Poslednji vagon za plej-of 1Dejan Davidovac foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nominalno je u pitanju 24. kolo, ali će za košarkaše Crvene zvezde večerašnji susret (19.00) sa Milanom biti 21. ovosezonski u Evroligi.

Imaće crveno-beli jedinstvenu priliku da u ulozi domaćina večeras protiv Armanija i 3. februara Monaka uhvate priključak za ekipama koje gravitiraju ka osmom, odnosno poslednjem mestu u plej-ofu.

U okolnostima u kakvim se nalazi Zvezda, sa nehumanim rasporedom utakmica, deluje pretenciozno uopšte pisati o šansama za doigravanje, ali matematički, srpski i regionalni šampion u slučaju vezanih pobeda u hali „Aleksandar Nikolić“ moći će da ostane u trci.

Osmoplasirani Bajern na skoru 11-11 trenutno Zvezdi beži tri pobede, ali ima i dve utakmice više. Najveći problem za crveno-bele, složeniji od košarkaškog znanja i iskustva košarkaša Milana jeste umor, koji polako dobija formu hroničnog, nakon što su, po izlasku iz karantina, u roku od devet dana odigrali čak četiri utakmice.

Previše bi to bilo i da nisu desetak dana bili u strogom mirovanju i tek poslednjih pet dana pred put u Vilerban trenirali pet na pet.

Na poslednjem meču sa Mornarom u okviru ABA lige bilo je evidentno koliko su bez svežine.

Pokušavao je trener Radonjić nešto češćim rotacijama, da doziranom minutažom u hodu odmori pojedince, odnosno da Ognjena Kuzmića ostavi u civilu, zbog nešto lakše povrede skočnog zgloba, međutim, Milan je kvalitetniji i nemerljivo iskusniji, daleko šire rotacije u poređenju sa Baranima, sposobniji da eksploatiše Zvezdinu igru u sporom tempu.

Milan je u seriji od četiri vezane pobede, od kojih čak tri u Evroligi. Posle velikih problema sa kovidom u svojim redovima i nešto sporijeg „restarta“, ekipa Etorea Mesine zasijala je u Moskvi spustivši CSKA na mizernih 57 poena.

Prethodno je dobila Albu, a posle i Žalgiris kod kuće. Klub sa godišnjim budžetom većim od 25 miliona evra ima tu komociju da na tržištu reaguje odmah po saznanju da je Ševon Šilds doživeo težu povredu, odnosno da Mesina želi snažnijeg i čvršćeg igrača u reketu (pandan povređenom Mitogluu). Dovedeni su, prvo Ben Bentli, a potom i sasvim korektan bek Trej Keli.

Milano ove sezone ima najbolju odbranu u Evroligi (70,7 poena prima u proseku), ali i u napadu ima brojne individualno kreativne igrače. Mesina pod košem može da kombinuje i igru sa dvojicom centara, dve četvorke, kao i da nastupa u klasičnoj formaciji.

Uprkos 36. godini života, Kajl Hajnc je i dalje centar izvanrednih mogućnosti na ofanzivnom skoku i u centralnom piku. Ćaćo Rodrigez je, pre svih, sjajan kreativac u igri dva na dva, a veliku potporu ima u Dilejniju, kao i Devonu Holu koji kreira sa dvojke. Ako se pogledaju šuterske sposobnosti  – sa četvorke Melija i Ričija, zatim Hola, Datomea, Denijelsa, Ćaća i Dilejnija – sasvim korektnih 36 odsto za tri poena trebalo bi da bude brzo prevaziđeno.

Kapitulacija u vidu Cirbesa

U Klubu su još ranije presekli, ali su juče, po isteku druge oročene saradnje od septembra 2021. samo i formalno sa Maikom Cirbesom produžili ugovor do juna ove godine. Priznali su time u Zvezdi kapitulaciju, svesni da nisu ispunili obećano, odnosno da su bili neuspešni u nameri da dovedu novu opciju pod košem. Zabrinjavajuće za crveno-bele trebalo bi da bude činjenica da ni kao evroligaš nije pronašla način da privuče igrače skromnijeg formata poput Oktavijusa Elisa iz Turk Telekoma, Ismaela Bakoa iz Manrese, kao ni da ubedi Efes da pusti Filipa Petruševa, koji je u poslednja dva meseca kod trenera Eergina Atamana u trećem planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari