Milan Smiljanić, zadnji vezni španskog Espanjola i najbolje srpske fudbalske selekcije ne krije da sa saigračima iz reprezentacije dosta očekuje od kontrolnih utakmica sa Republikom Irskom (24. maj), Rusijom (28) i Nemačkom (31).
– Bitni su nam i utisak i učinak u ove tri utakmice.

Milan Smiljanić, zadnji vezni španskog Espanjola i najbolje srpske fudbalske selekcije ne krije da sa saigračima iz reprezentacije dosta očekuje od kontrolnih utakmica sa Republikom Irskom (24. maj), Rusijom (28) i Nemačkom (31).
– Bitni su nam i utisak i učinak u ove tri utakmice. Na početku smo pravljenja tima i igre za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, ali teško da možemo do pomaka na tom planu, ako ne budemo imali takmičarski pristup svakoj od provera do septembra. A ove sa Ircima, Rusima i Nemcima su vrlo ozbiljne. Dueli sa njihovim odličnim i vrlo motivisanim ekipama su prava prilika da naciji pokažemo da su ovaj spoj iskustva i mladosti u timu i stručni štab, koji je uz nas, pravi. Želimo i moramo da se iskupimo za loše drugo poluvreme protiv Ukrajine. Meč sa Makedonijom odradili smo prilično korektno, takođe i prvih 45 minuta u Kijevu, ali smo onda pokazali neke slabosti i napravili greške koje ne bi smele više da se ponavljaju. Na nama je da u Dablinu i kasnije Nemačkoj uverimo javnost da se samo radilo o lošem danu, na koji svi imaju pravo – smatra dvadesetjednogodišnji fudbaler.

Krstajiću „zlatna lopta“

Neposredno pre meča sa Nemačkom u Gelzerkirhenu (31. maj), u organizaciji FS Srbije i dozvolu Saveza zemlje domaćina, bivšem reprezentativcu Mladenu Krstajiću biće svečano uručena „zlatna lopta“, kojom se od prošle godine nagrađuju igrači sa 50 i više nastupa u nacionalnom dresu. Bivši štoper Čelika, OFK Kikinda, Partizana i Verdera, već četiri godine prvotimac Šalkea, za A selekciju je debitovao 5. septembra 1999. godine protiv Makedonije. Od tada do završetka kvalifikacija za EURO 2008. uknjižio je 57 nastupa, postigao tri pogotka i učestvovao na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006.

Jedan od važnijih aduta Miroslava Đukića u borbi za Mondijal u Južnoj Africi smatra „suludim“ smenjivanje selektora i njegovog stručnog tima posle eventualnih loših rezultata na ovoj turneji, koje neki kadrovi u fudbalskom Savezu uveliko planiraju.

Bez šestorke

Od 26 igrača sa spiska za ovu reprezentativnu akciju u Dablin danas, jutarnjim čarter letom, odlazi njih 20. U Beogradu su, zbog mečeva zadnjeg kola domaće Superlige, ostali Milovanović, Ninkov (C. zvezda) i Tošić (Partizan), kao i Dišljenković (Metalurg Donjeck), koji je još pre pozivanja u reprezentaciju za subotu zakazao venčanje. Oni će se naknadno priključiti ekipi, kao i Vidić, koji je u sredu osvojio Ligu šampiona sa Mančester Junajtedom, i kapiten Stanković (Inter), koji će zbog finala Kupa Italije na raspolaganju biti tek za meč sa Nemcima.

– Takve stvari mogu da pričaju i planiraju samo ljudi koji ne žele dobro ovoj ekipi i srpskom fudbalu. Tačno je da u sportu svi živimo od rezultata, ali suludo, apsurdno i štetno bi bilo smenjivati čoveka posle desetak zajedničkih treninga i pet prijateljskih mečeva. Svi smo u istom „košu“ i želimo zajedno sa Đukićem da pokažemo da smo budućnost ovog sporta u Srbiji – tvrdi Smiljanić, koji uvažava sva tri protivnika, ali nijednom ne priznaje ulogu favorita na papiru.

Neizvestan TV prenos

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari