Veličanstvena Melisa Vargas: Ko je Kubanka koja je dobila i srpsko državljanstvo, a tursko joj je lično uručio Erdogan 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Odbojkašice Turske su dvaput bile age bez zlata, a onda im je presvetli car ovovekovnog Bosfora fermanom podario svežu krv.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je 9. aprila 2021. lično uručio isprave kubanskoj igračici Melisi Vargas, koja je i u najmlađim uzrastima nacionalnog tima svoje otadžbine nagoveštavala da će biti zvezda najviše klase i predvodnik generacije koja Kastrovom narodu treba da donese nove radosti olimpijskih trijumfa (Kubanke bile trostruki uzastopni osvajači zlatne medalje: 1992-2000).

Oktroisana turska državljanka je pristala da u novom imenu u islamskom duhu ima jedno „s“ manje. Iz Melissa na rođenju postala je Melisa.

Veličanstvena Melisa Vargas: Ko je Kubanka koja je dobila i srpsko državljanstvo, a tursko joj je lično uručio Erdogan 2
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Danas je slavljena kao najveći sportski junak zemlje posle fudbalskog paše Hakana Šukura, golgetera, kapitena reprezentacije koja je na Mundijalu 2002. zauzela treće mesto.

S njom u timu Turska je stekla ubojitu džebanu. Za kratko vreme je postigla dva vredna trijumfa ovog leta, svoje prvence.

Na završnom turniru Lige nacija sa osam selekcija u Arlingtonu (SAD) u finalu je savladana Kina (3:1), a Vargas je prednjačila s 26 poena.

U utakmici za zlato na 33. evropskom prvenstvu u Briselu Tijana Bošković je s 37 poena briljirala u timu Srbije, koja se ipak nije vratila na krov Evrope. Još jednom je vicešampion, jer je s druge strane mreže nezaustavljivo blistala Vargas. Imala je 41 poen – 38 iz 69 napada i tri asa iz servisa.

Turkinje su vratile milo za drago Srbiji koja ih je 2019. pobedila u finalu u Aknari. Pred svojom publikom u prestonici pokekle su i u odlučujućoj utakmici 2003.

Vargas je odbojku počela da igra na ulici, a od osme godine i u školskom timu. S 12 je stupila u prvi klub (Sijenfuegos). Uočili su je i za mlađe kategorije reprezentacije.

Sa 16 godina, 2015, došla je u Evropu, u češki Prostjejov. Tamo je povredila rame. Vratila se u domovinu na lečenje, ali nije prihvatila da to bude sprovedeno kroz podmladak reprezentacije.

Zbog toga je rigorozno kažnjena s četiri godine zabrane igranja za državni tim. Otišla je u ciriški Volero kao tražilac azila.

Posle jedne sezone u švajcarskom klubu 2018. je pristupila Fenerbahčeu, kad i nekadašnji selektor Srbije Zoran Terzić za trenera istanbulskog tima s najvišim pretenzijama.

Od tada počinje njena veza s Turskom.

U proleće 2020, međutim, pojavila se vest da je uzela srpsko državljanstvo i da je naš savez poslao zahtev u Svetsku odbojkašku federaciju (FIVB) da postane naša reprezentativka.

Godinu kasnije Turska ju je privolela u svoj čador, ali nije mogla da igra odmah. Pošto je već nosila dres kubanske reprezentacije, a bila je sa samo 15 godina u sastavu za Svetsko prvenstvo u Italiji 2014, morala je da se strpi dve godine.

Nakratko se lane obrela u Kini, a taman toliko dugo da donese titulu Tjenđinu. Vratila se u Fenerbahče kod Terziča, a vraćen je i trofej za državnog prvaka u finalnim duelima s gradskim rivalom Ezačibašijem, u kojem su Tijana Bošković i Maja Ognjenović, najveće uzdanice naše reprezentacije.

Koliku je omiljenost stekla kod navijača turske reprezenzacije, iako je potisnula u drugi plan najveću tursku nadu Ebrar Karakurt (23), svedočili su i njihovi transparenti na tribinama u Briselu s napisima „Komandante“ i „Vargas Erlajns“.

U susretu sa Šveđankama u Diseldorfu u prvom delu Evropskog prventsva postavila je sa 112 km/č novi svetski rekord u brzini servisa.

Pošto Turkinje u svetu odbojke nose nadimak „sultani na mreži“, s njom su definitivno dobile onog veličanstvenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari