Potez Rikija Rubija kojim je obradovao kompletnu Španiju - povratak košarci u dresu Barselone 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW SHUTTERSTOCK OUT

Možda i najteži životni period sjajni plejmejker uspeo je da prebrodi u Španiji i sada je spreman da se vrati košarci.

Iznenađena je bila svetska javnosti saznanjem da Riki Rubio ima zdravstvanih problema zbog kojih je prošlog leta odlučio da ostavi košarku na određeno vreme.

Priznao je tada sjajni plejmejker da ima psihičkih problema, da se prezasitio velike scene i stila života koji je vodio više od dve decenije i da jednostavno želi mir i da se okrene stvarima koje ga usrećuju.

U tom trenutku imao je ugovor sa Klivlend Kavalirsima, koji su mu maksimalno izašli u susret, baš kao i Košarkaški savez Španije kada im je javio da neće biti spreman da se odazove pozicu za Svetsko prvenstvo čija je završna faza održana u Manili.

Povukao se u potpunosti iz javnosti i mesecima nije bilo nikakvih vesti o tome kako se osećao.

Tek krajem 2023. objavljeno je da su predstavnici Klivlenda i Rikija Rubija obavili razgovor kako bi se dve strane razišle na džentlmenski način, što je na kraju i urađeno.

Rubio je tada odlučio da se i definitivno vrati u Španiju i bude u okruženju koje ga najbolje poznaje.

Još uvek nije bilo ni naznaka da bi mogao da se vrati košarci, sve dok pre nekih desetak dana nije došao na trening Barselone u nameri da polako počne da trenira kako bi stekao uvid u to da li još uvek ima želje da se na profesionalan način bavi onime u čemu je bio izvanredan.

Izgleda da je potez bio pravovremen, s obzirom na to da je ugledna Marka danas objavila da će Rubio potpisati ugovor sa Barselonom do kraja takmičarske godine.

Ova vest obradovala je sve u Španiji, jer bi mogla da znači da bi odlični košarkaš mogao da se priključi i reprezentativnim obavezama na leto kada će Crvena furija pokušati da se kvalifikuje za Olimpijske igre u Parizu.

Dve strane trebalo bi da ozvaniče saradnju do srede uveče kada ističe rok za registraciju novih igrača u Evroligi.

Rođer Grimau sigurno neće forsirati Rubija od samog starta, naprotiv. Polako će ga ubacivati u igru kako bi bez većeg pritiska 34-godišnji plejmejker mogao da na pravi način osetu svu draž igranja pred publikom i navijačima koji ga izuzetno cene.

Pre nego što je otišao u NBA, Rubio je upravo iz Huventuda prešao u Barselonu sa kojom je osvojio Evroligu 2010. godine.

U dresu reprezentacije Španije bio je svetski i evropski šampion, kao i vicešampion na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Na Svetskom prvenstvu 2019. bio je najbolji igrač, a na Olimpijskim igrama u Tokiju najbolji strelac na kompletnom turniru.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari