Novopečeni seniorski reprezentativci Srbije, Milan Jovanović i Duško Tošić, uvereni su u trijumf popularnih „orlova“ koji će u subotu u Helsinkiju, protiv selekcije Finske, odigrati možda i najbitniji meč u okviru aktuelnih kvalifikacija za EURO 2008.
– Moramo da budemo svesni situacije, pošto nam je plasman na EP zajednički cilj.

Novopečeni seniorski reprezentativci Srbije, Milan Jovanović i Duško Tošić, uvereni su u trijumf popularnih „orlova“ koji će u subotu u Helsinkiju, protiv selekcije Finske, odigrati možda i najbitniji meč u okviru aktuelnih kvalifikacija za EURO 2008.
– Moramo da budemo svesni situacije, pošto nam je plasman na EP zajednički cilj. Sigurno ćemo učiniti sve da se u Beograd vratimo s tri boda, što bi nam dalo dobre šanse u nastavku takmičenja – rekao je debitant Jovanović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Fudbaler osvajača Kupa Francuske – Sošoa, Duško Tošić, bio je još konkretniji u najavama, naglasivši da našoj selekciji samo pobeda odgovara.

Tošić i Jovanović najavili promenu kluba

Duško Tošić i Milan Jovanović, novi aduti selektora Havijera Klementea, rešeni su da uspešnu sezonu na klupskom planu, ovog leta materijalizuju i transferom u neke veće i bogatije klubove.

Defanzivac Sošoa, koji je s ovim francuskim timom ove sezone osvojio francuski kup i izborio plasman u Kup UEFA, istakao je da je za sada dobio samo ponudu kijevskog Dinama, ali je dodao da ne želi da karijeru nastavi na istoku, već na zapadu Evrope.

Jovanović je izrazio uverenje da je prerastao belgijsku ligu i da želi da se oproba u nekom kvalitetnijem takmičenju.

– U najgorem slučaju ću pod mnogo boljim uslovima ostati u Standardu u koji sam došao na mala vrata, a sada sam vođa ekipe. Ipak sam optimista da ću pronaći neki veći klub i ligu – rekao je Jovanović.

– Posle samo boda osvojenog na prethodne dve utakmice, poraz u Helsinkiju bio bi ravan katastrofi, dok nas nerešen rezultat ostavlja na nuli, tako da je normalno da postoji neka tenzija – smatra Tošić, koji priznaje da će naši reprezentativci u Helsinkiju velikog protivnika imati i u umoru, uzrokovanom dugim i napornim klupskim sezonama.

Pantelić: Bod nije neuspeh

Napadač berlinske Herte i popularnih „orlova“ Marko Pantelić smatra da naša selekcija u Helsinkiju neće imati dodatni pritisak zbog ubedljivog poraza (3:0), koji je reprezentacija naše nekadašnje države pretrpela u Finskoj u minulom kvalifikacionom ciklusu za EP koje je 2004. održano u Portugalu.

– Ovo je reprezentacija druge zemlje i ima drugačije ime. Ne osećamo opterećenje zbog tog meča. Mi ćemo dati sve od sebe da ostvarimo povoljan rezultat. Bitno je da uspemo da nametnemo svoj ritam, jer samo tako možemo do pobede. Finci igraju dugim loptama, presingom na sredini terena i imaju odlične skakače, koje moramo neutralisati. Našu igru, s druge strane, karakteriše brza izmena pasova i moramo na taj način pokušati da „razbijemo“ njihovu igru na sredini terena – naglašava Pantelić.

Meč u Helsinkiju bi za našu selekciju mogao biti i odlučujući po pitanju plasmana na EP u Švajcarskoj i Austriji. Pantelić, ipak, misli da je rano za kalkulacije, jer do kraja kvalifikacija ima još dosta mečeva.

– Slažem se sa ostalima da je ovaj meč izuzetno bitan, ali ne mislim da je odlučujući. Ima još dosta da se igra. Naša trenutna pozicija nije toliko loša. Bod u Finskoj ne bi bio neuspeh, ali ćemo mi svakako igrati na pobedu i tri boda – najavljuje napadač Srbije.

Napadač Standarda iz Liježa i nekadašnji prvotimac Vojvodine, popularni „Lane“ Jovanović je priliku da debituje u srpskoj reprezentaciji dobio usled izostanka suspendovanog napadača španskog Rasinga, Nikole Žigića, kome je na subotnjoj utakmici španskog prvenstva sa Hetafeom, polomljena jagodična kost, zbog čega je juče operisan, pa će morati da pauzira između četiri i pet nedelja.
– Želimo da se na treninzima osvežimo i uvežbamo neke taktičke varijante, pošto nam je selektor ukazao da će Finska pokušati da agresivnom igrom uspostavi dominaciju na terenu. Nama ostaje da pokušamo da im pariramo u fizičkom delu igre i iskoristimo naše prednosti, kao što je individualni kvalitet – konstatovao je Jovanović, dodavši da su „prvi utisci iz tabora selekcije Srbije odlični, kao što je i očekivao“.
Posle izostanka Žigića, selektor Srbije Havijer Klemente se juče suočio s novim kadrovskim problemima. Naime, zbog problema s povredama Ognjen Koroman i Nenad Kovačević juče su trenirali odvojeno od ekipe. Kovačević ima problema s listom, dok je Koromanu naprslo rebro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari