Ponedeljak je novi dan "D" 1Reprezentativci Srbije Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Vreme više ne radi za Fudbalski savez Srbije kada je u pitanju izbor novog selektora.

Dragan Stojković Piksi po saznanju Danasa u ponedeljak treba da preseče da li je spreman da sedne na klupu Srbije ili će se konačno zahvaliti i na trećem pozivu koji je od srpske „kuće“ fudbala dobio od kako je na njenom čelu Slaviša Kokeza.

Piksiju se za razliku od FSS ne žuri jer zna da što pre Savez dođe u potpuni vremenski cajtnot, to će više biti prinuđeni da pristanu na njegove uslove.

Verovatno je i svestan da drugih dovoljno kvalitetnih kandidata, blizu njegovog renomea, trenutno nema.

Nije teško zaključiti ni da bi njegovo ime bila „slamka“ spasa za rukovodioce FSS koji su po pitanju „A“ selekcije pogrešnih godina vukli potpuno pogrešne poteze, a da bi u javnosti svakako odjeknulo ako bi on probao da spasi ono što se spasiti još može.

A to je potpuni remont odnosa igrača prema nacionalnom timu, revizija svih igrača i njihovih kvaliteta, i na kraju vraćanje kulta reprezentacije kako unutar fudbalskih krugova, tako i u javnosti.

Bivši trener Gvanguža R&F je prema saznanju Danasa dao Savezu dva striktna uslova.

Prvi se odnosi na visinu plate, koja mora biti znatno veća od ponuđenih 600.000 evra godišnje, a drugi na potpunu samostalnost u radu, odnosno izboru stručnog štaba i igračkog kadra.

Peta Zvezdina zvezda je zatražio čvrst ugovor sa jasnim bonusom u slučaju plasmana na Svetsko prvenstvo (nezvanično se spominje milion evra), kao i egzaktne sume za svaki rezultat napravljen u Kataru.

Kamen spoticanja navodno predstavlja i insistiranje na trogodišnjem ugovoru (do kraja ciklusa kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo), kao i vrlo visoki penali u slučaju jednostranog raskida ugovora.

Selektorska plata je nezvanično bio samo jedan detalj pregovora, pošto je Piksi insistirao na kompletnom paketu i za svoje pomoćnike.

U njegovom stručnom štabu bi prema nezvaničnim navodima trebalo da se nađu bivši fudbaleri Crvene zvezde sa trenerskom licencom, Bratislav Živković i Marko Perović, dok bi trener golmana mogao da bude Aleksandar Kocić.

Za kondicionog trenera bi navodno doveo japanskog stručnjaka Kacušita Kinošija s kojim je sarađivao u većini klubova.

Iako se spominje mogućnost da bi kao tim menadžer ili možda čak i sportski direktor mogao da sa Piksijem bude imenovan njegov prijatelj i bivši golman Zvezde Stevan Dika Stojanović, potvrdu ove informacije nismo juče uspeli da dobijemo.

Sa Kinezima u „četiri oka“

Dragan Stojković Piksi treba da ovih dana pregovara sa čelnicima Gvanguža R&F o prekidu ugovora kako bi mogao da prihvati novi angažman. Kineski klub Piksiju duguje oko 4,5 miliona evra, ali od toga bi 2,5 miliona izgubio ukoliko bi pre kraja 2021. godine prihvatio novi angažman. Srpski trener je još prošle godine smenjen sa mesta trenera Gvangžua, ali je napravljen sporazum da mu se do kraja ugovora isplaćuje plata ukoliko ne pronađe novi posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari