Suza u oku Endija Mareja koji se oprašta od Vimbldona: Ovacije Centralnog korta i zagrljaj Novaka Đokovića sa britanskim šampionom (VIDEO) 1Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

Endi Marej, najbolji britanski teniser moderne ere, vršnjak Novaka Đokovića od koga je nedelju dana stariji, govori zbogom Vimbldonu koji je od njega stvorio besmrtnog šampiona.

Pošto je odustao od pojedinačnog iskušenja, oprobao se u paru s rođenim bratom Džejmijem, godinu starijim od njega (rođen 1986), koji nije dosegao Endijeve visine, ali je i on grlio vimbldonske trofeje (pobednik u miksu s Jelenom Janković 2007. i sa Švajcarkinjom Martinom Hingis 2017).

Teniska asocijacija Velike Britanije, organizator Vimbldona, dodelila im je posebnu pozivnicu za učešće i posadila ih je na Centralni kort da dožive ovacije kako god.

Izgubili su od australijskog dubla Rinkija Hiđikate i Džona Pirsa sa 7:6 (8:6), 6:4, ali su dobili uraganski aplauz, a naročito u čast mlađeg Mareja koji je najavio da na londonskoj travi igra poslednji put.

Tu je trijumfovao na vrhuncu svoje karijere, 2013. protiv Đokovića u finalu i 2016. protiv Kanađanina Miloša Raonića, a i na olimpijskom turniru 2012. protiv švajcarskog asa Rodžera Federera, a preko Đokovića u polufinalu (zlato sačuvao u Riju kroz četiri godine).

Doneo je Ujedinjenom Kraljevstvu prvu vimbldonsku krunu posle 77 godina (Fred Peri 1936).

Iako mu ostaje još izazov u igri mešovitih parova s Emom Radukanu, senzacionalnom pobednicom Ju-Es opena 2021, što je prva britanska ženska grend slem titula posle 1977, priređen mu je oproštajni festival.

 

Sa igrališta je Marej zahvalio ljubiteljima u mikrofon Sju Barker, proslavljene britanske teniserke, pobednice Rolan Garosa 1976, koja je dugo po završetku karijere na Vimbldonu, do pre dve godine, radila posao koji joj je bio namenjen i pred Marejem.

Poštovanje mu je, između ostalih, odao i Đoković u vrsti na terenu u kojoj su bili i Martina Navratilova, Končita Martinez, Džon Mekinro, Holger Rune, Iga Švjontek, Lejton Hjuit, Tim Henman…

Suza u oku Endija Mareja koji se oprašta od Vimbldona: Ovacije Centralnog korta i zagrljaj Novaka Đokovića sa britanskim šampionom (VIDEO) 2
Foto: John Walton/PA via AP
Suza u oku Endija Mareja koji se oprašta od Vimbldona: Ovacije Centralnog korta i zagrljaj Novaka Đokovića sa britanskim šampionom (VIDEO) 3
Foto: John Walton/PA via AP

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari