Potajne nade srpskog vicešampiona izviru iz remija s Olimpijakosom: TSC-u su protiv Frajburga potrebni "Štrajh-brejkeri" 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Frajburg nije gigant, u sredini je tabele u Bundesligi, ali tim iz nemačkog fudbala sam po sebi privlači pažnju kad stiže u goste makar bio i iz „cvajte“ (Kajzerslautern kao drugoligaš delio megdane s Crvenom zvezdom i pred krcatom Marakanom 1996. u prvom kolu Kupa pobednika kupova).

Za TSC dolazak bilo kog inostranog kluba na duel u Bačkoj Topoli novi je prilog za stoletna klupska svedočanstva, a pogotovo što u Ligi Evrope ima priliku da odmeri snage i s timom iz fudbalske velesile, četvorostrukog prvaka sveta. Utakmica u četvrtak počinje u 18.45 časova.

Srpski vicešampion je osokoljen bodom protiv Olimpijakosa kod kuće u prošlom kolu (2:2), dostignućem koje u svojim analima knjiži kao istorijsko. Iako to nije bila pobeda, s ponosom se ističe da je podvig  postignut nepokolebljivom voljom da se ne klone duhom i uprkos vođstvu grčkog velikana s 2:0.

TSC, međutim, zbog evropskih iskušenja plaća danak u domaćem fudbalu. Kleca u Superligi. Od mogućih devet bodova u poslednje tri utakmice uzeo je samo dva, igrajući 1:1 na prethodna dva meča u gostima, a ceo plen je s njegovog terena odneo Spartak, komšija iz Subotice (2:0). Front u Kupu je napušten već pred prvom preprekom, na penale u Smederevu u šesnaestini finala. TSC se naročito smrknuto vratio iz Lučana i s jednog od beogradskih krovova jer mu je odbrana popustila u nadoknadi vremena.

Frajburg, svakako, nije tim protiv kojeg može da nadoknađuje propušteno, ali iz ishoda utakmice s crveno-belima iz Pireja gaji potajnu nadu u novi zadovoljavajući rezultat.

„Moramo da poboljšamo igru u defanzivi, da u poslednjem redu delujemo timski. Najvažnije je da greške svedemo na najmanju meru. Samo na taj način moći ćemo da pariramo još jednom kvalitetnom rivalu“, kaže golman Bačvana Veljko Ilić, koji upozorava i da su Nemci opasni na centaršuteve iz kornera ili slobodnog udarca.

Kad je TSC  bio gost Vest Hema u Londonu, javnosti na Ostrvu je predstavljen kao tim koji je u krilu Viktora Orbana. I u nemačkim medijima koji se bave utakmicom ističe se da je mađarski predsednik prekogranično posegao za integrativnom moći fudbala na zadovoljstvo svojih sunarodnika, većinskog stanovništva u varoši nadomak međe između dve države.

Na klupskom sajtu bundesligaša o lepotama vojvođanske ravnice govori Milorad Pilipović (65), nekadašnji igrač Vojvodine i Spartaka, koji je 1984. iz Subotice pristupio Frajburgu. Tad drugoligašu trener je bio Antun Rudinski, istaknuti golgeter Crvene zvezde, koji je među crveno-bele došao iz Spartaka (1953), a odatle je prešao u tabor najljućeg rivala, u Partizan (1962).

Pilipović se zadržao jednu sezonu. Zatim je nosio dres Karlsruea. Ostao je da u Nemačkoj živi i radi kao trener.

U Frajburgovom timu najveće pretnje po gol su nemački napadači Lukas Heler i Maksimilijan Filip. Njima se iz manevra pridružuju još dvojica opasnih. Italijan Vinčenco Grifo godinama igra u Bundesligi, a najduži staž ima u Frajburgu, gde je u drugom mandatu već šest sezona. Najbolji je italijanski strelac u nemačkom prvenstvu ikada (52 gola), još od kada je prošle godine nadmašio Luku Tonija, nekadašnju uzdanicu Bajerna (39).

U Bačku Topolu stiže i Mađar Roland Salai. Da igra sve bolje pokazao je i njegov evrogol u mreži Vanje Milinkovića Savića, pobedonosni u nedavnom susretu sa Srbijom u Budimpešti (2:1) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Kristijan Štrajh je redak primer za trenersku dugovečnost. Na Frajburgovoj klupi je od 2011. Poverenje nije izgubio ni kada je klub ispao iz Bundeslige 2015. Ekspresno se vratio kao prvoplasirani u „cvajti“. U pretprošloj sezoni postignut je najveći uspeh – igranje u finalu kupa. Lajpcig je na Olimpijskom stadionu u Berlinu uzeo trofej na penale.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari