Portugal mora pasti 1Selektor Dragan Stojković Photo by Srdjan Stevanovic

Verovatno se nije nadao selektor Srbije da će njegove reči tako brzo biti ponavljane i podvučene, međutim, posle remija u Irskoj javnost u državi uzdaće se sve više u izrečeno Dragana Stojkovića da će njegovi puleni  u novembru, na samom kraju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, otići u Lisabon kako bi matirali Portugalce.

Nažalost, izgubljena dva boda u Dablinu (1:1) imaju takvu težinu da će „orlovima“ sasvim izvesno, za prvo mesto u grupi i direktan prolaz do Katara, biti neophodne sve tri pobede, zaključno sa derbijem sredinom novembra u  Portugalu.

U svakom drugom slučaju, fudbaleri Srbije zauzeće, najverovatnije, drugo mesto koje će biti dovoljno za prolaz u baraž, u kome će biti izuzetno teško plasirati se na Mundijal.

A tako je malo falilo Dušanu Tadiću i saigračima da se trijumfalno vrate iz Irske. Po svemu prikazanom, apsolutno su to i zaslužili.

Zaista se ne pamti kada je reprezentacija Srbije na jednom tako važnom gostovanju odigrala zrelije, ofanzivnije, kreativnije i za klasu bolje od jednog tako respektabilnog domaćina.

Pomeranje linija ne samo do centra, već na protivničkoj polovini terena; učešće Pavlovića i MIlenkovića, bočnih štopera, u kreiranju napada; kretnje veznjaka u manevru između protivničkih linija; brza transformacija i stečeni automatizam da prvi pas odmah ide na stranu, a protivnički šesnaesterac planski puni igračima….

Tako su „orlovi“ permanentno u Dablinu pritiskali domaćina, i nakon uvodnog vođstva, koje je bilo zapravo posledica tačno uigrane akcije iz prekida.

Milinković Savić je znao kako će iz kornera centrirati kapiten Tadić, na vreme se ubacio ispred protivničkih štopera i lucidnim udarcem glavom matirao rivalskog golmana.

–  Odigrali smo poprilično dobro, stvorili veliki broj šansi, možda niko Irce nije tako namučio kao mi sada. Ali, opet, na kraju smo uzeli samo bod, pa tim jedino možemo da budemo nezadovoljni. Mislim da je odnos prema igri bio pravi, da je utakmica bila odlična s naše strane, nedostajao je drugi gol, da zatvori meč u našu korist, onda bi bilo lakše da se igra, verovatno bi dali još neki pogodak- razmišljanja je Filip Đuričić.

Upravo u njegovoj poziciji, u sistemu 3-5-2 videla se ideja selektora Stojkovića da ostane dosledan sebi i u Dablinu zaigra maksimalno ofanzivno.

Iako je po vokaciji centralni kreativac; polušpic, po potrebi sposoban da igra i u sistemu sa trojicom najisturenih, Đuričić je na gostovanju Irskoj bespogovorno prihvatio da se pomeri skroz udesno i pokriva čitavu tu stranu.

–  Imali smo mnogo šansi, mislim da je trebalo ranije da postignemo drugi pogodak i da rešimo utakmicu. To se nije desilo i primili smo gol bezveze. Sve je u našim rukama, imamo tri utakmice i ako sve tri dobijemo – idemo na Svetsko prvenstvo. Od ovog trenutka to nam je cilj – nedvosmislen je Tadić.

Naravno, nije sve izgledalo idealno u igri „orlova“. Ako je već bio odlučio da u Dablinu zaigra sa dvojicom najisturenijih, selektor Stojković mogao je da Mitroviću ili Vlahoviću pridruži Jovića.

Ovako, ostao je utisak da su dvojica visokih i korpulentnih napadača gušila jedan drugog; naprosto, sličnim kretnjama, razmišljanjima i navikama nisu drugome otvarali prostor.

Takođe, Srbija još uvek nema rutinu iznošenja lopte prilikom protivničkog presinga; nesigurnost je i te kako prisutna, samim tim i mogućnost da se pogreši u najopasnijoj zoni, što protivnike dovodi u poziciju da automatski razviju kontranapad.

Pogotovo su takvim kiksevima skloni Pavlović i Milenković, bočni štoperi koji kod Piksija imaju i zaduženja da iznose loptu, kreiraju napade i budu krajnje visoko postavljeni.

Nažalost, i kada odigraju jednu, generalno odličnu utakmicu, „orlovi“ nošeni nekakvom čudnom karmom, napakoste sami sebi.

Tako je Milinković Savić, bez ikakvog pritiska i potrebe, umesto da loptu prepusti golmanu Rajkoviću, istu napucao u nemoćnog i iznenađenog Milenkovića, koja se, kao od martinele odbila pravo u naš gol.

– Teško je bilo šta reći posle ovakve utakmice, kada ne uzmete tri boda koja ste svojom igrom zaslužili. Ali ovo ništa ne menja, mi svakako moramo da dobijemo sve tri utakmice do kraja ako želimo da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. Cilj ostaje isti – jasan je Pavlović.

Baraž teži nego ikada

Posle remija u Dablinu najrealniji ishod u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, jeste da fudbaleri Srbije završe kao drugoplasirani i time obezbede učešće u baražu. Sistem je takav da će u njemu biti 12 ekipa, deset iz kvalifikacija i dve iz Lige nacija. Plasman na Mundijal, putem baraža obezbediće samo tri reprezentacije. Ekipe će biti podeljene u tri dela kostura sa po četiri reprezentacije. Igraće se po jedan meč polufinala, pa finala, a žrebom će biti odlučeno ko će biti domaćin u terminu sledećeg marta.  Srbija je trenutno najbolja drugoplasirana ekipa i trebalo bi da bude nosilac u baražu u kome bi tako dobila još jednog povlašćenog rivala i dve reprezentacije nepovlašćenog statusa. Potencijalnih protivnika trenutno je zaista mnogo, a na kraju kvalifikacija to bi mogli čak da budu i jedna Španija, odnosno Italija, zatim Holandija…

Trenutna tabela drugoplasiranih

  1. Srbija 11
  2. Rusija 10
  3. Švedska 9
  4. Škotska 8
  5. Poljska 7
  6. Švajcarska 7
  7. Češka 7
  8. Norveška 7
  9. Jermenija 7
  10. Ukrajina 5

*prvih šest će biti nosioci u baražu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari