Posle Nove godine milijarda minusa 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Velika su trvenja poslednjih dana u vezi sa tim kada bi naredna sezona u NBA trebalo da počne.

Poslednja, tačnije njen nastavak, uspešno je završena sredinom oktobra u „mehuru“ organizovanom nadomak Orlanda, osvajanjem 17. titule Los Anđeles Lejkersa.

Zbog specifičnosti takmičarske 2020/21, usko povezane sa Olimpijskim igrama koje bi u Tokiju trebalo da se organizuju od 23. jula do 8. avgusta naredne godine, Adam Silver, komesar NBA, stanovišta je da bi za start sledeće sezone trebalo da se odredi 22. decembar, negde pred Božićne praznike po Gregorijanskom kalendaru, kada je gledanost košarkaških utakmica izuzetno velika.

Igrači se trenutno protive takvom planu smatrajući da bi većina klubova, pogotovo onih koji su bili u „mehuru“ a naročito učesnici plej-ofa, imala premalo vremena da se košarkaši oporave, regenerišu i spremno dočekaju početak priprema.

Naredni sastanak između Borda direktora i sindikata igrača trebalo bi da se održi 6. novembra posle kojeg će i definitivno biti jasno da li će takmičarska 2020/21 u NBA početi pre Nove godine.

Silver je vrlo uporan u tome da igrače ubedi u svu korisnost i smislenost početka nove sezone 22. decembra.

Prema njegovom tumačenju situacije, razloga je više i svi se uglavnom odnose na novac.

Jasno je da je NBA kao organizacija, zbog pandemije korona virusa pretrpela ogromne finansijske gubitke (oko milijardu dolara) i da će se akumulacija gubitaka nastaviti i u takmičarskoj 2020/21, pogotovo ukoliko sezona startuje sredinom januara, što je želja igrača.

Prvi čovek NBA spreman je da broj utakmica u regularnoj sezoni smanji sa 82 na 72 kako se završetak sezone ne bi poklopio sa startom Olimpijskih igara u Tokiju, odnosno da bi reprezentativci imali barem malo vremena za odmor i pripreme sa svojim nacionalnim selekcijama.

Izvesno, ukoliko bi se „ukrstio“ kraj NBA sezone sa početkom Olimpijskih igara, što bi bilo sasvim sigurno ako bi naredna sezona startovala u januaru, Silver strahuje da bi Liga izgubila milijardu dolara zbog pada gledanosti usled starta najmasovnijeg sportskog takmičenja na svetu.

Silver je Bordu direktora naveo zabrinjavajući podatak da bi gubici NBA lige u narednoj sezoni, ukoliko ona ne bi počela 22. decembra, bili uvećani za iznos između 500 miliona i jedne milijarde dolara, što bi se sasvim sigurno odrazilo i na „seleri kep“ kojim se kroje visine ugovora košarkaša.

On izvesno neće biti veći od prošlosezonskog koji je iznosio 109 miliona dolara; sa njegovim umanjenjem postoji mogućnost da i ugovori asova poput Lebrona Džejmsa ili njegovog kuma Krisa Pola (inače predsednika sindikata) budu umanjeni čak za nekih 30 odsto, što bi, sasvim sigurno, moglo da dovede i do novog, četvortog u istoriji NBA – „lok-auta“.

Kraj NBA „prohibicije“

U cilju privlačenja što više novca, NBA razmišlja u pravcu okretanja firmama i kompanijama koje se bave igrama na sreću, prodajom žestokih alkoholnih pića, odnosno kazinima. Ukoiko bi takvim kompanijama bilo dozvoljeno da uđu na tržište oglasivača, Adam Silver smatra da bi Liga prihodovala po sezoni između 80 i 100 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari