Pogrešili smo kod Amele 1Foto: Starsport

Evropsko atletsko prvenstvo u Beogradu obeležio je zlatni skok Ivane Španović od 7.24 metara, ali i razočaranja što Amela Terzić i Mihail Dudaš nisu ostvarili koliko su mogli.

Dan nakon što su atletičari Evrope napustili beogradsku Kombank arenu, selektor srpske reprezentacije Slobodan Popović sumirajući utiske kaže za Danas da će upravo završeno takmičenje ostati upamćeno po uspehu Ivane Španović, ali i objašnjava da će u danima koji dolaze svi zajedno analizirati gde su napravljene greške kod Amele Terzić, koja je nakon fantastične polufinalne trke stala u finalu.

– Ivana Španović uradila je ono što je obećavala. Bila je superiorna, puna samopouzdanja i u ovom trenutku je najbolja skakačica sveta. Ove godine nas čeka Svetsko prvenstvo koje je na nivou Olimpijskih igara. I sada već mogu da kažem da imamo velikog, ozbiljnog, takmičara za London – priča Popović.

Pored pobedničkog skoka atletičarke iz Zrenjanina, srpski takmičari našli su se u dva finala. Amela Terzić je u završnicu prošla nakon što je u trci na 1.500 metara postavila novi nacionalni rekord vremenom 4.10,35 da bi u finalnom nadmetanju bila osma. Istovremeno, skakač u dalj Lazar Anić rezultatom 7.98 došao je do novog ličnog rekorda ali je u finalu imao slabiji skok za osam centimetara.

– Sigurno da smo svi od Amele Terzić očekivali nešto više. Istrčala je fantastičnu polufinalnu trku, oborila je rekord. Međutim, sutradan joj se desilo nešto što joj se već desilo prošle godine u Amsterdamu. Sada je ostalo da napravimo jednu zajedničku analizu o tome gde smo mi svi zajedno kod nje pogrešili – objašnjava Popović.

Skakač u dalj Lazar Anić u finalu je u tri skoka prestupio dok je najdalje leteo 7.90, što ga je stavilo na šesto mesto. Srpski atletičar nije bio zadovoljan postignutim rezultatom, rekavši i da se možda u nekom od prestupa krio skok vredan zlata. Slobodan Popović kaže da razume razočaranja svog takmičara ali i ističe da kao selektor nema nikakvu zamerku.

– Skok je na vrhunskom nivou – 7.98 u kvalifikacijama, u finalu šesto mesto. Imao je taj jedan skok sa prestupom ali to vam je kao u pecanju – uvek je ona riba koja pobegne sa udice najkrupnija. On je mlad, i kao i Strahinja Jovančević perspektivan takmičar – kaže Popović.

Najbliže medalji bio je Mihail Dudaš pošto je posle skoka s motkom od 5.10, što je njegov lični rekord, bio na četvrtom mestu i bilo mu je potrebno da u poslednjoj disciplini na 1.000 metara bude brži od Čeha Sebastijana Helseleta. Srpski višebojac sapleo se o ivicu staze i pao, izgubivši šansu za medalju .

– Dudaš je fantastičan borac. Šteta za ovaj peh koji mu se desio. Onog trenutka kada je pao više nije imao snage, išao je do potpune iscrpljenosti. Znao je da mora da bude bolji od Helseleta za pet sekundi i bio je nadomak toga. Herojski je odradio višeboj, ali takva je disciplina da nikada ne znate dokle će i apsolutna požrtvovanost da vas dovede – zaključuje Popović.

Na Evropskom dvoranskom prvenstvu u atletici učestvovalo je 12 srpskih takmičara, dok se ukupno 800 sportista nadmetalo u 12 disciplina. Najuspešnija reprezentacija bila je Poljska koja je osvojila 12 medalja, dok je britanska atletičarka Lauri Mjur zasenila sve osvojivši dva zlata na 1.500 i 3.000 metara i to vremenima koji su novi državni rekordi.

Zadovoljni organizacijom

Pored uspeha Ivane Španović selektor Slobodan Popović kaže da će završeno prvenstvo pamtiti po odličnoj organizaciji. „Nijednog trenutka nisam sumnjao da će sve biti urađeno kako treba. I govorio sam u najavama da je na nama da to začinimo nekom od medalja“, kaže Popović. I predsednik Atletskog saveza Veselin Jevrosimović kao i direktor Slobodan Branković zadovoljni su kako je sve proteklo, ističu da je ovo EP oborilo rekorde po posećenosti, i nadaju se da će Srbija dobiti organizaciju Svetskog prvenstva 2020. godine.

Kolašinac mora na operaciju

Slobodan Popović kaže da je medicinski tim tokom deset dana pokušavao da omogući Asmiru Kolašincu da bude spreman za Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici, ali da nisu uspeli. „Asmir je želeo da se takmiči u Beogradu, nije želeo bez borbe da se preda. Međutim izgleda da je jedino rešenje operacija na koju će najverovatnije ići ove nedelje“, kaže selektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari