Svi "favoriti" poraženi pre polufinala Evrobasketa: Poljska savladala Sloveniju u četvrtfinalu 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Košarkaška reprezentacija Poljske priredila je prvorazredno iznenađenje eliminisavši Sloveniju (90:87) sa Evrobasketa u četvrtfinalu.

Oni će se za ulazak u finale će se boriti protiv Francuske.

Na možda i najboljoj utakmici na prvenstvu Poljska je srušila jednog od najvećih favorita za zlato i tako ispisala stranice sopstvene košarkaške istorije.

Najbolje poluvreme u poslednjih deset godina su Poljaci večeras odigrali u prvom delu koje su rešili u svoju korist rezultatom 58:39.

Ipak, u drugom poluvremenu Slovenija pravi neverovatnu seriju 21:3 i već do kraja slovenije sustiže najvećih „plus 23“ koje je Poljska imala u jednom trenutku.

U četvrtoj četvrtini su Slovenci i poveli i imali su šest poena prednosti.

Kada se činilo da je Poljska nemoćna da više bilo šta promeni na terenu, izabranici Igora Miličića su počeli da šutem za tri poena remete tok utakmice, a šampion Evrope od pre pet godina jednostavno na to nije imao odgovor.

Počeli su i Slovenci da šutiraju za tri poena, ali nijedan šut nisu mogli da pogode, pa je prednost Poljske samo rasla.

Na sve to, najbolji igrač „Zmajčeka“ je tri minuta pre kraja susreta dobio petu ličnu grešku, pa su Dragić i drugovi morali da pođu po rezulatsko čudo bez jednog od najboljih košarkaša na svetu.

I umalo da u tome uspeju.

U poslednjem minutu su u samo nekoliko sekundi napravili seriju 5:0, smanjivši rezultat na samo „minus tri“ (90:87).

Do kraja meča je ostalo još 30 sekundi i Poljska je pošla u svoj poslednji napad, a njega su Slovenci odbranili.

Imali su sedam sekundi da u svom poslednjem napadu nešto iskreiraju i pogotkom za tri poena dođu do produžetka, ali je Klemen Prepelič nepotrebno šutnuo sa pola terena priželjkivajući da sudije dosude faul pri šutu i samim tim mu daju tri slobodna bacanja, međutim oni se nisu oglasili i moglo je da počne veliko slavlje Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari