Poljuljana "furija" na Ronalda 1Foto: FoNet/ AP

Što bi rekao naš narod, prvo pa muško.

Mečevi startnog kola Svetskog prvenstva u Rusiji razvući će se na nekoliko dana, ali stručna javnost, navijači dve ubedljivo najjače reprezentacije B grupe i svi ostali obožavaoci fudbala s pravom najviše očekuju od večerašnjeg duela u Sočiju (20.00), jer je žreb ukrstio puteve jednom od top favorita za titulu – Španiju i aktuelnog evropskog šampiona Portugal, sa mnoštvom vrhunskih igrača na obe strane, od kojih su neki zajedno odbranili Realov primat u klupskom fudbalu na Starom kontinentu.

Da su mogli da dobiju Španci bi sigurno tražili još malo vremena do komšijskog derbija, jer u ovu bitku ulaze posle burnih događaja na relaciji nacionalni Savez – ekipa, razrešenih senzacionalnom smenom selektora Hulena Lopetegija svega 24 sata pre početka Mundijala. Mada je cela svlačionica ustala u odbranu novog trenera Reala, držeći se logike da je opšti interes iznad neprincipijelne odluke svog šefa da samo tri nedelje posle produženja ugovora sa FSŠ prihvati ponudu „kraljevića“, predsednik Luis Rubales isterao je svoje i smenio „izdajicu“, a na mesto čovek bez ijednog poraza u 18 utakmica na klupi „crvene furije“ postavio nekadašnju legendu nacionalnog tima, ali trenera početnika Fernanda Jera.

– Moramo da gledamo pozitivno, možda nas ovo dodatno ojača. Imamo iskusne igrače, prave profesionalce. Znamo se, bio sam uz ekipu, a neću menjati za dva dana nešto što je stvarano dve godine. Ekipa je ujedinjena, puna entuzijazma… – bodri Jero i sebe i izabranike svog prethodnika.

A među njima puca od kvaliteta i iskustva. Klub „30+“, sa Andresom Inijestom, Serhiom Ramosom, Đerarom Pikeom, Davidom Silvom i Pepeom Reinom, uz saigrače na pragu četvrte decenije Dijegom Kostom, Serhiom Busketsom i Đordijem Albom, dominirao je međunarodnom scenom s početka ovog veka, ali je prerano odlazio sa poslednjeg EP i SP. Posle osmine finala šampionata Evrope pre dva leta smenjeni Lopetegi je napravio kompaktan miks veterana i mladih snaga, promovisao Iska u ključnu figuru ekipe, dao krila Tijagu Alkantari i, sa fantastičnim Davidom de Heom na golu, ostvario devet pobeda u 10 kvalifikacionih mečeva, začinjenih sa 36 pogodaka. Ipak, današnji meč će pokazati da li je to dovoljno da se prevaziđe kriza.

Portugal i dalje vodi prekaljeni Fernando Santos, kreator neočekivanog uspinjanja na tron na kontinentalni tron 2016, ali to više nije taj tim. Na spisku od 23 imena nema čak desetorice osvajača zlata u Francuskoj, međutim to nije umanjilo vrednost sadašnjeg sastava. Posle najvećeg uspeha u istoriji manje zemlje sa Pirineja, reprezentacija je odigrala 22 meča i izgubila samo tri, zauzela treće mesto na Kupu konfederacija i direktno se plasirala na ovaj Mundijal, istina jedino zahvaljujući boljoj gol razlici u odnosu na Švajcarsku.

Sve to držeći se svoje defanzivne orijentacije, u kojoj odbrana počinje od napadača, a štoperske pozicije uglavnom pokrivaju vremešni Bruno Alves i Pepe, pri čemu se drugi i pored nervoznog karaktera vodi kao stub zadnje linije. Od Bernarda Silve se očekuje da samo na sredini terena nastavi sa odličnim partijama iz Mančester Sitija, dok se za „prvu violinu“ Kristijana Ronaldo skoro pa podrazumeva da „vuče kola“. Ne samo zbog toga što je uz Argentinca Lionela Mesija jedan od najboljih fudbalera današnjice već i zato što se pored silnih klupskih trofeja nije dovoljno namirio peharima sa reprezentacijom. Mada je bio akter tri Svetska prvenstva.

– Istorijski gledano, Portugal nikada nije bio favorit na velikim turnirima. Za razliku od našeg prvog rivala, na primer. Ipak, priznajem da nam je cilj titula svetskog šampiona i ako se budemo borili kao u Francuskoj možemo do trona. Mi ćemo u svaku utakmicu ući sa željom da pobedimo i doguramo što dalje – kaže iskusni stručnjak sa portugalske klupe.

Statistika uz Ramosa i društvo

Ove dve selekcije imaju čak 36 (ne)takmičarskih međusobnih duela iza sebe. Španija je daleko uspešnija, sa 17 pobeda, naspram svega šest slavlja suseda, dok je 13 mečeva završeno remijem, a u prilog dominaciji „crvene furije“ ide i gol razlika 85:43. Poslednji put su se sastali na prvenstvu Evrope u Poljskoj i Ukrajini 2012, kada je bilo 0:0.

Španska „jedinica“, portugalska „nula“

Španija je jedan od samo osam zemalja osvajača planetarne titule, a svoj jedini podvig te vrste napravila je na Mundijalu 2010. Pre toga je najviše dobacila do trećeg mesta 1950, a može da se pohvali četvrtfinalima 1934, 1986, 1994. i 2002. Na dosadašnjih 20 izdanja SP samo pet puta nije učestvovala. Portugal ima svega pet učešća, treće mesto iz 1966. i četvrtu poziciju iz 2002. godine.

Danas na programu

Grupa A Jekaterinburg: Egipat – Urugvaj 14:00

Grupa B Sankt Peterburg: Maroko – Iran 17:00

Grupa B Soči: Portugalija – Španija 20:00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari