Povratak Engleza u engleski tim: Primer Njukasla kakav se u Ligi šampiona nije desio 26 godina 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Potkraj 1999. Čelsi je postao prvi engleski fudbalski tim bez domaćih igrača među startnih 11.

Novi vetrovi u fudbalskoj industriji zaljuljali su „kolevku fudbala“ na meču na kojem su londonski „plavci“ u gostima savladali Sautempton (2:1) u Premijer ligi golovima norveškog napadača Torea Andrea Floa. Tim je sastavio italijanski trener Đanluka Vijali, ranije i Čelsijev igrač.

I danas u domaćem prvenstvu, a i na evropskoj sceni, Englezi su manjina u engleskim timovima, koji su do kasnih sedamdesetih godina prošlog veka bili potpuno zatvoreni za kontinentalne igrače.

Pod poplavom stranaca na Ostrvu, i igrača i trenera, pod čijim je uticajem malte ne iskorenjen prepoznatljivi engleski fudbalski stil s dugim loptama, pravo je iznenađenje da su Englezi ubedljiva većina u engleskom timu.

Desilo se to sa sastavom Njukasla u utakmici četvrtog kola Lige šampiona protiv Borusije u Dortmundu. Meč je počelo osam Engleza, švajcarski štoper Šer i Brazilci Bruno Gimarais na sredini terena i Žoelinton na desnom krilu.

Poslednji koji je u Ligi šampiona imao najmanje osmoricu domaćih u startnih 11 bio je Mančester junajted, kada je 27. novembra savladao Košice (3:0) na Old Trafordu. Škot Aleks Ferguson je dao poverenje ovim strancima: Danac Peter Šmajhel je branio, Norvežanin Roni Jonson je bio u odbrani, a jedna od najvećih legendi kluba svog vremena Velšanin Rajan Gigs, svakako Ostrvljanin, grabio je u napadu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari