Posle kvalifikacija za Australijan open Đoković saznao s kim prvo igra: Zašto je najboljem teniseru sveta dobro poznat osećaj koji obuzima njegovog rivala? 1Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Najbolji teniser sveta Novak Đoković kopkan je još 24 časa posle žreba radoznalošću s kim će se prvo sresti na putu ka odbrani trona na Australijan openu, prvom turniru za grend slem u sezoni.

Iščekivao je ime protivnika među teniserima koji prođu i treće kolo u kvalifikacijama.

Ispalo je da će igrati s 18-godišnjim Splićaninom Dinom Prižmićem, koji je, dakle, dvostruko mlađi od desetostrukog šampiona Melburna, rekordera s 24 titule na najvećim takmičenjima „belog sporta“.

Na teren glavnog stadiona „Rod Lejver“ izaći će u nedelju u 9 časova po našem, u prvom meču večernjeg programa po lokalnom (19 časova).

Hrvatska nada, koja na svetskoj listi zauzima 178. mesto, redom je u predtakmičenju savladala Argentinca Marijana Navonea (126. mesto) s 5:7, 6:3, 6:2, zemljaka Dujea Ajdukovića (143) sa 7:5, 6:0 i Tunišanina Aziza Dugaza (230) sa 6:3, 6:4.

Posle kvalifikacija za Australijan open Đoković saznao s kim prvo igra: Zašto je najboljem teniseru sveta dobro poznat osećaj koji obuzima njegovog rivala? 2
Foto: EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Susret Đokovića s Prižmićem sigurno raduje Gorana Ivaniševića, trenera prvog „reketa“ sveta, a sugrađanina mladog Hrvata.

Kakav osećaj obuzima Prižmića na svom debiju na grend slemu Đoković najbolje zna.

Posle kvalifikacija za Australijan open Đoković saznao s kim prvo igra: Zašto je najboljem teniseru sveta dobro poznat osećaj koji obuzima njegovog rivala? 3
Foto: EPA/VASSIL DONEV

Potonji najbolji teniser svih vremena zakoračio je na najveću pozornicu skoro kao punoletan iz kvalifikacija za Melburn 2005.

Bio je 188. na listi, a za prvog rivala je dobio zastrašujućeg Rusa Marata Safina, četvrtoplasiranog tada, a vicešampiona s prethodnog turnira iz finala sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom.

Safin nije imao milosti za mladog lavića. Preslišao je Đokovića sa 6:0, 6:2, 6:1.

Zatim se nezaustavljivo probio na tron, pobedom protiv domaćeg junaka Lejtona Hjuita u meču odluke.

Bude li Đoković na nivou Safina od pre 19 godina, igraće u drugom kolu s pobednikom australijskog duela Alekseja Popirina (43) i Marka Polmansa (156), kome je Teniski savez Australije kao organizator turnira dodelio posebnu pozivnicu pa je izbegao kvalifikacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari