PODOLSKI: Meč između reprezentacija Nemačke i Poljske nije samo u takmičarskom i fudbalskom smislu bio derbi prvog kola grupe B i jedna od najjačih utakmica prvog kola uopšte, već je i u svojoj pozadini nosio puno emocija, naboja i uzbuđenja koja povezuju dve zemlje mnogo duže nego što se na „najvažniju sporednu stvar“ na svetu uopšte obraća pažnja.

PODOLSKI: Meč između reprezentacija Nemačke i Poljske nije samo u takmičarskom i fudbalskom smislu bio derbi prvog kola grupe B i jedna od najjačih utakmica prvog kola uopšte, već je i u svojoj pozadini nosio puno emocija, naboja i uzbuđenja koja povezuju dve zemlje mnogo duže nego što se na „najvažniju sporednu stvar“ na svetu uopšte obraća pažnja. Sukobi koji su se dogodili među navijačima dve selekcije dan pre odigravanja ove utakmice najbolje svedoče o tome i pokazuju kolika netrpeljivost vlada među njima. Stoga je i izuzetno interesantan podatak da je junak „pancera“ i strelac oba gola za ovaj sastav Lukas Podolski zapravo polu-Poljak, kome je otac iz te zemlje.
– Moj otac, deda i cela rodbina iz Poljske bili su na tribinama i oni večeras odlaze kući, zato sam i otišao do njih posle meča. Nisam puno slavio jer sam rođen u Poljskoj i tamo imam puno rođaka i na neki način moram sve to da ispoštujem. Pobedili smo i to je najbitnije, ali se protiv Hrvata moramo popraviti – iskren je mladi Nemac, koji je pre dve godine na SP bio proglašen za najboljeg mladog igrača turnira, a sudeći prema premijernoj partiji i ove godine bi se lako mogao okititi nekim priznanjem.
Najiskusniji i najpoznatiji reprezentativac Poljske Euzebijus Smolarek zna da im je poraz od Nemaca znatno umanjio šanse za plasman u četvrtfinale, ali veruje da i dalje imaju priliku da ostvare dalji progres.
– Računica je prosta, moramo pobediti u naredna dva meča da bismo osigurali drugi krug. Utakmica sa Nemcima je prošla, moramo je ostaviti iza nas. Nemci su jedni od favorita za osvajanje EP i protiv njih je veoma teško igrati. Razočarani smo zbog poraza, ali treba da izvučemo pouke i radimo naporno i u meču sa Austrijom pokažemo koliko stvarno vredimo – istakao je napadač Poljaka.
Naredne utakmice ove grupe igraju se 16. juna, Nemci se sastaju sa Austrijom, a Poljaci sa Hrvatskom. Inače, i pre meča je bilo sukoba navijača dve reprezentacije, a oko 100 nemačkih pristalica našlo se iza rešetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari