Podmuklost navijača Botafoga: Palmeiras dočekan u Riju obešenom lutkom sa likom predsednice kluba iz Sao Paula (VIDEO) 1Foto: EPA/ANTONIO LACERDA

U brazilskom fudbalskom prvenstvu igran je derbi za čelo tabele između bodovno poravnatih timova.

Na prvom mestu se izdvojio Botafogo jer je kod kuće, na stadionu „Nilton Santos“ u Riju, savladao šampiona Palmeiras iz Sao Paula s 1:0 golom Tikinja Soaresa u 56. minutu.

Tako je bilo na igralištu.

Strasti su uzburkane van terena.

Neki besprizorni navijači Botafoga su smislili kako da podmuklo dočekaju velikog rivala.

Na jednoj spoljnoj strani stadiona su neposredno uoči utakmice obesili lutke s likovima predsednice Palmeirasa Lejle Pereire i glavnog čoveka Fudbalske konfederacije Brazila Ednalda Rodrigesa.

 

Botafogo se u saopštenju ogradio od tog čina.

„Oštro odbacujemo bilo kakvu povezanost s tim. Čim se saznalo za to, uprava kluba je zahtevala od policije da pronađe izgrednike. Poštovanje protivnika je temeljna vrednost našeg kluba“.

Navijački motiv najverovatnije leži u tome što su Botafogo i Palmeiras u prošloj sezoni do finiša vodili bitku za titulu prvaka pa se krivica za neuspeh našla i u tobože naklonosti predsednika brazilskog saveza prema rivalu.

Botafogo je bez nacionalne krune od 1995.

U komentarima na video-snimak na društvenim mrežama neki su smatrali da je tako nešto moguće samo u Meksiku, drugi su dodavali da u Meksiku to ne čine s lutkama nego istinski.

Jedan je svež primer, međutim, i iz Evrope.

U pretprošloj sezoni španskog prvenstva, u januaru 2023, navijači madridskog Atletika su u jednom delu grada obesili lutku s likom Vinisijusa, brazilskog asa Reala, uoči gradskog derbija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari