Novi tim, stare želje: Ko je sve pojačao KK Partizan u sezoni 2024/2025? 1Foto: STARSPORT

Košarkaški klub Partizan predstavio je na svečanosti pod nazivom „Crno-bela simfonija“ nov tim za sezonu 2024/2025.

Košarkaški klub Partizan pojačali su mnogi igrači, a to su pre svih novi kapiten Vanja Marinković, te Brendon Dejvis, Ife Lundberg, Karlik Džons, Frenk Nilikina, Dvejn Vašington, Balša Koprivica, Mario Nakić, Mitar Bošnjaković, Aleksej Pokuševski, Sterling Braun, Isak Bonga, Arijan Lakić, Ajzea Majk, Aleksa Dimitrijević, Tajrik Džons.

Iz prošlogodišnjeg tima je ostao samo centar Balša Koprivica.

Partizan je pred potpuno novim projektom, ali i starim izazovima.

Sa klupe ga i dalje predvodi jedan od najboljih trenera na svetu Željko Obradović, a ciljevi su dobro poznati.

Ovaj tim je napravljen da napadne titule u Kupu, domaćoj i ABA ligi, te da u Evroligi odigra najbolje što je moguće i ako ima mogućnosti plasira se u plej-of.

Vanja Marinković

Novi kapiten i uzdanica crno-beli, od Vanje Marinkovića navijači najviše očekuju. Iskusni bek-šuter se ponovo vraća u Partizan, klub u kome je i postao profesionalni košarkaš. Iza sebe ima nekoliko uspešnih sezona u najkvalitetnijoj klupskoj košarkaškoj ligi u Evropi – Endesa Ligi. Sa velikim uspehom je nosio dres Valensije i Baskonije, a sa baskijskim klubom je bio redovni učesnik Evrolige. U dresu reprezentacije Srbije je imao dva blistava leta zaredom, prvo je lane osvojio srebro na Svetskom prvenstvu u Manili, da bi se ovoga leta okitio bronzom na Olimpijskim igrama u Parizu. Očekuje se da bude najbolji strelac Partizana ove sezone, pogotovo ima odličan šut za tri poena što će Partizanu biti od velike koristi u fazi napada.

Novi tim, stare želje: Ko je sve pojačao KK Partizan u sezoni 2024/2025? 2
Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Brendon Dejvis

Amerikanac Brendon Dejvis ima impozantnu karijeru u evroligaškim klubovima. Igrao je za Žalgiris, Barselonu, Armani i Valensiju i sada stiže u Partizan. Odlikuje ga dobra igra u reketu protivnika i sasvim pristojan šut sa visokog posta. Dobar je i na ofanzivnom skoku, a voli i dodavanja u visini obruča kada može lako da zakuca.

Novi tim, stare želje: Ko je sve pojačao KK Partizan u sezoni 2024/2025? 3
Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Ife Lundberg

Lundberg dolazi iz Virtusa i donosi sigurnost u napadu Partizana. Igrao je i za CSKA iz Moskve. On bi Partizanu trebao da donese ono što je imao od Dantea Eksuma. Dobar je u igri „jedaa na jedan“ i voli da prodorom dođe do samog koša gde onda polaganjem lako poentira. Može da igra i na poziciji beka. Ima dobar šut sa distance.

Karlik Džons

Karlik Džons je plejmejker kojeg bi skoro svaka evroligaška ekipa želela da ima u svojim redovima. Stoga je kapitalno pojačanje Partizana ovoga leta. Radi se o brzom i prodornom košarkašu, koji na izvrstan način razigrava saigrače i asistira. Ima „brze“ ruke i dobar je kradljivac lopti.

Novi tim, stare želje: Ko je sve pojačao KK Partizan u sezoni 2024/2025? 4
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Frenk Ntilikina

Francuski plejmejker je fantastičan defanzivac. Ima nešto slabiji šut i to bi protivnici mogli da koriste odnosno da sa njega udvajaju koga žele. Dobar je u tranziciji i nije veliki potrošač lopti što je dobro za crno-bele. Zna koje su njegove prednosti, voli da asistira, a ume i da iz prodor igre kreira poene. Ipak, iz daljine će šutnuti samo ako mora.

Dvejn Vašington

Vašington je dobar strelac i biće dobar tandem sa Marinkovićem na terenu u poenterskom smislu. Voli da šutira i za dva i za tri poena i ne libi se da uzme i teške šuteve. Igrao je u Indijani i Finiksu, ali u NBA ligi nije ostvario zapaženu rolu. Ima 24 godine i spreman je da konačno pokaže šta zna ukoliko mu se pruži prilika, a nema dileme da će mu je Željko Obradović pružiti.

Balša Koprivica

Balša Koprivica je jedini igrač koji je ostao iz prošlogodišnjeg tima. Trebao bi biti treći centar ekipe, možda i drugi, ako ga povrede zaobiđu. Visina je njegova glavna prednost. U napadu voli da igra leđima i tako gradi poziciju za lak koš. U odbrani je dobar na skoku. Ima slabiji šut iz daljine.

Novi tim, stare želje: Ko je sve pojačao KK Partizan u sezoni 2024/2025? 5
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Mario Nakić

Mario Nakić je sin bivšeg košarkaša Ive Nakića, koji je sa Partizanom 1992. godine osvojio Evroligu. Mario je ranu mladost proveo u Španiji, odnosno u Realu iz Madrida. Visok je nešto iznad dva metra, pa jako dobro može da pokriva pozicije krila i krilnog centra. Za svoju visinu je izrazito brz, u reketu voli da „zida“ protivnika i ume iz takvih situacija i da vrati loptu na spoljne pozicije na šut za tri poena.

Tajrik Džons

Tajrik Džouns dolazi iz Efesa i biće veliko pojačanje za Partizan. Voli da zakucava, veoma je eksplozivan igrač, pogotovo je aktivan na obruču i voli asistencije za alej-up. Fizički je veoma jak igrač i to će pogodovati igri Partizana u reket. Voli pik-end-rol igru.

Aleksej Pokuševski

Reprezentativac Srbije Aleksej Pokuševski je veliko pojačanje za Partizan. Nije se najbolje snašao u NBA ligi i zato je rad sa stručnjakom kakav je Željko Obradović prava stvar za njega. Kao tinejdžer je nastupao za Olimpijakos gde je ostavio sjajan utisak pa je ubrzo izašao na draft gde je 2020. godine izabran kao 17. pik prve runde od strane Minesote, a ubrzo je prosleđen u Oklahomu gde je na početku dobio šansu koju je iskoristio, ali je vremenom ispao iz rotacije i na kraju je dobio otkaz, ali je brzo završio u Šarlotu. Ipak i tamo je na kraju sezone dobio otkaz, pa je odlučio da se vrati u Evropu. Igra na poziciji krilnog centra i veoma je talentovan košarkaškaš. Tek su mu 22 godine, pa je sasvim moguće i da će se u budućnosti vratiti u najkvalitetniju košarkašku ligu na svetu.

Novi tim, stare želje: Ko je sve pojačao KK Partizan u sezoni 2024/2025? 6
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sterling Braun

Sterling Braun igra na poziciji beka i krila i dolazi u Partizan iz Albe. Ima bogato NBA iskustvo, igrao je za Milvoki, Hjuston, Dalas i Lejkerse i ima 29 godina. Voli da napadne prodor igrom i poentira na samom obruču. Nije najbolji defanzivac i to mu je možda i najveća mana u igri.

Isak Bonga

Reprezentativac Nemačke Isak Bonga je sjajan defanzivan i veliko pojačanje Partizana. Igra na poziciji krila, ali ume da revede loptu i u polje napada u slučaju da je to potrebno. Izuzetno kvalitetnu šutira za tri poena, dok mu šut sa distance i nije omiljeno oružje. Veoma je brz igrač i sjajan je kontri ili polukontri.

Novi tim, stare želje: Ko je sve pojačao KK Partizan u sezoni 2024/2025? 7
Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Arijan Lakić

Arijan Lakić je srpski košarkaš koji je došao u Partizan iz Zadra u kome je proveo poslednje dve sezone svoje karijere. Ima 24 godine i sjajan je šuter za tri poena. Odbrana mu je možda slabija tačka, ali će kod Željka Obradovića napredovati i u tom segmentu igre.

Ajzea Majk

Ajzea Majk je krilni košarkaš. Sjajan je atleta. Voli da poentira kada je blizu obruča. Nije preterano dobar u šutu sa distance, ali je u odbrani sasvim solidan košarkaš.

Aleksa Dimitrijević i Mitar Bošnjaković

Radi se o mladim igračima koji neće imati veliku minutažu, pogotovo ne u Evroligi, a možda ni u ABA ligi. Biće verovatno u timu za Kup Radivoja Koraća, ali i za domaću ligu na samom kraju sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari