Posle košarkaškog maratona, Crvenoj zvezdi i Partizanu meč broj dva mogao bi biti presudan 1foto:ABA liga/Dragana Stjepanović

Crveno-beli, posle dva i po sata košarkaške borbe, slavili protiv Partizana za vođstvo u finalnoj seriji plej-ofa ABA lige (85:82). Do sutrašnjeg meča obe ekipe tražiće način kako da se što bolje oporave.

Mnogo će još stresa proživljavati svi protagonisti, ali i oni koji podržavaju Crvenu zvezdu i Partizan do okončanja finalne serije plej-ofa ABA lige.

Impresija je nepromenjena, u odnosu na onu pred početak serije, da će regionalni šampion biti ekipa koja bude bila fizički spremnija, svežija, staloženija i pripremljenija na taktičke varijacije kolege sa klupe.

Nakon trijumfa u uvodnom meču, u prepunoj hali „Aleksandar Nikolić“, posle istorijskih dva i po sata nadmudrivanja, košarkaši Crvene zvezde stekli su psihološku prednost pred sutrašnji, po mnogo čemu možda i presudni susret u finalnoj seriji.

Računajući i prethodna dva regionalna finala, crveno-beli su sinoć vezali šesti trijumf nad Partizanom u nekadašnjem Pioniru, kada su u pitanju utakmice u borbi za trofej ABA lige.

Takođe, na poslednja četiri večita derbija zabeležili su isto toliko pobeda, što negde jeste pokazatelj da su Branko Lazić i saigrači dovoljno kadri i sposobni da se nadmudruju sa najvećim takmacem.

Gledano kroz regionalnu istoriju, pogotovo otkad je aktuelni format takmičenja, nikad nijedna ekipa u finalu plej-ofa nije uspela da preokrene seriju kada je gubila sa 0:2.

Podatak je toliko uverljiv da je i crveno, kao i crno-belima sasvim jasno da će se sutra na istom mestu možda odigrati i odlučujuća bitka za titulu u ABA ligi, samim tim i učešće u Evroligi naredne sezone.

Borba sa vremenom

Prvi meč bio je fizički i psihički krajnje iscrpljujući. Duel je trajao čak dva i po sata, kao jedna NBA utakmica od 48 minuta, što je ujedno i rekord u finalu ABA lige.

Kada se uzme u obzir to da je naredni meč već sutra od 19.30, jasno je da će obe ekipe pokušati da se pre svega oporave što je bolje moguće.

Nažalost, povreda desnog kolena Nikole Topića verovanto će značiti i da se mladi plejmejker neće staviti na raspolaganje Janisa Sferopulosa za drugi meč.

Topić ni protiv Mege u polufinalu nije delovao potpuno oporavljeno, posle duge pauze prouzrokovane takođe povredom desnog kolena i to opet na večitom derbiju.

Njegovo odsustvo značiće i dodatno sužavanje rotacije crveno-belih na poziciji pleja, koja je i pre početka finala bila smanjena zbog povrede, odnosno preloma ruke Adama Hange.

S tim u vezi, veoma će biti važno u kojoj meri će se Miloš Teodosić oporaviti i osvežiti za drugi susret. On je u prvom meču igrao skoro 24 minuta, a s obzirom na to da je u 37. godini života rekuperacija je sigurno složenija i dugotrajnija.

U sličnoj su poziciji i crno-beli koji ni na startu finalne serije nisu računali na povređene Balšu Koprivicu i Ognjena Jaramaza.

Sastav Željka Obradovića jeste mlađi, ali je zbog majstorice sa Budućnošću u polufinalu plej-ofa imao manje vremena za oporavak i pripremu finala.

Takođe, kada se sagleda činjenica da su Zekj Ledej na poziciji četiri, kao i Kevin Panter i Džejms Nanali u spoljnoj liniji imali veliku minutažu i ogromnu energetsku potrošnju oporavak će za njih trojicu možda biti i od krucijalne važnosti.

Zvezda igra brže i kreativnije

Uspeli su crveno-beli da u napetoj završnici izvojevaju trijumf. Dejan Davidovac je zbog smirenosti prilikom izvođenja odlučujućih bacanja izrastao u junaka uvodnog meča, međutim Zvezda je osnovni kapital stekla u igri u tranziciji, odnosno kreaciji iste.

U odnosu na crno-bele, koji su meč završili bez realizacije u igri na otvorenom terenu, Zvzeda je u iz tog segmenta imala čak 12 poena.

Takođe, u pogledu asistiranih poena, na relativno mali broj poseda (58) domaćin je meč završio sa 18 uspešnih dodavanja, naspram Partizanovih devet što je ogromna razlika.

Crveno-beli su imali i šest ukradenih lopti, što dovoljno govori o nivou defanzivne agresivnosti na perimetru, međutim segmenat na kojem će morati da porade jesu slobodna bacanja.

Procenti od 78% (32/41) veoma su loši za standarde utakmice finala plej-ofa ABA lige.

Janis Sferopulos je napokon konkretizovao uloge pojedinim igračima i čini se da to daje željeni efekat. Džoel Bolomboj i Luka Mitrović definitivno čine centarski tandem, dok je Dejan Davidovac premešten na mesto startnog krilnog centra.

Grčki stručnjak je konačno shvatio da Mitrović ne može biti četvorka, odnosno da u paru sa Bolombojem jedan drugoga zapravo guše u igri.

Time je Zvezda dobila mnogo bolji spejsing u napadu, protok lopte je u prvom meču bio sasvim korektan, a pritom je Zvezda imala mogućnost i da dodatno ubrza igru kada je Davidovca menjao Gedraitis, što nije bio tako čest slučaj.

Iako je imao samo dve asistencije, Teodosić je obe ostvario u igri dva na dva sa Mitrovićem, koji je delovao mnogo komotnije kao centar koji u paru igra sa daleko mobilnijim četvorkama kao što su Davidovac i Tompkins.

Domaćin je sasvim korektno rešavao način na koji je Partizan, uglavnom, branio protivničku igru u „piku“ vršeći visokim iskakanjima petica pritisak na prvom pasu.

Imala je Zvezda i kriznih momenata u igri, naročito krajem treće i početkom četvrte deonice, kada je Partizan serijom 10:0 preokrenuo rezultat, ne uspevajući da dođe do realizacije u šutu sa distance, dok se Bolomboj poprilično mučio na niskom postu.

Crveno-beli u prvom meču nisu kažnjeni zbog loše odbrane na „pik en popu“ pre svega jer je Kaminski očajno šutirao sa distance (0-4) a pritom je bio opterećen ličnim greškama.

Amerikanac je u datim situacijama uglavnom ostajao usamljen na šutu što Zvezda mora da reši u nastavku serije, jer je nekadašnji student Viskonsina daleko precizniji u šutu za tri nego što je to prezentovao u ponedeljak uveče.

Iako je utisak da ponekad previše „carini“ loptu, Jago Mateus imao je neke krucijalne sekvence. Pravovremeno je kažnjavao preuzimanja crno-belih, fino se nosio sa peticama i to na prodorima, preuzimajući odgovornost kada je to bilo neophodno, posebno jer je Nemanja Nedović na oba kraja terena bio daleko od svog najboljeg izdanja.

Takođe, iako je na početku meča Pi Džej Doužir pokušavao da u igri leđima na niskom postu materijalizuje visinsku prednost, na kraju nije ostvario preterani benefit.

Zvezda je najbolji regionalni napad (gotovo 93 poena u proseku) svela na 82 poena što je svakako za pohvalu.

Panter se „ugasio“, Ledej napadački neprepoznatljiv

Partizan je imao šanse das dođe do brejka već na startu serije, međutim u tome nije uspeo pre svega zbog loših procenata šuta sa distance, ali i slabe igre u tranziciji.

Crno-beli su za tri šutirali svega 31% (9-29). Loše su šutirali iz izglednih pozicija, posle dobro osmišljenih akcija, odnosno protoka lopte.

Ne mali broj igrača veoma je rano imao problem sa ličnim greškama, a nije zanemarljiva činjenica da su, naročito u drugoj i trećoj četvrtini, veoma rano izlazili iz bonusa.

Ponovo je Partizan imao veoma malo asistiranih poena i da nije bilo raspoloženog Smita, koji se pojavio iz drugog plana (3as), spoljna linijia crno-belih imala bi tek tri asistirana poena, što je zabrinjavajuće.

Kevin Panter se od druge četvrtine napadački u potpunosti ugasio. U preostalih 30 minuta ubacio je svega pet poena, od kojih samo dva u poslednjoj deonici.

Kao neko ko ima najviše slobode u napadu, morao je da donisi pametnija rešenja, lakše dolazi do realizacije i čini se više koristi prodor.

Ubedljivo najplaćeniji igrač u regionu (2,7 miliona evra u tekućoj sezoni) iz igre je šutirao samo devet puta i kada se lomilo njega nigde nije bilo.

Iako je obogatio svoj napadački arsenal, duel je završio bez i jedna asistencije.

U sivilo se utopio i Zek Ledej kao neko ko je na poziciji četiri neprikosnoven u Partizanu. Meč je završio sa svega četiri poena, uz osam skokova, šutirajući iz igre tek šest puta.

Morao je da preuzme veću odogovrnost u napadu, pogotovo u okolnostima kada je centarska linija bila opterećena faulovima i napadački krajnje neefikasna.

Partizan je defanzivno bio dosta porozan na perimetru, dok odnos izgubljenih lopti i asistencija (9-9) negge pokazuje i određenu bezidejnost u napadu, odnosno previše soliranja i iznuđenih poteza kada primarne ideje nisu prolazile.

Nakon 10 poena za svega četiri minuta druge četvrtine, Aleksa Avramović se napadački ugasio, dok u ofanzivnom smislu mnogi igrači nisu ni opepelili (samo trojica dvocifrenih).

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari