Povodom usvojenih reformi klupskih takmičenja pod okriljem UEFA: Nije Superliga, ali mnogo liči na bogatašku 1foto EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Reformisana Liga šampiona, s nultom sezonom 2024/2025, nije separatisanje starog i(li) novokompovanog fudbalskog noblesa, kako su ga zamislili osnivači brže-bolje ugašene (njeni najtvrdoglaviji zagovornici reći će samo zamrznute) Superlige, van zidina i regulative Evropske federacije, ali jeste vrlo ozbiljno podilaženje bogatijim, većim i slavnijim članovima UEFA porodice.

Prvenstveno u odeljku popune LŠ, sa postojećih 32 na 36 učesnika, jer princip usvojen na Izvršnom odboru UEFA – uz prethodni amin Evropske asocijacije klubova, liga i Saveza članica krovne organizacije – ide na ruku visokom staležu, tj. zemljama sa razvijenog Zapada.

Jedno mesto predviđeno je za petoplasiranu zemlju na UEFA rang listi, što je već neko vreme Francuska, mada joj Portugal diše za vratom, a dva će dobiti najjači kontinentalni šampionati, odnosno tandem klubova bez plasmana u evropsku elitu kroz nacionalna takmičenja, čiji koeficijenti iz prethodne sezone (ne kao do sada iz petogodišnjeg zbira, kao kriterijuma) budu iznad ostalih, čemu su trenutno najbliža jedna ekipa iz Engleske (Totenhem) i jedan tim iz Holandije (PSV).

U takvoj raspodeli „kolača“, tek jedan novajlija stići će regularnom stazom, tj „šampionskim putem“ u kvalifikacijama, pa će na taj način mogućnost da se lepo opare od UEFA premija, prodaje TV prava i ulaznica, odnosno sponzorskih poslova, umesto četiri imati pet prvaka država. A, slične promene će važiti i za Ligu Evrope i Ligu konferencije, čije će familije isto brojati 36 kandidata za trofeje.

– To što nešto dobro funkcioniše ne znači da ga nikada ne treba menjati. Uvek se trudite da poboljšate stvari. Dodali smo još četiri mesta, jedno je otišlo Francuskoj – zasluženo. Nije nam bilo na pameti da podilazimo velikim klubovima. Prohodnost do Lige šampiona i dalje imaju svi, kvalifikacije su još tu. UEFA se trudi da sve klubove tretira jednako, bilo da su iz moje rodne Slovenije, ili iz najvećih fudbalskih zemalja – uveravao je juče predsednik UEFA, Aleksandar Čeferin, čija se pretnje o izbacivanju špansko-englesko-italijanskih osnivača Superlige iz UEFA kupova ili makar njihovog drakonskog kažanjavaja druge vrste nisu obistinile.

Međutim, opšti je zaključak da je nova verzija LŠ, zapravo, popuštanje pod pritiskom Reala, Juventuse, Barselone… čija je ideja da 12 stalnih članova Superlige i naknadno pridodati igraju samo međusobno, bez trošenja vremena i energije na duele sa manjima od sebe, odnosno deljenje bogate zarade od jake podrške investitora u taj putujući fudbalski karavan.

Pogotovo što se u nekom trenutku činilo prilično izglednim usvajanje principa „padobranisanja“ u Ligu šampiona po osnovu klupskog a ne ligaškog koeficijenta, što je značilo opciju da se velikani poput Mančester junajteda i Rome ne opterećuju previše učinkom u Premijer ligi/Seriji A, jer bi po pravilu dobijali prednost u odnosu na manje konkurente iz domaćeg takmičenja, kao što su polufinalista tekuće LŠ – Viljareal ili senzacionalni prvak Engleske od pre nekoliko godina – Lester.

– Nije mi problem da priznam da ta ideja nije bila dobra. Na taj način nismo hteli da štitimo bogataše nego da još više promovišemo takmičenje, međutim uvideli smo grešku i stavili tačku na tu priču – priznao je prvi čovek UEFA, uz priznanje da je „stalno pod pritiskom“.

Budućnost će pokazati i delotovornost i efekte usvojenog „švajcarskog modela“ takmičenja, bez dosadašnje grupne faze i sa jedinstvenom tabelom. Sa (po) četiri meča kod kuće i na strani (najpre je najavljeno 10), samo svaki put sa različitim protivnikom, s tim da će ekipe biti podijeljene po šeširima, kako bi se svako takmičio sa rivalom neke približne snage. Najuspešnijih osam će otići pravo u osminu finala, dok će baraž obuhvatiti timove od devete do 24. pozicije, a pobednike će odlučiti dvomeči.

– Siguran sam da će biti mnogo zanimljivije. Po trenutnoj formuli, u mnogim grupama već nakon tri ili četiri kola znamo ko ide dalje. Od 2024. neće biti tako. I biće teže za velike klubove… – tako stvari zamišlja Čeferin, a realnost će na delu proveriti da li su napravljene inovacije i „za opšte dobro“ argumentacija samo pokrivalica za još veću distancu između onih koji imaju dosta para i uticaja i one s manjim budžetima i renomeom u krugovima gde se kreiraju tokovi u ozbiljnom biznisu zvanom fudbal.

– Imati više klubova i više utakmica nije Superliga. Superliga bi bila kada bi uvek igrali isti klubovi. To ovde nije i neće biti slučaj – zaključuje Slovenac, i dlaje ponosan što su moćnici poput Pari Sen žermena i Bajerna odbili pozive u Superligu.

Ko (ne) može biti kažnjen

Sud u Madridu je ovlastio UEFA da sankcioniše Barselonu, Real i Juventus, koji ne odustaju od namere da naprave svoju ligu, međutim od toga nema ništa. A, poznavaoci prilika u fudbalu misle da se tako nešto neće nikada desiti.

– Uložena je žalba s njihove strane na takvu odluku. Kada se proces završi, moći ćemo da delujemo. Moguće je kazniti svaki klub, pa i Real sa 13 evropskih titula. Nisu u pravu oni što drugačije misle i pričaju. Pravila su ista za sve, ali o tome odlučuje Disciplinska komisija UEFA. A, kada bih na dnevnom nivou komentarisao šta ljudi govore… Ima i onih što se žale kako UEFA zarađuje milijarde evra, a da ne znaju da 93,5 odsto potom deli klubovima – tvrdi predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Ponovno NE Mundijalu na dve godine

Predsednik FIFA Đani Infantino kazao je da ne stoji iza plana da se Svetsko prvenstvo održava na svake dve godine, ali malo ko mu veruje.

– Formalno, to je bio predlog Saudijske Arabije. Ali rekao bih da se radi o ideji koja je proistekla iz FIFA. Cenim ako su shvatili da je to loš pravac. Nadam se da takvi predlozi više neće biti razmatrani. U slučaju da bude drugačije, evropske reprezentacije neće igrati takvo Svetsko prvenstvo – podvlači prvi čovek UEFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari