Poraženi kude lošu sreću 1Foto: EPA-EFE/ Marko Đurica POOL

Svetski šampion Francuska i vicešampion Hrvatska eliminisani su istog dana sa Evropskog prvenstva.

U senzacionalnim mečevima, sa puno drame i preokreta, najpre su Španci posle produžetaka rezultatom 5:3 bili bolji od „Vatrenih“, da bi potom Švajcarci posle jedenaesterca (5:4) izbacili najvećeg favorita za osvajanje EURA 2021.

Francusku.

Ove dve reprezentacije sastaće se u četvrtfinalu koje se igra 2. jula u Sankt Petersburgu.

Kako ističu mediji u Švajcarskoj najveća noć fudbala u ovoj zemlji desila se onda kada su to najmanje očekivali. Prvu pobedu u eliminacionoj fazi šampionata starog kontinenta i, ujedno, prvi trijumf u istoriji nad „Trikolorima“, ekipi selektora Vladimira Petkovića doneo je golman Jan Zomer, koji je u poslednjoj penal seriji odbranio šut Kilijana Mbapea.

– Ovo je najlepša noć švajcarskog fudbala. Čini mi se da još uvek sanjamo – izjavio je posle utakmice Đerdan Šaćiri i tako u dve rečenice sažeo ono što su gotovo svi švajcarski mediji objavili u izveštajima sa meča koji je odigran na Nacional areni u Bukureštu.

Golman Jan Zomer svojoj nacionalnoj selekciji doneo je prvu pobedu u jednom eliminacionom meču na velikom takmičenju posle 83 godine i Mundijala 1938. u Italiji. Sa suzama u očima je odgovarao na pitanja novinara tokom konferencije za medije.

– Kakav meč, kakva noć za fudbal! Imali smo šansu da konačno prođemo osminu finala na nekom takmičenju i uspeli smo zahvaljujući tome što smo igrali sa srcem i karakterom – rekao je Zomer, a zatim dodao:

– Bili smo u jako teškoj situaciji kada smo promašili penal. Ponosan sam na saigrače, na način na koji su se vratili u meč. Verovali smo da to možemo da uradimo.

Selektor Francuske Didije Dešan je utakmicu počeo u neobičnoj formaciji, sa tri igrača u poslednjoj liniji, i ta njegova odluka presudno je uticala na to da njegov tim na poluvreme ode sa minusom od jednog gola.

U nastavku je zaigrao Koman umesto Lenglea, njegova ekipa je zaigrala mnogo bolje. Ipak, čini se da je Vladimir Petković, osim u periodu kada su Francuzi iskoristili psihološki pad njegovog tima zbog promašenog penala, bio uspešniji u taktičkom nadmudrivanju dva selektora.

– Preuzimam svoj deo odgovornosti, mada nisam siguran da bi se meč odvijao drugačije i da sam postavio drugačiju taktiku. Kad pobeđujemo najveću zaslugu imaju igrači, a kad gubimo onda je to moja krivica – izjavio je Dešan, kojeg je francuska javnost kritikovala zbog neubedljivih partija tima na ovom šampionatu. Pojedini mediji su odmah nakon poraza čak i izneli sumnje da će selektor Trikolora biti na klupi svetskog šampiona kada bude branio ovu titulu na predstojećem Mundijalu u Kataru.

– To je surovo, dali smo sve od sebe ali moramo da prihvatimo poraz. Tužan sam i zbog ekipe i zbog stručnog štaba zbog ovakvog ishoda – rekao je Dešan.

Prvi meč dana, u kojem su Španci tek posle produžetaka eliminisali Hrvatsku, ući će u istoriju Evropskih šampionata ne samo zbog činjenice da je to bio duel u osmini finala šampionata Starog kontinenta na kojem je postignuto najviše golova, već i zbog velikog broja preokreta i šansi.

Hrvati su poveli u 20. minutu autogolom Pedrija, koji je vratio loptu svom golmanu sa 35 metara, ali je čuvar mreže Furije Unai Simon napravio veliku grešku, promašio loptu i ona se našla u mreži.

Do poluvremena Španci su uspeli da ponovo nametnu svoj stil igre, izjednačili preko Sarabije (38), a potom, u nastavku, preokrenuli golovima Acpilikuete (57) i Ferana Toresa (75).

Činilo se da je pobednik odlučen ali se Hrvatska čudesno vratila u meč i pogocima Oršića (85) i Pašalića (92) izborila produžetak.

Prvu veliku priliku u dodatnih pola sata imao je Kramarić, da bi, posle ovog promašaja, Vatreni psihički pali. Španci su to iskoristili i golovima Morate (100) i Ojarzabala (103) plasirali se u sledeću fazu takmičenja.

Konačan ishod mogao je da bude i drugačiji, ali je plasman Furije u četvrtfinale svakako zaslužen.

Ekipa Luisa Enrikea je bila favorit, ne samo zbog toga što su njihovom rivalu nedostajali Rakitić i Lovren, već i zbog bolje forme tokom grupne faze.

Ipak, Hrvati su uspeli da u pojedinim trenucima razbiju koncepciju igre Španaca i njihovu tika-taku uvuku u haos na terenu.

Naročito polovinom prvog poluvremena, u finišu regularnog dela i na početku prvog nastavka.

Upravo u ovim periodima igre ekipa Zlatka Dalića je postizala golove, stvarala šanse i čak bila bliža plasmanu u četvrtfinale. Ipak, Španci su uspevali da se vrate u duel, da zavedu red na terenu i, konačno, dođu do trijumfa.

Mediji u Hrvatskoj priznaju da je Španija zasluženo prošla u narednu rundu i da je trijumf mogao da bude i ubedljiviji, ali su u izveštajima i analizama onoga što se dešavalo tokom 120 minuta na stadionu Parken u Kopenhagenu jedinstveni u oceni da je selektor Dalić najveći krivac za poraz.

Nazivajući ih „dalićevskim potezima“ mediji tvrde da je izbornik grešio pri izboru startne postave, vođenju utakmice, kao i prilikom izmena.

Takođe, procenjuje se da je Dalić uneo nervozu u ekipu u mečevima grupne faze lošim izborom igrača i pogrešnom pripremom za susrete, a da je sve to kulminiralo na utakmici sa Španijom.

Uprkos kritikama Dalić smatra da je njegov tim zaslužio da se plasira među osam najboljih i kaže da ga pritisak javnosti neće naterati da podnese ostavku.

– Ne bojim se za budućnost, imam ugovor do Svetskog prvenstva u Kataru, a imam i podršku saveza. Sad sledi analiza i razgovor sa savezom i starijim igračima u ekipi. To nam je i idući cilj, plasman na Mundijal – izjavio je selektor Hrvatske dan posle utakmice, a zatim dodao da je njegov tim pokazao da može ravnopravno da igra sa najboljim reprezentacijama na svetu:

– Cilj je bio da prođemo grupu, to smo i napravili. Ali, želeli smo i više, jer vredimo i možemo više, a ni žreb nas nije pomazio. Takođe, ispali smo tek u produžecima, otišli su i prvaci sveta i Evrope, pa i Holandija. Imali smo peh sa Ivanom Perišićem, siguran sam da možemo, trebamo i vredimo više, a cilj je ostvaren. Tužan sam i ponosan, momci su dali sve od sebe, ponosan sam i na navijače i sinergiju sa igračima.

I Dalićev kolega Luis Enrike nalazi se pod pritiskom javnosti zbog načina igre svog tima, koji do gola protivnika dolazi posle beskrajnih dodavanja na sredini terena.

Njegov tim teško pravi prilike, a kad ih i napravi tu je Alvaro Morata da ih upropasti. Ipak, posle trijumfa nad Hrvatskom Enrike je izjavio kako neće odustati od onoga što je njegovom timu donelo plasman među osam najboljih.

– Ovo je bila epska utakmica, a mi smo prikazali i dobre i loše stvari. U igračkoj i trenerskoj karijeri bio sam učesnik brojnih uzbudljivih utakmica, ali ova je svakako najuzbudljivija – rekao je selektor Furije, a zatim se osvrnuo na greške svog tima u meču u Kopenhagenu:

– Fudbal je igra u kojoj odlučuju greške. Naš golman je napravio veliku grešku, ali bitno je to kako je posle toga reagovao. Nije dozvolio da to utiče negativno na njega i dao je lekciju svojim saigračima i deci koja će jednog dana igrati fudbal kako jedan sportista treba da se ponaša.

Španci i Hrvati za istoriju

Meč između Španije i Hrvatske ušao je u istoriju Evropskih prvenstava kao najefikasniji duel u osmini finala šampionata Starog kontinenta. Takođe, ovo je tek drugi put u istoriji Eura da je na jednoj utakmici postignuto barem osam golova, a poslednji put se to dogodilo 1960. godine kada je Jugoslavija pobedila Francusku rezultatom 5:4.

Crvena furija je u Kopenhagenu postala i prva selekcija koja je na dve uzastopne utakmice postigla pet golova, jer su u susretu 3. kola u grupnoj fazi bili bolji od Slovačke sa 5:0.

Benzema u dobrom društvu

Sa dva gola na utakmici protiv Švajcarske Karim Benzema je postao prvi igrač koji je postigao dva ili više golova u uzastopnim utakmicama za Francusku na velikim takmičenjima nakon Mišela Platinija. Legendarni fudbaler Juventusa i potom predsednik UEFA je na Euru 1984. godine je u duelima sa Belgijom i Jugoslavijom postiga het-trik.

Benzema se na ovogodišnjem prvenstvu Evrope izjednačio sa donedavnim trenerom Zinedinom Zidanom kao šesti najbolji strelac reprezentacije Francuske. Za Trikolore je ukupno postigao 31 pogodak, iako za nacionalni tim nije nastupao u poslednjih šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari