Policija bez obrazloženja držala zatočene Kragujevčane sat vremena na stadionu „Čika Dača" (FOTO) 1Foto: Zoran Misic

Bez ikakvog obrazloženja policija je čitav sat posle utakmice „Radničkog” i „Crvene zvezde” držala dans popodne pod ključem stotine Kragujevčana na Stadionu „Čika Dača” u Šumaricama.

Posle utakmice koja je završena 0:3 za „Zvezdu” gledaocima sa zapadne i istične tribine je dozvoljeno da napuste stadion ali ne i publici sa Juga.

Ovaj deo stadiona u Kragujevcu tradicionalna je „tribina” navijača „Radničkog” – „Crvenih đavola” ali su posle utakmice iza zaklučane kapije ostali i stariji ljudi, žene, deca, čak i invalidi.

Sukobi navijača u centru Kragujevca obeležili su prepodne, pre početka nedeljne utakmice.

Po priči očeividaca grupi navijača „Crvene zvezde” policajci iz drugih gradova dozvoli su da napadnu navijače i simpatizere „Radničkog” a potom su intervenisali pohapsivši samo Kragujevčane.

Ovakva teza se ne može potvrditi (ali ni osporiti) ali da policija (i država) imaju svoje miljenike pokazalo se posle utakmice kada su zaključani Kragujevčani čekali da budu „pušteni” sa stadiona. 

Počelo je već da se smrkava i ljudi su se smrzavali. Inače, žitelji Kragujevca su osetljivi kada ih neko drži zaključane iza rešetaka baš u Šumaricama, što kod njih budi ne baš dobre asocijacije – na strelajnje u oktobru 1941. godine.

To je bilo i prvo poređenje starijih Kragujevčanima koji su postrojenim policajcima u punoj ratnoj opremi korz rešetke od ograde dobacivali sve vreme: „Držite nas ovde, kao Nemci ’41!” i „gori ste od Pinočea!” ali je policija bila neumoljiva. 

Niko nije mogao da izađe kroz kapije sa južne tribine sve dok se policija smilovala i posle sat vremena otključala rešetke.

Ako je to bilo zbog potencijalnog, ponovnog sukoba navijačkih grupa, gostujići fudbaleri i navijači su verovatno već i zaboravili da su bili u Kragujevcu, kada je policija rešila da pusti Kragujevčane da se raziđu u sumrak svojim kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari