poneo neodgovorno, prekršivši sve kodekse ponašanja, pa su na vanrednoj sednici odlučili da mu uruče otkaz i da na mesto selektora postave Fernanda Jera, bivšeg štopera Real Madrida.

Jero nije proveo ni dan sa momcima koje će predvoditi na Mundijalu, niti je do sada odradio ijedan trening, pa će biti veoma zanimljivo kako će Španija delovati na ovom turniru.

Sa druge strane selektor Portugala Fernando Santoš igru tima je podredio jednom čoveku, Kristijanu Ronaldu, možda i najboljem fudbaleru od kada se ova igra igra i sasvim je sigurno da im je takva taktika dobro poznata, pa se s pravom očekuje da aktuelne evropske šampione gledamo u završnici šampionata.

Raspored utakmica:

15.06. Maroko – Iran 17:00 Krestovski stadion (Sankt Peterburg)

15.06. Portugal – Španija 20:00 Fišt olimpijski stadion (Soči)

20.06. Portugal – Maroko 14:00 Lužnjiki stadion (Moskva)

20.06. Iran – Španija 20:00 Kazanj Arena (Kazanj)

25.06. Iran – Portugal 20:00 Mordovija Arena (Saransk)

25.06. Španija – Maroko 20:00 Baltik Arena (Kaljingrad)

Grupa C

U C grupi postoji jedan izraziti favorit, Francuska, i tri ekipe (Peru, Danska, Australija) koje mogu međusobno da pobede jedna drugu, ali i da iznenade „Trikolore“, ako im se takva prilika ukaže. Francuska je samo jednom u istoriji osvojila Mundijal, 1998. godine kada je bila i domaćin takmičenja i strateg „Galskih petlova“ Didije Dešan ne krije da cilj misije zvana „Rusija 2018.“ – svetska titula.

Tim koji u svojim redovima ima Antoana Grizmana, Rafaela Varana i Pola Pogbu zaslužuje apsolutno poštovanje, mada je ekipu zadesio peh kada se na poslednjem treningu u duelu sa Adilom Ramijem povredio jedan od najtalentovanijih fudbalera današnjice Kilijan Mbape. O prirodi te povrede se još uvek ništa konkretno ne zna, mada su stizale informacije da će se Mbape oporaviti za šampionat, a da li će ova situacija ostaviti traga na partije jednog od favorita turnira, ostaje da se vidi u narednim mečevima.

Raspored utakmica:

16.06. Francuska – Australija 12:00 Kazanj Arena (Kazanj)

16.06. Peru – Danska 18:00 Mordovija Arena (Saransk)

21.06. Danska – Australija 14:00 Kosmos Arena (Samara)

21.06. Francuska – Peru 17:00 Centralni stadion (Jekaterinburg)

26.06. Australija – Peru 16:00 Fišt olimpijski stadion (Soči)

26.06. Danska – Francuska 16:00 Lužnjiki stadion (Moskva)

Grupa D

Grupa D će biti jedna od najinteresantnijih na ovom Mundijalu u kojoj će se susresti timovi sa različitih meridijana i sa različitim stilovima igre. selekcija Argentine je kao jedan od favorita za osvajanje zlatne medalje prirodno i favorit grupe, a između Hrvatske, Islanda i Nigerije će se tražiti još jedan putnik za nokaut fazu takmičenja. Hrvatska je svoj najveći uspeh doživela pre ravno dve decenije, kada je na Svetskom prvenstvu u Francuskoj bila treća, a ova generacija fudbalera ima želju da nadmaši rezultat te čuvene generacije. Predvođena kapitenom i „desetkom“ Reala iz Madrida, Lukom Modrićem, kao i veznjakom Barselone Ivanom Rakitićem, te napadaćem Juventusa Marijom Mandžukićem, reprezentacija našeg zapadnog suseda veoma motivisano i ambiciozo pristupa predstojećem Mundijalu, sa željom da ode što dalje i možda i uđe u veliko finale. Island i Nigerija će svakako tražiti svoje šanse, Island svojom čvrstom i disciplinovanom igrom, a Nigerija preko svojih izuzeno brzih napadača.

Raspored utakmica:

16.06. Argentina – Island 15:00 Atkritje Arena (Moskva)

16.06. Hrvatska – Nigerija 21:00 Baltik Arena (Kaljingrad)

21.06. Argentina – Hrvatska 20:00 Nižnji Novgorod stadion (Nižnji Novgorod)

22.06. Nigerija – Island 17:00 Volgograd Arena (Volgograd)

26.06. Island – Hrvatska 20:00 Rostov Arena (Rostov)

26.06. Nigerija – Argentina 20:00 Krestovski stadion (Sankt Peterburg)

Grupa E

Grupa koja najviše interesuje fudbalsku Srbiju je grupa E. Brazil je apsolutni favorit iste, a za plasman u osminu finala će se još boriti i Srbija, Kostarika i Švajcarska. Švajcarska je do Mundijala došla preko baraža, iako je i u grupi bila sjajna i upravo mnogi smatraju da će Švajcarskoj najveći rival u borbi za drugo mesto biti Srbija. Naravno, ni Brazil nema unapred obezbeđeno prvo mesto, ali tim sa Nejmarom, Gabrijelom Žezusom i Firminom će se verovatno samo „prošetati“ kroz grupu E na ovom Mundijalu. Kostarika će svima biti neugodan rival, ali to nije onaj tim koji je pre četiri godine napravio iznenađenje i „izašao“ iz grupe zajedno sa Urugvajem, poslavši pri tome kući velikane kao što su Engleska i Italija. Srbija je pre nekoliko meseci promenila selektora i ovaj Mundijal će biti pravi ispit za Mladena Krstajića.

Raspored utakmica:

17.06. Kostarika – Srbija 14:00 Kosmos Arena (Samara)

17.06. Brazil – Švajcarska 20:00 Rostov Arena (Rostov)

22.06. Brazil – Kostarika 14:00 Krestovski stadion (Sankt Peterburg)

22.06. Srbija – Švajcarska 20:00 Baltik Arena (Kaljingrad)

27.06. Srbija – Brazil 20:00 Atkritje Arena (Moskva)

27.06. Švajcarska – Kostarika 20:00 Nižnji Novgorod stadion (Nižnji Novgorod)

Grupa F

Nemačka je aktuelni svetski šampion i tim koji mnogi vide u završnici Mundijala, pa stoga i ne čudi što gotovo svi baš njih očekuju na prvoj poziciji grupe F za dve nedelje. Selektor Joakim Lev je pre mesec dana produžio ugovor sa Savezom na još četiri godine i na prvi pogled deluje da Nemci u svakom trenutku znaju šta rade, te da kod njih nema nepredviđenih situacija i loših odluka. Meksikanci su uvek dobro igrali na Svetskim prvenstvima, pa i zato slove za favorita kada se radi o borbi za drugo mesto i plasman u osminu finala.

Raspored utakmica:

17.06 Nemačka – Meksiko 17:00 Lužnjiki stadion (Moskva)

18.06. Švedska – Južna Koreja 14:00 Nižnji Novgorod stadion (Nižnji Novgorod)

23.06. Južna Koreja – Meksiko 17:00 Rostov Arena (Rostov)

23.06. Nemačka – Švedska 20:00 Fišt olimpijski stadion (Soči)

27.06. Južna Koreja – Nemačka 16:00 Kazanj Arena (Kazanj)

27.06. Meksiko – Švedska 16:00 Centralni stadion (Jekaterinburg)

Grupa G

U grupi G se nalaze dve reprezentacije koje su izraziti favoriti za prolazak dalje (Belgija i Engleska) i dve koje će šansu vrebati iz „prikrajka“ (Tunis i Panama). Upravo Belgija i Engleska slove za favorite „iz senke“ na čitavom turniru i ne bi trebalo nikoga da iznenadi ukoliko upravo oni doguraju do same završnice istog. Za Tunis i Panamu je sam plasman na Mundijal velika stvar i sigurno je da će obe ekipe iz neke rasterećensoti pokušati da „pomrse“ konce favoritima u grupi.

Raspored utakmica:

18.06 Belgija – Panama 17:00 Fišt olimpijski stadion (Soči)

18.06. Tunis – Engleska 20:00 Volgograd Arena (Volgograd)

23.06. Belgija – Tunis 14:00 Lužnjiki stadion (Moskva)

24.06. Engleska – Panama 14:00 Nižnji Novgorod stadion (Nižnji Novgorod)

28.06. Engleska – Belgija 20:00 Baltik Arena (Kaljingrad)

28.06. Panama – Tunis 20:00 Mordovija Arena (Saransk)

Grupa H

Najizjednačenija grupa na ovom Mundijalu je grupa H u kojoj se nalaze Kolumbija, Poljska, Japan i Senegal. To je grupa u kojoj svako svakog može da pobedi i apsolutno se pre početka prvenstva ni ne može naslutiiti ko bi mogao da ode u narednu fazu takmičenja. Po imenima igrača, najjača je u grupi H reprezentacija Kolumbije, a onda slede Poljska i Senegal. Ovo će biti grupa u kojoj ćemo gledati sudar različitih fudbalskih stilova jer Senegal odlikuje brzina, Japan upornost, Kolumbiju „vic“ u igri, a Poljsku ubitačan tandem napadača Arkadijuš Milik – Robert Levandovski.

Raspored utakmica:

19.06. Kolumbija – Japan 14:00 Mordovija Arena (Saransk)

19.06. Poljska – Senegal 17:00 Lužnjiki stadion (Moskva)

24.06. Japan – Senegal 17:00 Centralni stadion (Jekaterinburg)

24.06. Poljska – Kolumbija 20:00 Kazanj Arena (Kazanj)

28.06. Japan – Poljska 16:00 Volgograd Arena (Volgograd)

28.06. Senegal – Kolumbija 16:00 Kosmos Arena (Samara)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari