Posao za policiju, a ne za Savez 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je svesno prekršila kovid protokol kada je u sredu na „Rajku Mitiću“ tokom 164. večitog derbija protiv Partizana podelila preko 600 ulaznica.

Tačan broj prisutnih poznat je verovatno samo upravi crveno-belih, a delegat sa tog meča Časlav Lukić iz Valjeva naveo je svom izveštaju gore pomenutu brojku.

Delegat je u izveštaju u koji je uvid imao list Danas uredno zapisao i da se mnogi u loži „Mitića“ nisu pridržavali kovid protokola u vidu nošenja maski, kao i da na ulazu nije svima merena temperatura.

Naglasio je i da je tokom drugog poluvremena došlo do bakljade na severnoj tribini, kao i do aktiviranja nekoliko dimnih bombi.

Za bakljadu je naveo da je aktivirana „daljinski“, pošto na severu osim nekoliko redara nije bilo nikoga.

Navijači Zvezde su se u većem broju okupili izvan stadiona, odnosno ispred severne tribine, a od pogleda prolaznika štitila su ih borbena vozila koja već dve godine tu stoje, kao i nekoliko policijskih kordona.

Zbog toga se sumnja da su baklje aktivirane izvan stadiona, odnosno da su sve bile unapred postavljene pre utakmice, kao i da su bile povezane zajedničkim fitiljem.

Baklje su se po izveštaju nalazile na postolju unutar stadiona, blizu kapija, a ispod svoda (nastrešnice) na severu, zbog čega nema dileme da je klub dozvolio njihovo unošenje pre meča.

Iako bakljada iz novinarske lože nije bila naročito uočljiva i delovalo je kao da su baklje zapaljene izvan stadiona, dim je tokom drugog poluvremena prekrio teren.

Olakšavajuća okolnost za crveno-bele može biti jedino to što glavni arbitar Novak Simović nije ni u jednom trenutku prekidao meč, iako je vidljivost bila ograničena.

Jedino što je delegat (ne)svesno propustio da upiše u svoj izveštaj jesu permanentne uvrede na račun golmana Partizana Vladimira Stojkovića koje su svih 90 minuta stizale iz lože stadiona (slične onima kojima je nedavno bio izložen Zlatan Ibrahimović).

Izvori Danasa u FSS navode da će Discplinska komisija za sve nabrojane prekršaje samo novčano kazniti Crvenu zvezdu. Klub može biti kažnjena samo zbog loše organizacije utakmice, za to kazna može biti novčana ili sa jednim ili više mečeva bez publike.

To što Zvezda u suštini nije poštovala zabranu prisustva publike i napunila lože do blizu maksimuma je prema tvrdnji našeg izvora stvar za policiju koja je trebalo da na licu mesta izrekne kazne odgovornima u klubu kao organizatorima nekog vida „kovid žurke“ i ostalim prisutnima, izuzev službenih lica koja su morala da budu tu (novinari, redari, predstavnici kluba).

Zašto policija nije uradila svoj posao na ulasku na stadion, kao i zabranila okupljanje više stotina navijača u okolini objekta, prvenstveno je pitanje za državu.

Mesecima unazad svedoci smo da klubovi (ne samo fudbalski) konstantno krše kovid protokole i dozvoljavaju da se lože napune do kraja, bez poštovanja razmaka i drugih mera.

Partizan je jesenas zbog iste stvari kažnjen sa 300.000 dinara, a među predstavnicima kluba u loži se našao i danas optuženi kriminalac Veljko Belivuk (tada je još uvek bio slobodan).

Gostovanja i Zvezde i Partizana u Novom Pazaru takođe su obeležena punom ložom kluba iz Sandžaka, kao i nizom uvreda i pretnji koje su iz iste stizale na račun beogradskih timova.

Košarkaškim mečevima Zvezde i Partizana neretko prisustvuje po hiljadu i više ljudi koji dobiju instrukcije da se naguraju u gornje delove tribina koje ne hvata „oko“ kamere.

Kako sve to ne predstavlja problem za državne organe još od početka sezone, teško je očekivati će fudbalski ili košarkaški savez biti ti koji će ih naterati da se dovedu u red.

Još je teže onda objasniti onima koji su uhvaćeni na takozvanim kovid žurkama širom zemlje zašto mere za nekog važe, a za nekog ne.

Simbolična kazna za proslavu

Prethodnih dana bio je aktuelan snimak proslave pobede Crvene zvezde u derbiju sa „živom“ muzikom u restoranu u kojem su bili ne samo čelnici kluba Zvezdan Terzić i Svetozar Mijailović, već i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Čelnicima Zvezde izrečena je posle pritiska javnosti naknadna kazna od 300.000 dinara, mada se sumnja da će ona imati efekta.

Partizan na Vojvodinu u Kupu Srbije

Parovi polufinala Kupa Srbije izvučeni su juče u prostorijama FSS. U polufinalu će se sastati Vojvodina – Partiza i Crvena zvezda – Radnik. Polufinala su zakazana za 21. april, a u slučaju nerešenog rezultata odmah se bez produžetaka pristupa izvođenju penala. Finale je zakazano za 25. maj na lokaciji koja će naknadno biti određena.

Lalatović: Bićemo treći i odlazim

Nenad Lalatović, trener fudbalera Vojvodine pred meč sa Zlatiborom rekao je da neće ostati u klubu sledeće sezone.

„Uvek ću štititi svoje igrače, preponosan sam, postao sam bolji trener i čovek pored njih. Ja ću otići iz Vojvodine na leto i to uprava želi. Ove sekunde bih dao otkaz, to je njihova sramota što ne zovu mene i mojih 10 igrača kojima ističu ugovori. Svi klubovi nek znaju da ja od leta nisam trener Vojvodine“, rekao je Lalatović.

On je dodao da mu smeta što neki potcenjuju četvrto mesto Vojvodine.

„Bićemo treći! Pun sam samopouzdanja – kažem vam da će Vojvodina biti treća, vodiću tim kao da se borimo za opstanak“.

Superliga 31. kolo

Subota

Čukarički – TSC   19.00

Mladost – Spartak            19.00

Voždovac – Proleter        19.00

Nedelja

Javor – C. zvezda               15.00

Partizan – Radnički N.      19.00

Ponedeljak

Inđija – Bačka     16.00

Napredak – Mačva           18.00

Rad – Novi Pazar               18.00

Radnik – Metalac              18.00

Vojvodina – Zlatibor        18.00

Tabela: C. zvezda 86, Partizan 74, Čukarički 61, Vojvodina 60, Radnik 48, Spartak 47, TSC 45, Proleter 42, Mladost 39, Radnički N. 38, Metalac 38, Javor 37, Voždovac 37, Novi Pazar 36, Rad 33, Napredak 32, Inđija 30, Zlatibor 22, Mačva 21, Bačka 16.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari